Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cecilia Hagen

Behåll er plats i kön, var lite omodernt solidariska

Statsepidemiolog Anders Tegnell om status i Sveriges vaccinationsprogram.
Gisela Rojek, 81, kollar sitt vaccinationskort efter att ha fått coronavaccin av läkaren Michael Sasse i Cotbus i Tyskland på tisdagen.
Foto: PATRICK PLEUL / AP TT NYHETSBYRÅN

Snart är det över.

Snart bli allt som vanligt igen. Eller rent av bättre än det var förut, innan det blev som det blev.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Men nu gäller det att vi lyckas hålla ut ännu en stund, att vi fortsätter att visa tålamod. Att vi inte ställer till det precis på sluttampen.

Det handlar bara om ett par månader till, om ett halvår kanske, det klarar vi. Att ljuset är på väg tillbaka, det kommer att göra det enklare. Att det blir vår och sommar, det är klart att det kommer att underlätta. Och att vi hjälps åt, att vi låter bli att småtjafsa, att vi uppmuntrar och stöttar varandra.

Jag hör hur beskäftig jag låter, men kontentan är att nu gäller det. Och att då måste vi hålla ihop.

Visst är det skönt att helgerna passerat. Att hela helgträngseln är förbi. Och att granen är vederbörligen strippad och bortforslad.

Den hade fler barr än någonsin i år, så liten den var. Den lämnade miljontals vassa små spröt efter sig och jag vet att när allt är som det ska igen, då kommer den att fortsätta göra sig påmind. Om jag plötsligt får för mig att gå barfota någon gång i maj när solen skiner, aj, eller om jag faktiskt får ett ordentligt städryck mitt i sommaren och lyfter på mattan under elementet i köket, men titta, här ligger en hel hög med små barr kvar.

Mitt i sommaren? Då borde åtminstone jag ha fått min andra dos vaccin.

Det gäller att inte bli otålig. Och att stå ut med ett eller annat bakslag. För man kan inte alls vara säker på att det här kommer att flyta på utan förhinder. Vi måste vara beredda på besvikelser och får inte falla ihop vid minsta motgång. Det kommer säkert att trassla till sig på vägen, inget har varit problemfritt hittills, men till slut kommer det att vara över, det är inte så långt dit, håll ut, tvätta händerna, bit ihop. Och framför allt: börja inte försöka trängas i kön!

Det finns redan tendenser till ett sådant beteende på sina håll. Och då menar jag inte att vi inte skulle kunna släppa förbi IVA-personal, de kan gott få köra om oss andra. Vad jag menar är att detta inte får leda till att allt fler kommer att anse sig böra få företräde. För att de helt enkelt alltid tycker att just de är berättigade till särskilda privilegier i precis alla sammanhang och får de inte som de vill, då jävlar!

Men visst kan väl just jag få smyga förbi alla andra? Det är det ju ingen som kommer att märka och herregud, en enda liten vaccindos eller om det nu är två jag behöver, att jag fuskar till mig detta i förväg, det skadar väl ingen annan? Vad folk inte vet om har de inget ont av.

Och jag som har en vän som är läkare och jag som har en syster som är sjuksköterska och jag som faktiskt måste göra en nödvändig resa till Kanarieöarna alldeles snart, nog har jag ändå rätt att svischa förbi alla som står i vägen för mig?

Och jag som har så mycket pengar, jag kommer säkert att kunna betala mig till vaccin, jag har en specialkö, det har jag alltid haft och det har jag nu också, har man råd så har man, fattas bara annat. Och det finns alltid någon som är beredd att ta emot en liten muta – som jag inte gärna kallar det.

Och jag, som står här och småilsket sopar granbarr och försöker hålla avstånd och stå ut och vara rättvis, jag vill bara ha detta sagt: börja inte tjafsa och fuska och bråka, oavsett om det strular och drar ut på tiden. 

Behåll er plats i kön, var lite omodernt solidariska.

Snart är just detta elände över!


Vaccinsamordnaren Richard Bergström om nästa steg i vaccineringen och när större allmänheten kan börja erbjudas vaccin.