Cecilia Hagen

All makt åt Leif GW Persson!

Publicerad

Jag tror vi måste börja tala om det nu. Börja våga ta itu med det. Det kommer att sluta illa om vi inte gör något åt det snart. Åt detta allt starkare beroende.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det kan komma att resultera i ett nationellt trauma om vi inte försöker trappa ner snart, inte bums men gradvis. Eller så där som han själv gör med spriten. Tvärstopp halva året och sen hur mycket som helst andra halvan.

Vi befinner oss uppenbarligen i andra halvan precis just nu.

I själva påskveckan nådde vi ett hejdundrande GW-klimax, ett sorts världsrekord. Slarvigt räknat förekom han då i vår storstadspress icke mindre än 55 gånger. Artiklar, intervjuer, omnämnanden. Löpsedlar, bilageomslag och ettapuffar oräknade. Och så all tv på det. Första delen av hans mordserie i TV4 sågs av 1,1 miljoner förmodligen hänförda tittare.

Han har alltså en serie om brott i SVT och nu även en i konkurrenten TV4. Ingen annan hade kommit undan med det.

Det är nästan så att man blir lite orolig. Varken Erdogan eller Trump har varit i närheten av den exponering han har beståtts på sistone. Det är som om Leif GW Persson är den viktigaste personen på hela vår jord just nu. I varje fall ur svensk synvinkel sett.

Vilket ansvar han har. Vilket ansvar vi lägger på honom. Jag hoppas bara att all denna hängivna och okritiska kärlek gör att han trots det sover gott om nätterna.

Hans ord har blivit kungsord. Eller snarare något mycket mer. GW-ord. Och vi tycks bara vilja höra mer och fler. Vi vill veta vad han tycker, inte bara om mord. Vi vill ha reda på hans åsikt om allt, för först då vet vi vad vi själva ska tycka och tänka.

Hade han varit vår Erdogan, då hade minst 99 procent av oss röstat ja! All makt åt GW! Hade han varit Jesus hade han inte blivit korsfäst i fredags. Han är kanske Gud.

Jag märker att jag hädar, men det är nog nästan sant. Vi lever i ett sekulariserat samhälle men i oroliga tider behöver vi någon att sätta vår tilltro till. Och då finns han där, GW.

Jag älskar honom. Eller var det ett överord? Jag beundrar honom i alla fall djupt, inte minst för att han alls orkar med den kult som uppstått kring honom. Hur länge ska han palla, hur länge vill han leva upp till de krav vi nu ställer på honom? Det gäller att han inte börjar tvivla på sig själv.

Jag minns att han var en stundom ganska osäker man innan han blev världsberömd här hos oss.

Jag tror att osäkerheten finns där ännu, trots de monumentala framgångarna. Och jag fruktar att det inte står på förrän han börjar tröttna på att förekomma överallt. I synnerhet efter en vecka som denna.

Rent märkvärdigt är det. Hans motsvarighet har vi aldrig sett här tidigare. Många har försökt att analysera vad det är han har som vi inte kan motstå. Något kristallklart svar har ännu ingen kunnat leverera.

Det är i alla fall helt uppenbart att vi inte längre kan vara utan honom. Han är allas vår buttra farsa. Vår Fader.

Vad händer med oss när han inte vill vara med längre? Med hela medie-Sverige?

Står det GW i en rubrik blir artikeln läst av mångdubbelt än den annars hade blivit. Denna vecka kommer alltså min krönika att sätta läsarrekord. Vilken fröjd och lycka! Tack, Leif!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag