Hasse Alfredson och Tage Danielsson 1965. Foto: BERTIL STILLING / EXPHasse Alfredson och Tage Danielsson 1965. Foto: BERTIL STILLING / EXP
Hasse Alfredson och Tage Danielsson 1965. Foto: BERTIL STILLING / EXP
Hasse Alfredson blev 86 år gammal. Foto: CHRISTER JÄRESLÄTTHasse Alfredson blev 86 år gammal. Foto: CHRISTER JÄRESLÄTT
Hasse Alfredson blev 86 år gammal. Foto: CHRISTER JÄRESLÄTT
Cecilia Hagen

Ibland skulle man vilja backa tiden

Publicerad

Hasseåtage.

Det har varit ett tillbakablickande utan like den här veckan. Alla har velat dela med sig av sina mest älskade Hasseåtageminnen, vart man än vänt sig, var man än hamnat, har det deklamerats och memorerats och citerats.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Klev exempelvis in på Pressbyrån i måndags, den morgonen då bilden av Hasse fanns på varenda löpsedel. Jag bad att få köpa ett nytt busskort varpå mannen bakom disken utbrast:

Det var en flicka från Gränna

som stjärten så kunde spänna

att hon i detta hål

kunde strypa en ål

och till och med vässa en penna

Så där fortsatte det sen hela dagen och ungefär likadant har det varit sen dess.

LÄS MER: Hur vore det om man betalade sin personal rimlig lön? 

Hasse Alfredson och Tage Danielsson i ”Under dubbelgöken” från 1983.Foto: BENGT H MALMKVIST

Hasseåtage. Ibland skulle man vilja backa tiden. Inte bara för att göra om och göra rätt, vilket hade varit bra att kunna, utan för att återuppleva allt man upplevde så slarvigt i ögonblicket.

Visst var jag på Gröna hund? Eller?

Visst var jag på Glaset i örat? Jo, men det var jag väl? På Berns?

Och visst var jag på Skeppet, på 88-öresrevyn? Eller hur var det, var biljetterna alltid slutsålda?

Och den där revyn med Hasseåtage och Lena Nyman och Gösta Ekman, den som gick på Söder, på Göta Lejon? Fröken Fleggmans mustasch. Vad minns jag från den? ”Vad har du i fickan, Jan!” Eller var det tidigare?

Men Under dubbelgöken vet jag säkert att jag var på, redan på premiären, vid lunchtid har jag för mig, och även den på Berns.

Insåg jag då att jag var med om något som skulle bli historia, svensk revyhistoria? Säkert inte.

LÄS MER: Alla över 60 betraktas som lika gamla 

Hasse Alfredson och Tage Danielsson i ”88-öresrevyn” från 1970.Foto: JAN COLLSIÖÖ / TT NYHETSBYRÅN

Om jag träffade Hasse någon gång? Nej, inte vad jag kan påminna mig. Jag såg honom på stan ibland, på lite äldre dar, mina äldre dar och hans ännu äldre. Vid en disk i Östermalmshallen. Eller var det Povel Ramel?

Jag tror jag har sett dem båda där och känt att här är det inte läge att springa fram och ösa kärlek, här gäller det att behärska sig och visa respekt och inte störa.

Numera är det Povels släkting Magnus Uggla som brukar hänga i det där mattemplet. Och Uggla i all ära – läs förresten om honom i Åsa Mobergs memoarbok – men ingen kan konkurrera med Hasseåtage och Povel, ingen kan bli lika älskad som de var och är av dem i min generation. Ingen kommer någonsin mer att få oss att skratta så lyckligt som de oavbrutet gjorde.

Många stora underhållare försvinner ur det allmänna medvetandet långt innan de borde. 

Hur mycket minns vi äldre av våra föräldrars mest älskade underhållare, Fridolf Rhudin och Kar de Mumma och Karl Gerhard?

Och hur roligt tycker vi att det vi kan erinra oss är?

Och vem skrattar numera åt ”Att angöra en brygga”? Och kan de som inte var med alls begripa det roliga med ”Guben i låddan”? Och Lindeman? Är det bara vi som upplevde honom då, som begriper varför publiken hela tiden skrattar långt innan han ens yttrat ett ord?

LÄS MER: Moore slutade aldrig umgås med svenska Bondbrudarna... 

Sir Roger Moore, lady Christina och Cecilia Hagen 2009.Foto: YLWA YNGVESSON

För ett par år sen – i maj 2009 googlar jag mig till att det var – var Roger Moore, den numera avlidne brittiske skådespelaren, mest känd som James Bond, på Sverigebesök och då fick jag träffa honom. Till intervjun skulle vi göra en kort tv-snutt och jag visste precis vad jag skulle få honom att säga – vilket genidrag – jag bad alltså självaste Roger Moore att säga Råååger Mååår! Hasse Alfredsons klassiska Råååger Mååår!

Roger Moore lydde, men fotografen fattade inget, redigeraren begrep inte ett skvatt och när filmsnutten publicerades var den fantastiska repliken bortklippt.

Humor är en färskvara. Hållbarhetstiden blir bara kortare.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag