Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cecilia Hagen

Hitlers arkitekt visste hur man överlever inspärrad

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
April 1942: Adolf Hitler omgiven av Hermann Göring (till vänster) och Albert Speer, som efter kriget dömdes till 20 års fängelse för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.Foto: EVERETT COLLECTION/IBL
Bianca Ingrosso och Pernilla Wahlgren utsågs till Årets personligheter vid tv-galan Kristallen 2018.Foto: OLLE SPORRONG

Viking Lines Cinderella ligger fortfarande dygnetruntparkerad på andra sidan Saltsjön och vinden fortsätter envist att slita och dra i Sjöfartsverkets flagga. Detta är vad jag ser från mitt karantänfönster.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag går inte utanför dörren mer än högst en timme om dagen och det för en rask promenad på långt avstånd från varenda medmänniska. Om jag inte i stället tar den där promenaden i min lilla trädgård, varv på varv på varv, med en dokumentär från Sveriges Radio i öronen, om Jenny Lind eller Charles Manson eller annat som skingrar tankarna.

Precis som Albert Speer, Hitlers arkitekt. Eller inte riktigt på det viset. Men även han vandrade runt runt i sin fängelseträdgård. Under den tid han gjorde sina noteringar de 20 åren han vistades i finkan tillryggalade han 31 936 kilometer. Jag har hans Dagbok från Spandau i bokhyllan. En fantastisk bok om hur man beter sig för att mentalt överleva att sitta inspärrad i decennier.

Albert Speers dagsrekord är 28 km på 5 timmar och 40 minuter.

Han tycks ha haft en rik fantasi och en självdisciplin av guds nåde. Han bestämmer sig i olika omgångar för vart i världen han ska gå och förbereder sig noga genom att läsa på om allt han passerar på den aktuella sträckan.

Han tar sig bland annat till Berings sund, till Peking, till Benares och till Seattle på sina olika färder. 

Hans dagsrekord är 28 km på 5 timmar och 40 minuter, men ibland förmår han inte ta sig mer än 3 km på en dag. Själv klarade jag 2,8 km med Jenny Lind och precis lika långt med Manson, utan några jämförelser i övrigt. 

Hur just jag försöker säkra min mentala stabilitet i dessa tider? 

Har börjat titta på Wahlgrens värld, har bara tagit del av två avsnitt hittills. Min dotter påstår att jag ska vara lycklig över att ha sju säsonger framför mig. Jag är inte alldeles övertygad ännu.

Dessutom har jag fått mig ett milt sömnmedel utskrivet av en husläkare. Han var så sympatisk och lugn att vårt samtal nästan räckte som medicin. I kväll kommer jag att ta mitt första sömnpiller sen jag var åtta år, då min mor brukade servera mig ett varje kväll.

Därför kommer jag hädanefter bara behöva nyttja podden Snedtänkt som tröstetrasa dagtid.

Ibland ger jag mig hän åt någon direktsänd gammal svensk komedi på SVT. I en sådan lärde jag mig häromdagen invektivet knorvschagga. Kan vara bra att ta till någon gång.

Kanske är jag helt vithårig? Det ska bli spännande att se.

För ett antal år sedan, hösten 1957 eller våren -58, drabbades jag av den dåtida pandemin asiaten. Jag vet att jag hade hög feber men har inget minne av att jag led. Minns bara rykten om att mitt klassrum var nästan helt elevfritt i flera veckor. Jag gick på internat då, det gjorde jag under sju år av mitt liv. Det kan ha gjort mig tåligare vad karantän beträffar. Och jag har alltid varit en lydig varelse, inbillar jag mig.

Nu har även besöket hos min mycket käre frisör fått ställas in. Möjligen ses vi inte förrän mina lockar har fått sin naturliga hårfärg för första gången sen de började gråna. Kanske är jag helt vithårig? Det ska bli spännande att se.

Slutligen ber jag att få upprepa den starka vädjan jag framförde här redan för två år sedan, något en läsare just påmint mig om: Sluta genast pussas på kinderna hela tiden i ”Husdrömmar”! Klipp bort varenda kindpuss i de kommande programmen. Fast då blir de väl minst en halvtimme kortare.

Ha det nu så bra ni kan, helst ännu bättre, så hörs vi snart igen!

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.    

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över