Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Cecilia Hagen

Äter kvinnorna något
magiskt kosttillskott?

Börjar vi få lite högre status nu, vi inte alldeles purunga damer? Eller är det bara som jag vill inbilla mig?

Frankrikes nya First Lady till att börja med, den anslående Brigitte Trogneux, president Emanuel Macrons hustru. Hon är 64 år, vilket inte är så mycket att komma med annat än som jämförelse med makens ålder. Han är 24 år yngre och verkar rent påtagligt stolt över att få visa sig vid hennes sida. Han strålar. Hon strålar. Man blir rent bländad.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ålder är bara en siffra finns det många som hävdar. Fast innebörden i den frasen har just jag aldrig riktigt begripit.

Däremot den i Bodil Malmstens inte fullt så positiva beskrivning av någon - om det syftar på en man eller kvinna kvittar: "En äldre person, i min ålder eller yngre".

Hon är sju år yngre än jag, madame Macron, men likafullt betraktad som aktningsvärd.

Men det finns många som är ännu högre upp komna i åren än både hon och jag och som fortfarande spritter av smittande livslust och i helgen var jag och betraktade ett flertal kvinnor av det mycket förebildliga slaget.

Jag slank in på Intimans eftermiddagsföreställning i lördags och där var utsålt. Påstår jag att jag med min närvaro sänkte genomsnittsåldern, då ljuger jag. Men jag höjde den i alla fall inte.

 

På scenen fanns Siw "Jag känner att jag inte är 79 längre" Malmkvist, Lill-Babs, som är just 79 och lillfickan Ann-Louise Hanson, 73, min ungdoms ständigt drillande schlagerstjärnor. De drillar ännu. De har aldrig slutat med det.

Brigitte Macron.Foto: Dominique Jacovides / IBL

Och visst, publiken sjöng med i alla refrängerna och Siwan dansade bossa nova så tiljorna bågnade, Lill-Babs stod inte stilla en sekund och Ann-Louise klämde i med sitt paradnummer "Vita rosor från Aten" så att inte ett öga var torrt. Och tog sen loven av sentimentaliteten genom att dra till med "Vita trosor från Åhléns" och jag blev alldeles utmattad av att bara sitta där och titta på dem.

Sen blev det söndag och dags för ännu fler mogna och beundransvärda kvinnor.

 

Lill Lindfors.Foto: Sven Lindwall

Nu var det mer finkulturellt, Dramatens stora scen bevars, och i dess centrum den till synes superstarka Marie Göranzon, 74 år. Hon bär utan problem hela föreställningen på sina axlar. Med god hjälp av Örjan Ramberg, en inte fullt så vital yngre (69 år) herre, vill jag tillägga för rättvisans skull.

Pjäsen heter "Försökskaninerna" och kvinnan bakom den heter Marie-Louise Ekman. Hon är 72 år och om henne fortsätter det att spraka och gnistra.

Liksom om hennes före detta makes hustru, konstnären Marianne Lindberg De Geer. Som hör till de mer aktiva på Facebook, åsikterna sprutar ur henne, och som just nu har en mycket omfattande utställning på Färgfabriken som det östs beröm över.

Marie Göranzon.Foto: Olle Sporrong

Äter de något magiskt kosttillskott alla dessa damer? Dricker de tre glas rödvin om dagen? Är de utrustade med stegräknare? Eller är det bara gener det handlar om?

 

Såg förresten en annan dam i den här kategorin i tv häromdagen. Lill Lindfors, 76. Hon var på middag hos Bindefeld och där satt en något yngre kicka som hette Clara Harry. Hon visste inte vem Lill var. Man blir mörkrädd.

Lill-Babs.Foto: Olle Sporrong

Och så Dagny Carlsson som grädde på detta moset. 105 år fyllde hon häromdagen. Jag var hemma hos henne för några månader sen. Jag undrar om hon fuskat med födelsebeviset.

PS. Clara Henry heter hon, ser jag nu. Hon har god tid på sig att bli något minnesvärt.