Allt kretsar runt Peter Madsen i Peter Madsens värld skriver Catarina Lundbäck. Foto: HELEN RASMUSEN
Allt kretsar runt Peter Madsen i Peter Madsens värld skriver Catarina Lundbäck. Foto: HELEN RASMUSEN
Catarina Lundbäck

Skadorna får mig att må illa – Madsen är oberörd

Publicerad

Första rättegångsdagen mot Peter Madsen var både förvirrande och skrämmande. Att höra de fruktansvärda detaljerna om vad han misstänks ha utsatt Kim Wall för tog nästan luften ur mig. 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag tror att åklagaren Jakob Buch-Jepsen kommer att lyckas få Peter Madsen fälld för mord, allt för mycket pekar mot honom, men det kommer att bli en lång resa. Trots en gedigen och väl utförd polisutredning saknas den kanske avgörande pusselbiten – hur Kim Wall dog. Själv hävdar Peter Madsen fortfarande bestämt att Kim Wall dog av en olyckshändelse i ubåten. 

Det är svårt att få plats i medhörningssalen i byretten i Köpenhamn. Salen är proppfull med journalister och luften tung. Tre stora skärmar visar rättegångssalen där Peter Madsen snart ska ta plats. När han till slut kommer är håret mörkare och huden blekare än på de bilderna jag sett tidigare. Medan åklagare går igenom anklagelserna mot honom tittar han rakt på honom, till synes oberörd. 

I juryn sitter två lekmannadomare och en juristdomare. Det är Peter Madsens eget val att ha det så, inte som vanligt med tre juristdomare och en jury med sex lekmän. Han ser sin chans, tror jag, färre personer att övertyga.

 

Nu är det alltså upp till åklagaren Jakob Buch-Jepsen att lyckas bygga en så pass stark indiciekedja att den är omöjlig för försvaret att slå hål på. Indiciemål är alltid svårare, klurigare att driva i mål, men det går. Vi har sett det förut. Flera gånger. Inte minst när Tova Mobergs pojkvän Billy Fagerström dömdes för mord. Då var utmaningarna liknande. En gärningsman som nekar till brott, en pusselbit som saknas. Men indiciekedjan var stark och Billy Fagerström dömdes för mord. Åklagaren kunde bevisa att Billy Fagerström befunnit sig på gården vid mordtillfället. I deras historia fanns både hot och misshandel. Trots idoga försök lyckades försvaret inte placera en alternativ gärningsman på gården. Bevis hittades på kroppen och kunde kopplas till Billy Fagerströms gård.

Åklagaren Jakob Buch-Jepsen bygger det här målet på samma sätt. Tre punkter. Peter Madsens karaktär, möjligheten i brottsplatsens otillgänglighet och bevisen som hittats på Kim Walls kropp, i verkstaden och ubåten. 

Kim Wall och Peter Madsen hade ingen historia, men Peter Madsen har. Bekanta har berättat hur han drömde om att utföra det “perfekta brottet” och i hans dator hittades filmer på kvinnor som torteras och mördas. Åklagaren hänvisar till det rättspsykiatriska utlåtandet där Peter Madsen beskrivs som pervers och sexuellt avvikande, narcissistisk och manipulerande med en grandios självbild. Åklagaren bygger bilden av en man som är både kapabel och har möjlighet att utföra brottet.

Ganska tidigt in i förhandlingarna visas en film från ubåten. Brottsplatsen. Det blir tyst i salen. Bilderna är klaustrofobiska, luckan ner i tornet trång och liten. Polismannen på filmen får pressa sig ner i ubåten. Där skedde alltså brottet. Där var Kim Wall fast med Peter Madsen. Enligt åklagarna finns det inga förmildrande omständigheter. Åklagaren går vidare till skisserna av Kim Walls torso. Skadorna får mig att må illa. Peter Madsen är oberörd. Bilder på spännband visas. Identiska snittytor på det spännband som hittats vid kroppen och det som finns i ubåten. Bild på sågen som hittades i vattnet, samma såg i Peter Madsens verkstad. Åklagaren jobbar sig metodiskt framåt. Steg för steg bygger han den indiciekedja som ska få Peter Madsen på fall. 

Det behövs inget erkännande. Peter Madsen kan fortsätta sina lögner. Hävda att det var en olyckshändelse, att det inte var meningen att Kim Wall skulle dö. Det enda som krävs är en hållbar indiciekedja skapad av åklagaren och polisens föredömliga utredning.

När det är Peter Madsens tur svarar han högt och tydligt. Pratar om sig själv i tredje person och hävdar att anledningen till att han förut inte berättade om olyckan som tog Kim Walls liv var för att skona familjen. Han berättar de tekniska detaljerna med inlevelse, om syrebrist och undertryck nere i ubåten, men när åklagaren börjar pressa honom ändrar han snabbt humör. Han blir uppenbart irriterad och slirar på svaren. Det blir nästan provocerande när han pratar om den stress han upplevde natten för mordet, hur han var trött, hade sovit dåligt och därför tog beslutet att sova en blund innan han tog itu med att stycka kroppen. Allt kretsar runt Peter Madsen i Peter Madsens värld.

Relaterade ämnen
Catarina Lundbäck
Catarina Lundbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag