Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cecilia Hagen

Drottningens favoritbarn – och en vandrande katastrof

Se kritiserade prins Andrew-intervjun om Epstein – får fråga om sexmöte.
Prins Andrew är och har nog alltid varit en vandrande katastrof, skriver Cecilia Hagen.Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT

Den engelske prinsen Andrew, hertig av York, 59 år gammal, drottning Elizabeths tredje barn av fyra, framträdde häromdagen i en tv-intervju för BBC.

Han hade säkert fått rådet att göra det av någon överbetald charlatan till medierådgivare och möjligen trodde han, eftersom han är van att bli smickrad och lovprisad, att han skulle imponera på tittarna och få dem att tycka att han var en i grunden hyvens kille.

Tji, vad han bedrog sig.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Han har alltså varit god vän med Jeffrey Epstein, en man som – efter att ha försett svinrika, hänsynslösa, djupt omoraliska manliga makthavare med smak för barnarov med unga flickor att tvinga sig på sexuellt – tog livet av sig i sin fängelsecell för en tid sedan.

Nu satt prinsen där i Buckingham Palace och försökte svara på raka frågor ställda av en mycket lugn och klartänkt kvinnlig journalist. Han lät precis lika övertygande som Bill Clinton när denne hasplade ur sig den klassiska frasen: ”I did not have sexual relations with that woman, Miss Lewinsky!”

Hennes egen make, prins Philip, torde ha utsatt henne för den ena prövningen efter den andra.

Prins Andrew är och har nog alltid varit en vandrande katastrof. Vad ska de nu ta sig till med honom? Han är drottning Elizabeths favoritbarn och hon är nog lika härdad som de flesta kvinnor i hennes omgivning, lika övertygad om att män bör få göra vad de vill för det har de alltid gjort. Hennes egen make, prins Philip, torde ha utsatt henne för den ena prövningen efter den andra.

 

Jag har hunnit se fyra avsnitt av den tredje säsongen av ”The Crown”. Där har han, Philip, fått för sig att låta göra en dokumentär om kungafamiljen, för att visa att de alla är som folk är mest. Det var inte så lyckat. Mottagandet var ett enda hånfullt gapskratt.

Amerikansk tv ville visa filmen, kanadensisk likaså, för att bara nämna några av alla dem som var intresserade. BBC hade lagt in en repris några dagar efter premiärvisningen. Drottningen förbjöd alltihop. Jag är övertygad om att hon inget hellre önskar än att kunna göra samma ska med Andrew-intervjun. Men det är andra tider nu.

Jag vet inte om brittiska män från överklassen som gått på internat sen de var sex-sju år gamla har ett sjukare sexualliv än de flesta, men nog verkar det så.

 

I Graham Nortons show nu senast gjorde en mycket glad och ungdomlig Lady Anne Glenconner, 87, entré. Hon var där för att få reklam för sina nyskrivna memoarer. Hon har varit bästis med drottningens lillasyrra Margaret och ska finnas med i en liten roll i tv-serien. Nu berättade hon sprudlande uppspelt om sin bröllopsnatt i Paris när hon gift sig med lord Colin Glenconner. Hon var oskuld då, kvittrade hon, och han somnade snopet nog direkt. Nästa dag ville han bjuda henne på en överraskning, han tog med henne till ett litet sjaskigt hotell och in i ett rum där ett par låg och älskade på en säng. Han var uppenbart road, hon blundade. ”Vill ni inte delta?” undrade paret på sängen. Det ville i alla fall inte hon.

Ack ja, fnittrade hon nu i tv, Colin hade väl aldrig älskat med en oskuld tidigare, han ville visa mig hur det gick till och han var van att gå på bordell och umgås med kaffeflickor.

De flesta människor, men främst kungligheter och allra främst brittiska sådana, tycks det, bör tänka sig för mycket noga innan de låter sig intervjuas i tv. I synnerhet om de hoppas få behålla sina ofattbara privilegier ännu en stund. 

Så lyder mitt råd och det är alldeles gratis.