Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cecilia Hagen

Får man säga att man tycker att skägg är fult?

Skägg 1: Julian Assange.Foto: VICTORIA JONES / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX
Skägg 2: Olof Lundh.Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Skägg 3: Hanif Bali.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Drottningen sitter just nu på toaletten hemma hos mig. Jag försäkrar, det är sant.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Inte på gästtoaletten där hon egentligen borde sitta, utan på toan i badrummet. Så att ingen utomstående ska behöva bli kränkt av anblicken.

Hon läser en veckotidning och hon har hasat ner sina vita, spetsprydda underbrallor nedanför knäna. Jag tror mig veta att hon låtit köpa dem hos Marks & Spencer.

För det är Englands drottning och inte vår det är frågan om. Ett foto av henne, i ärlighetens namn. ”Truth is dead” står det under bilden. ”Sanningen är död”. För det är den, stendöd.

Jag köpte affischen på Fotografiska museet där just nu bilder av fotografen Alison Jackson visas, hennes bilder av kända personer som engelska kungligheter, Donald Trump, Kim Kardashian, David Beckham och slika. I roliga, komprometterande och lätt anstötliga situationer, framställda med hjälp av personer som är mycket lika dem de ska föreställa. För att roa, för att provocera, för att visa vad kändishysterin gjort med oss alla och för att poängtera att ingen sanning längre står att med säkerhet finna någonstans.

Jag är en vän av viss vänlig vanvördnad. Jag tycker att det är trivsamt att gå på toa tillsammans med drottningen.

Inget är väl mer orättvist mot alla oss inte lika undersköna än andras underskönhet?

Kommer detta att generera ilskna mejl? Eller kommer jag att komma undan för att det inte är drottning Silvia det handlar om?

Om jag nu skriver att drottning Silvia är vacker, är det oförskämt? Förminskar jag henne då, är jag sexist? Om jag säger att Livia Millhagen är vacker, gör jag hennes fantastiska rolltolkning i ”Linje Lusta” mindre imponerande då? Om jag säger att Ebba Busch Thor är påfallande snygg, då kränker jag uppenbarligen henne och alla hennes medsystrar.

Men hallå, hon är ju det, Livia Millhagen är ju det, drottningen Silvia är ju det. Och de har givetvis haft stor glädje av detta. Inget är väl mer orättvist mot alla oss inte lika undersköna än andras underskönhet? Det är klart att det ger favörer från födelsen.

Att påstå annat är absurt. Liksom att låtsas att det inte stämmer. Men det får man tydligen inte säga i det här landet.

Men får man säga att man tycker att skägg är fult? Inte alla skägg, men vissa? Betraktas det bums som ett politiskt ställningstagande av somliga?

Men det är det inte när jag säger det här och nu, jag pratar bara om det rent estetiska. Om min högst personliga smak. Jag tycker att vissa skägg är tolerabla, men att andra är osannolikt förfulande.

Törs man uttrycka ens den mesigaste åsikt längre?

Jag tycker inte om Julian Assanges skägg. Jag anar att det tillkom för att han var olycklig och desperat och inte längre orkade vårda sitt yttre.

Jag tycker inte om Hanif Balis skägg heller. Men jag tror att han skulle vara mycket stilig om han rakade sig. Vad jag säger om hans ansiktsbehåring har alltså inget som helst med hans åsikter att göra.

Jag tycker inte ens om Olof Lundh skägg fast jag uppskattar honom mycket. Han är en sympatisk sportjournalist och han ser bättre ut än de flesta. Men han har lagt sig till med ett skägg av den typ som inte faller just mig på läppen.

Men törs man uttrycka ens den mesigaste åsikt längre? I det här landet? Får man säga att det börjar bli rent parodiskt med allt detta gnäll, från höger och vänster och mitt emellan?

Nänns jag ens antyda att det är en fröjd att våren är här och att vitsipporna slagit ut? Eller kan jag på något vis komma att stämplas som klimatförnekare då?