Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cecilia Hagen

En lukrativ karriär för det ljuva barnbarnet

Bianca Ingrosso.Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES

Min älskade son är, lustigt nog, komiker. Och det är skojigt på många sätt. Till exempel visar det sig att han kan komma att bli president.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nu har vi ingen med den titeln i Sverige, det måste bli republik här först, men det går säkert att ordna.

I Ukraina är en komiker utan all politisk erfarenhet på väg att bli just president. 

Han heter Volodymyr Zelenskyj, ett namn som låter så fjärran från Pettersson och Lundström att vi i vårt främlingsförskräckta land säkert kan tänkas fnissa lite nervöst åt det. Rena skrattkonvulsioner torde däremot namnet på Slovakiens nya president kunna locka oss till. Hon heter Kaputtova. Eller Caputova, Zuzana Caputova, om man nödvändigtvis ska vara noggrann.

Men vad henne beträffar vore det lämpligt om vi satte skrattet i halsen. Hon är sitt lands första kvinnliga president, medan vi, som är så jämlika och fördomsfria på alla vis, ännu inte lyckats placera en enda kvinna på statsministerposten.

Det händer att jag får för mig att vi i själva verket är mer misogyna än några andra. Men det är en misstanke jag raskt viftar bort.

Mitt lilla barnbarn skulle bli störtförmögen på kuppen

Tänk ändå att det är fullt möjligt att lilla jag är på väg att bli mor till en president. Det skulle smaka fågel. Och gåslever och champagne. Var det inte en italiensk president som en gång lät bygga en motorväg fram till mamsens hus? Något sådant kräver inte jag, det vill jag inte ens ha, men lite guld och gröna skogar skulle förstås sitta bra.

Och mitt lilla barnbarn, presidentkomikerns dotter, hon skulle bli störtförmögen på kuppen. Precis som presidentdottern i Uzbekistan, Gulnara Karimova, blev. Miljarder påstods ha pytsats in på hennes bankkonto av välvilliga Teliadirektörer. Nu gick det inte så bra för henne i längden. Husarrest och värre än så medan dirrarna klarade sig med blotta förskräckelsen. Det knepiga med att vara presidentdotter är att det kommer nya presidenter och de är inte alltid lika snälla mot en som pappa var.

Kanske att jag inte ska hoppas på en presidentpost åt min son när det kommer till kritan, inte ens om det skulle regnat manna över mig också. Men jag har en lukrativ alternativkarriär i sikte för det ljuva barnbarnet. Hon har inte bara en underbar komiker till far, hon har en underbar skådespelare till mor också. Det är ett vinnande koncept. 

Jag tänker Bianca Ingrosso. Även hon har föräldrar i nöjesbranschen, även morföräldrarna tillhör genren, och enbart detta, plus en gnutta charm, har lett till hennes mycket inbringande tillvaro som influencer.

Min ambition är nu att bli farmor till en dylik. Jag ser till att förse henne med ett instagramkonto och sen lär jag aldrig mer behöva lägga två strån i kors. In kommer det automatiskt att strömma guld, rökelse och myrra, presenter och mutor i långa banor. Sådant som en farmor i journalistbranschen aldrig tillåtit sig att ta emot tidigare. Den lilla blondinen kommer att strutta runt i sitt eget tv-program, ”Rosenknoppens värld”, och blaserat och bortskämt gnälla över att dagens sjunde lyxpresent just anlänt till hemmets dörr och att detta är så utmattande att hon nog måste åka på en månads betald semester till Maldiverna.

Vart är vi och världen på väg och hur ska allt detta sluta? Med en jättesmäll, en veritabel big bang, förstås.