Cecilia Hagen

De som gjorde motstånd mot Hitler överlevde

Sofia Helin som kronprinsessan Märtha och Kyle MacLachlan som president Franklin D Roosevelt i Atlantic Crossing som går på SVT1 på måndagar och finns på SVT Play.
Foto: DUSAN MARTINCEK / AP TT NYHETSBYRÅN
Norges kronprinsessa Märtha anländer till Stockholm och tas emot av prins Carl Bernadotte, prinsessan Astrid (i bakgrunden), prinsessan Ingeborg och prinsessan Ragnhild.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
”Fyra avsnitt av åtta har visats, den kanske kan rätta till sig något vad sanningshalten anbelangar. Hur nu det skulle gå till”, skriver Cecilia Hagen om Atlantic Crossing.
Foto: DUSAN MARTINCEK / NRK/SVT

Som att klä på ett dagisbarn, så har det varit att klä på sig på sistone.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Linne, undertröja, tröja. På överkroppen. Underbyxa, trekvartsstrumpor, underställsbyxa, långbent yllebyxa, överdragsbyxa. På underkroppen.

Och så dunkappa på det. Mössa. Halsduk. Tunnare fingervantar. Bernie Sanders-vantar. Kängor med pliggar alternativt pligglösa med broddar. Som yttersta hölje. Klart för avgång. Och då kan man få för sig att det vore bra med en sista vända på toa.

Och alla dessa paltor för att man ska kunna sitta och umgås på uteserveringar, försedda med infravärme och filtar.

Det har fungerat. Men efter hemkomsten har man fått skala av sig alla lagren igen. Och sen var den dagen till ända.

För eller emot pliggkängor har varit det stora samtalsämnet. Jag som är för har nu fullt med små hål i trägolvet mellan hallen och toaletten, men det får man ta. Trillat på någon isfläck har jag, peppar, peppar, inte gjort. Och snart är det vår.

Eleanor är sotis på ärtiga Märtha

Samtalsämne nummer två har varit Atlantic Crossing, såpan om den norska kronprinsessan Märtha och USA-s president Franklin D Roosevelt. Hur mycket är någorlunda sant i den? 43 procent. Högst. Hittills. Fyra avsnitt av åtta har visats. 

Rent käpprätt åt skogen trodde jag att det blev i måndags, när lilla Märtha med familj firade julen 1941 med presidentfamiljen i Vita huset. Gulligt på alla vis, de norska kungabarnen kallar FDR för gudfar, både hans sekreterare/älskarinna och hans hustru Eleanor är sotis på ärtiga Märtha och Märtha vill få presidenten att ge sig in i kriget och därmed rädda Norge. Och eftersom hon är så klok och eftersom han tycker att hon är så söt, bestämmer han sig för att börja kriga.

Mycket rart alltihop men filmen gör inga som helst försök att stämma överens med hur det var på riktigt, muttrade jag framför tv-n. USA hade redan kastat sig in i andra världskriget, det skedde direkt efter japanernas attack på Pearl Harbor. Och den inträffade den 7 december detta år. 

Fast där hade jag fel. Själva julfirandet skedde året innan, 1940. Det tog alltså FDR ett helt år att uppfylla sitt löfte till Märtha. Ungefär varför lär vi få veta i nästa avsnitt. 

Hon bor ett tag på Stockholms slott hos sin onkel kung Gustav V, den väna Märtha. Honom gillar hon inte, han är en fullblodsnazist. Hur var det med den saken egentligen? Sverige var ingen hjältenation under kriget, tvärtom, och vi släppte igenom permittenttrafiken genom vårt land till Norge. Man förstår att norrmännen ogillade oss. Säkert gör många det än idag. Men hur nazistiskt var vårt kungahus innan de allierade vann och alla blev anglofiler?

En dokumentär i två delar med titeln ”Kungahusen och nazismen” har vi också kunnat ta del av nyligen. Där drogs slutsatsen att de monarkier som gjort motstånd mot Hitler överlevde, alla andra avskaffades. Och de var många. Visste ni till exempel att det har funnits en Boris av Bulgarien? Han dog kort efter att han försökt bli vän med engelsmännen. Möjligen mördad av tyskarna eller ryssarna. Och Mafalda av Hessen, hans svägerska, dotter till Italiens kung Viktor Emanuel? Hon hamnade i Buchenwald och dog efter ett år där. För att amerikanerna råkade bomba koncentrationslägret Men det talar inte dokumentären om. 

Och vad har den att berätta om oss och Gustav V? Inget. Vi förbigås med tystnad.


RÄTTELSE: En tidigare version av krönikan innehöll faktafel i delen som handlar om tv-serien Atlantic Crossing.

Cecilia Hagen hälsar:

”Om såpan bara var att lita på till 19 procent, så var jag inte tillförlitlig alls, i alla fall inte vad julfirandet i Vita huset 1941 anbelangar. För det skedde redan 1940 och de skulle alltså dröja ett helt år innan USA gick in i kriget.”

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.