Cecilia Hagen

86-åriga RBG är pytteliten, knivskarp och – superidol

Ruth Bader Ginsburg.
Foto: AP

RBG, Ruth Bader Ginsburg, är 86 år gammal och en av de nio ledamöterna av USA:s Supreme Court, deras motsvarighet till vår Högsta domstol. Hon tänker avgå när hon inte tycker att hon klarar av sitt jobb längre. Så det lär dröja.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I USA utnämns ledamöterna av presidenten och de får sitta på livstid. Just nu är tre av dem kvinnor, sex män. Genomsnittsåldern är 66 år, den yngsta är 51, den äldsta är RBG.

I Sverige har vi 16 justitieråd, som titeln lyder, tolv män och fyra kvinnor. De utses av regeringen men är inte politiskt tillsatta. Genomsnittsåldern är drygt 55 år just nu, den yngsta är 48 och den äldsta 66. Vid 67 år är det obönhörligen ajöss.

Jag kan tycka att könsfördelningen kunde vara jämnare i bägge dessa domstolar men jag säger inte att det borde vara tillåtet även i Sverige att få vara kvar in i döden. Däremot säger jag att RBG verkar vara en enastående kvinna: pytteliten (155 cm), knivskarp, okuvlig och på gamla dar vorden superidol för de unga med demokratiska böjelser. Hon har fått sitt eget hiphop-namn, The Notorious RBG, hon finns som liten plastdocka så där som hos oss bara Leif GW finns, hennes ansikte pryder en oändlig mängd t-shirts och hennes bild finns intatuerad i huden på ett otal entusiastiska fans.

Är det någon som kan namnet på ett enda av våra justitieråd?

RBG gick på Harvard och Columbia Law Schools på den tiden då kvinnor som läste på så prestigefyllda institutioner ombads motivera varför de tyckte att de hade rätt att uppta en plats som annars en man hade kunnat pryda.

Hon började tidigt intressera sig för könsdiskrimineringen i samhället och vann ett antal mål i Högsta Domstol om just detta.

Hon gifte sig tidigt med den blivande skattejuristen Martin Ginsburg. Han var glad och öppen och skämtsam. Hon var reserverad och allvarlig. Äktenskapet var mycket lyckligt. Han tog tidigt ett steg tillbaka i sin karriär och såg till att det funkade därhemma. De fick två barn. Bägge är tacksamma för att det inte var mamma som lagade maten under deras uppväxt. Och säger att hon var extremt krävande och att de i en särskild bok skrev upp de gånger hon faktiskt skrattade.

Bill Clinton nominerade RBG till Supreme Court 1993 och väl där såg hon bland annat till att ge sin domardräkt en viss kvinnlig touch. Hon bär varierande kragar till den strikta, svarta klänningen, olika för olika tillfällen. Den i virkad guldtråd väljer hon när hennes egen åsikt avviker från det domslut man kommit fram till.

Hennes man avled 2010 i cancer, strax efter deras 56:e bröllopsdag. Hon har själv haft cancer i både tjocktarmen och bukspottskörteln. Nu ägnar hon sig intensivt och envetet åt träning och hennes PT, Bryant Johnson, har gett ut boken ”The RBG workout – how she stays strong”.

Hon skrattar mer på gamla dar, tycks det, och hinner ägna tid åt det hon älskar mest näst juridiken, nämligen opera.

Jag har just sett såväl en intressant dokumentär som en uthärdlig spelfilm, ”En kvinna bland män”, om henne.

Hon kommer till Stockholm i helgen, för att föreläsa om lagar och advokater i operavärlden och för att ta emot Gilel Storch-priset för sina ”enastående insatser för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde”.

Om det krävs kommer jag att ta till knytnävarna för att få mig en skymt av henne.