Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Cecilia Hagen

Hagen: Ni kommer att resa er proppmätta

Jag vet inte hur jag ska uttrycka detta utan att låta missunnsam och bitter och moraliserande och självgod och snål och glädjedödande, men jag kan inte låta bli att undra: Måste ni hålla på och flyga runt jorden precis stup i ett? Börjar det inte bli en smula absurt? Och hur vore det om flygresor började kosta pengar snart?

Visst är det bra att ni alla oavbrutet konfronteras med andra kulturer, men ni tycks inte ta någon lärdom utav det.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ni verkar mest av allt åka till fjärran land för att få bete er som paschor och bli betjänade och uppassade av en foglig lokalbefolkning. En lokalbefolkning som snart kommer att upphöra med att stå till tjänst. Och sen, när ni kommer hem efter era resor, har ni mage att rösta främlingsfientligt. Inte alla, jag vet, men en häpnadsväckande hög procent utav er.

Visst, visst, jag är bara avundsjuk och jag har bara mig själv att skylla.

Men det är så att jag - som inte nyttjar flygplan - just beställt en tågresa till London. Den kostar mig mer än det kostar er att ta er till Bangkok och tio gånger mer än er lilla Londontripp över helgen. Och då är det bara själva tågbiljetten det handlar om. Två hotellnätter ska till också, inte i London utan på vägen dit. En natt i Köpenhamn, en i Bryssel. Nattågen ut i Europa har lagts ner, det skedde i december.

Var finns logiken?

Alla borde åka tåg till London. Alla borde ta sig markledes till Bangkok. Alla borde kräva att det vore möjligt. Men alla är så urbota bortskämda nu vad resor anbelangar att ingen vill eller kan göra något åt saken.

Ni kommer att resa er proppmätta, ni kommer att resa tills ni spricker. Tills jorden spricker.

Det är detta alla våra barnbarn kommer att hata oss alla för. Att vi fullt medvetet förstört vår sköra lilla jord och det enbart för att vi vill sola och bada och få känna oss märkvärdigare än vi har möjlighet att göra på hemmaplan.

Mycket mänskligt. Fullständigt urbota korkat.

Den första gången jag insåg hur mycket alla reser, det var för fem år sen, när Eyjafjallajökull började spruta aska och mängder av flygavgångar fick ställas in och det visade sig att varenda människa man kände eller kände till var strandsatt någonstans långt utanför Sveriges gränser.

Det här nöjesflygandet tycks ha accelererat sen dess. Varenda kotte har varit i Japan och Kina och Brasilien och Sydafrika flera gånger, varenda kotte tycker att det är fullt naturligt att sticka i väg till Rom över helgen eller ta en extrasväng över Atlanten för att hämta sin kvarglömda plånbok. Eller för att gå till en bättre tandläkare eller på middag hos någon gammal bekant.

Och så där kommer ni att fortsätta så länge det bara går. Det vill säga en ynka generation eller högst två till om vi har tur och sen är det ingen som kommer att resa någon enda stans mer. Ingen. Och allt är ert fel! Som gjort att mina tågresor kostar skjortan.

Fast jag kanske har fullständigt fel. Det kanske visar sig att vår lilla jord mår utmärkt av att få hela atmosfären bräddfylld med flygbensinsångor och det kanske i själva verket är så att tåget är en värre miljöbov än flyget.

Tro gärna det. Njut av era resor så länge ni tycker er ha rätt till det.

Jag är bara en missunnsam och bitter och moraliserande och självgod och snål glädjedödare. Jag hoppas i alla fall att det är så.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!