Cecilia Hagen

Snart kommer det inte kännas lika skoj för er

Publicerad

I början av maj tänkte jag åka en sväng till London, så just nu håller jag på att låta boka biljetter dit. Det är inte alldeles lätt, men det finns en expert i Kalmar som hjälper till.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var rätt många år sen jag var där senast, i London, det tar tid att ta sig dit och det kostar svindlande mycket. 

Fem gånger så mycket för mig som åker tåg som för er som flyger och är det riktigt rimligt?

Nej, det är absolut fullständigt fasansfullt vrickat hade jag skrivit om jag inte vore mycket medveten om hur känsligt det är att alls ifrågasätta det moraliska i att flyga kors och tvärs över kontinenterna för en spottstyver och låtsas som om att världen inte går under för det. 

Således berör jag aldrig ämnet när jag träffar mina vänner. Jag vill inte mista dem enbart för det här med klimatets skull. De och jag kommer ändå att vara döda när allt går rätt åt pipan om vi har lite tur. Och finns vi inte längre när det sker, då slipper vi veta hur det gått för våra barn och barnbarn och vår sårbara lilla planet. 

Det är inte alldeles lätt att boka resan, men det finns en expert i Kalmar som hjälper till.Foto: RICHARD LEWIS / AP

Att jag helt avstår från att flyga beror inte på ädelmod, tyvärr inte, att jag inte flyger beror på att jag inte vågar och det har jag inte gjort på snart femtio år. Hade jag vågat hade jag säkert betett mig precis lika oansvarigt och obegripligt och genomegoistiskt som alla ni andra.

Men ni kanske kommer att börja tänka er för nu, kanske, kanske, kanske. För snart kommer det inte att kännas lika skojigt att lägga ut bilder på nätet från alla era snorbilliga men fantastiska färder jorden runt. 

Häromdagen tittade min allra mest trendkänslig väninna in för en pratstund. Hon hade just varit i Afrika. Hon är ofta där. Hon gillar Afrika. Men det är klart att hon är i Sydamerika då och då också och i New York förstås och så älskar hon Sydney.

Nu sa hon: ”Jag tror att det snart kommer att blir skamligt att flyga!”

Om hon säger det, då blir det så. Och det vore verkligen en nåd att stilla bedja om. 

Jag har alltså inte flugit sen jag var några och tjugo. Det har inte varit ett lidande. Se mig som en förebild på det viset, som en som avstått utan att för den skull ledas ihjäl.

Snart kommer det inte att kännas lika skojigt att lägga ut bilder på nätet från alla era snorbilliga men fantastiska färder jorden runt. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

För drygt ett år sen tog jag mig till Lissabon. Det gick hur bra som helst och var hur dyrt som helst. Jag har varit mycket i Italien, allra mest på Capri, måste man ta sig mycket längre än så? När jag fyllde jämt sist for jag till Mallorca. Inga problem utöver priset.

Om så många som möjligt kunde inskränka sig till en årlig långresa med flyg och två till ungefär London skulle det göra stor skillnad. Även om det kanske inte räcker.

Men då skulle våra makthavare våga ta ut mer flygskatt än 60 kronor per biljett samt se till att tågen rustades upp och nattågen återuppstod. Istället för att bygga ut Arlanda till att kunna ta från 28 till 70 miljoner resenärer årligen. Och ingen skulle ha mage att gny över att direktflyget från Karlstad till Alicante lades ner.

Jag vill på intet vis moralisera, o nej, jag vill inte rubba någons bekvämlighetscirklar, det vore mig helt främmande, men, ärligt talat, nu får ni ta mig tusan skärpa er, ändra era resvanor i grunden och försöka inse vad det är ni håller på att ställa till med.

”Jorden krymper” löd ämnet för min studentuppsats i svenska år 1964. Jag tror att det är dags för klotet att återta sina rätta proportioner igen. 

 

CECILIA HAGEN: Är Mandelmanns så på riktigt eller spelade de bara teater? 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag