Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Cecilia Hagen

Jag kan inte tänka
mig något jävligare

På en hög affischpelare på Nybroplan står det med mycket stora siffror och bokstäver: "1878 varo allt levainbröd gifetvis ekologiskt". Är det ett skämt? Eller har ingen hos Pågens ens en liten brödsmula hum om det svenska språket?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Varo? VARO? Det ordet finns inte och har aldrig funnits. Är det gammalsvenska de försöker skriva så skulle det har stått "voro alla levainbröd..." Kan en hel svindyr reklamkampanj på fullständigt felaktig svenska ha passerat instans efter instans utan att någon sett felet? Kan ingen språket längre, kan egentligen ingen något alls längre?

Jag blir så trött. Och så irriterad och så arg. Häromdagen tilläts horder av absoluta idioter vrålande ta sig fram längs Stockholms gator och vrålande absoluta idiotier skrämma livet ur alla på tunnelbanan som råkade hamna i deras närhet.

Jag kan inte tänka mig något jävligare än att råka ut för dessa fullständigt urblåsta Bajen- och AIK-supportar, jag kan inte begripa att de tillåts bete sig som de gör, det är vidrigt, utvisa dem allihop, jag vet inte vart för jag har svårt att tro att de kan få asyl någon enda stans.

Gör något! Utplåna dem från jordens yta, nu med detsamma, jag lovar att titta bort när det sker.

Den senaste och säkerligen sista bil jag hade var en Volkswagen Golf med diesel-motor. Den var en miljöbil. Jag körde den därför, för att jag fick lite bättre samvete, skulle jag köra något alls skulle det vara en bil som var någorlunda miljövänlig. Det var den nu inte. Ingen kan få mig att tro att det bara är i USA det har fuskats med just detta märke. Eller med något bilmärke alls.

Min mamma hade en Folka. Jag brukade sitta ihopkrupen i det lilla utrymmet mellan bakrutan och baksätet när jag var liten, det kändes tryggt. Ack vad man alltid har lurat sig och blivit lurad.

Jag blev inte det minsta förvånad när fusket avslöjades. Visst är det trist att jag inte förvånades? Över att ingen är att lita på och i stort sett alla bara är ute efter att sko sig. Jag blir så erbarmligt trött.

Jag äter en tablett mot kolesterol varje kväll. Det lär inte vara nyttigt längre. Jag har gjort det i många år. Kan det vara så att de företag som tillverkar och tjänar multum på dessa tabletter har tumme med läkarna som skriver ut dem? Jag skulle inte bli det bittersta häpen om det förhöll sig på det viset. FN har inte råd att hålla flyktingarna i de läger de ansvarar för med mat längre. Hur mycket pengar lägger man ner på sin administration? undrar jag.

Det senaste decenniet har alla de som är snudd på religiöst hälsosamma av sig hällt i sig litervis med vatten dagligen. Och gjort det till en trend att vandra runt med dyra, specialdesignade glasflaskor med vatten i dinglande i ett krokat finger. Så urbota fånigt. Särskilt som den där vattentrenden bara en trend. Och man kan bli vattenförgiftad om man tvingar i sig för mycket. Hur mycket vatten man bör dricka dagligen? Tja, sa en normalklok doktor i radion, drick om du är törstig. Det är ett bra tips.

Och nu visar det sig att det finns arsenik i de där trista runda riskakorna som alla ordentliga, hälsoinriktade, lätt ortorektiska mammor och pappor proppar i sina arma ungar.

Ge dem kakor i stället! Tycker jag.

Och nu ger jag upp och går för att dra något mycket gammalt över mig.