"Ta chansen – och berätta vad du gjort", skriver Catarina Lundbäck. Foto: ALEX LJUNGDAHL"Ta chansen – och berätta vad du gjort", skriver Catarina Lundbäck. Foto: ALEX LJUNGDAHL
"Ta chansen – och berätta vad du gjort", skriver Catarina Lundbäck. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Catarina Lundbäck: "Det ultimata straffet har Johanna Möller utsatt sin familj för." Foto: THOMAS ENGSTRÖMCatarina Lundbäck: "Det ultimata straffet har Johanna Möller utsatt sin familj för." Foto: THOMAS ENGSTRÖM
Catarina Lundbäck: "Det ultimata straffet har Johanna Möller utsatt sin familj för." Foto: THOMAS ENGSTRÖM
Johanna Möller dömdes bland annat för mordet på sin pappa, Göran Möller. Foto: ALEX LJUNGDAHLJohanna Möller dömdes bland annat för mordet på sin pappa, Göran Möller. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Johanna Möller dömdes bland annat för mordet på sin pappa, Göran Möller. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Catarina Lundbäck

Ta chansen nu, Möller – berätta vad du gjort

Publicerad

Den svarta kajalen får blicken att se om möjligt ännu hårdare ut.

Men det är dags nu, Johanna Möller.

Att ta bladet från munnen och ge din och Aki Paasilas familj svaren de behöver.

Ta chansen – och berätta vad du gjort.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Så många oskyldiga människor krossas när en människa tar sig rätten att bestämma över liv och död. Den tanken har aldrig slagit mig hårdare än nu – med Johanna Möller fyra meter snett framför mig. Fullständigt oberörd. Svartklädd med håret uppsatt i en lös fläta i nacken. Blicken fast och hård.

Hon är dömd i tingsrätten till livstid för mord. Strängare straff finns inte inom ramarna för vårt rättssystem. Men det finns utanför de ramarna.

Det ultimata straffet har Johanna Möller utsatt sin familj för.

När hon dödade sin far Göran och försökte döda sin mor.

På stora skärmar i salen spelas de upp: Människors berättelser om hur Johanna Möllers mord drabbat dem. Huvudpersonen sitter där och ser uttråkad ut och bemödar sig inte ens att titta upp på de anhörigas ansikten.

Aki Paasila. Mördad på hustrun Johanna Möllers beställning, enligt tingsrätten.Foto: PRIVAT

 

Det kan finnas många anledningar att hon inte gör det. Men hon är inte i ett läge där hon kan tänka på sig själv nu.

Av respekt mot dem vars liv hon krossat borde faktiskt förmå sig att lyfta blicken. Jag tänker att hon inte är värd annat än att familjen vänder henne ryggen. Vilket de också gjort.

 

LÄS OCKSÅ: Mamman vänder Johanna Möller ryggen

 

Johanna Möller har överklagat till hovrätten och har därmed chansen nu – att berätta hur det verkligen ligger till. Vad som hände natten då Aki Paasila dog. Natten då hennes far miste livet. Ett erkännande skulle inte ge familjerna sina döda anhöriga tillbaka. Men kanske skulle svar kunna hela såren åtminstone en aning.

Inte ens när Johanna Möllers egen mamma projiceras på skärmarna rör hon en min. 

Men för första gången vänder hon stolen mot skärmen. Med ryggen mot åhörarna lyfter hon blicken mot sin mors bild.

Göran Möller. Mördad i sommarstugan av Mohammad Rajabi och Johanan Möller.Foto: PRIVAT

Möllers mamma berättar sakligt om sin uppfattning om Akis och Johannas relation. Hon berättar hur mördade pappa Göran gjorde allt för Johanna Möller och lydde hennes minsta vink. Han hjälpte med lägenhet, pengar och allt annat dottern kunde tänkas behöva. Hon var viktig för Göran och han stod bakom henne i allt.

Trots det bestämde sig Johanna Möller för att Göran måste dö.

 

Mord får alltid stora konsekvenser men den här gången känns de ovanligt gigantiska. Mamman säger att Johanna Möller förstört livet för fem hela generationer. Hela familjen har hon krossat.

Jag funderar på hur en familj ska kunna gå vidare.

Hur Möllers mor ska kunna kunna göra det.

I slutet får jag svaret.

När Möllers mamma säger man nog alltid kommer älska den människa man burit i sin mage böjer Johanna Möller på huvudet och torkar en tår från kinden.

Kan den vara äkta?

Relaterade ämnen
Catarina Lundbäck
Catarina Lundbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag