Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Catarina Lundbäck

Möller upplever att alla ville styra henne

Dag tre i ordningen av hovrättsförhandlingen i Svea Hovrätt där Arbogakvinnan Johanna Möller och hennes expojkvän står åtalade för sammanlagt två mord och ett mordförsök.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Johanna Möller låg i poolen med en amerikansk soldat på familjesemester, prioriterade sina olika män framför familjen och gjorde sin pappa så förkrossad att han grät på hotellrummet för att han ansåg att hans dotter inte kunde sköta sig. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hennes egen dotter krävde att Johanna Möllers pojkvän skulle lämna lägenheten när hon och hennes barn kom på besök och hennes pappa slängde ut hennes pojkvänner på löpande band. Tillslut vräkte han henne från lägenheten för att hon inte gjorde som han sa.

Nu sitter Johanna Möller i hovrätten. Dömd för mord på sin pappa, mordförsök på sin mamma och anstiftan till mord på sin exmake – och hoppas på att frias.

När kvinnor mördar är det oftast deras män eller andra familjemedlemmar som faller offer för kvinnornas våld. Inte sällan ligger år av missbruksproblem och våld bakom morden. En situation kanske går över styr och kvinnan mördar i självförsvar. 

Eller också kan år av misshandel och hot användas som förmildrande omständigheter. Så verkar inte fallet vara här. Det finns inga bevis för allvarliga missbruksproblem eller våld.

Här beskrivs motivet vara ett annat. Pengar.

Men det finns också en annan sida som blir tydligt i hovrätten dessa dagar. Johanna Möller har känt sig kontrollerad av sin familj. Hon beskriver hur mamman rusar in i sängkammaren och har åsikter om mannen i hennes säng, hon beskriver hur hennes son försöker låsa in henne på ett hotellrum för att hon inte ska gå ut och träffa män och i det bandade förhöret i tingsrätten säger Johanna Möllers egen mor att hon tycker att Möller är en dålig mamma. Att hon prioriterar fel.

Hon har säkert rätt.

Johanna Möllers syn på det hela är dock en annan. Hon upplever att alla runt henne ville styra henne, hur hennes familjemedlemmar hade synpunkter på hur hon levde. När det gäller kvinnor som mördat har jag läst och hört om dessa förklaringar förut. Inte bara i svenska fallberättelser. 

I USA förklarades Susan Smiths mord på hennes barn bland annat med att hon genomförde morden för att de hindrade hennes dejtande med olika män. De stod i vägen för henne. Johanna Möllers familj och exmake stod i vägen för henne. I alla fall i hennes värld. De förhindrade henne att leva det liv hon ville.

Sara Lundblad har även hon beskrivit att hennes far stod i vägen för hennes möjligheter att leva sitt liv. Han gillade inte hennes pojkvän och krävde att hon skulle lämna honom för att inte bli arvslös. Det skulle visa sig bli hans död. Det unga paret sköt pappan när han låg i sin säng och gömde sedan kroppen. 

Det skulle dröja innan kvarlevorna hittades. Paret dömdes för mord och motivet ansågs vara pengar. Precis som i Johanna Möllers fall var det inte hela sanningen –  om man bara krafsar lite på ytan var motivet här detsamma som i Johanna Möllers fall. Föräldrarnas synpunkter på deras leverne gjorde att hon valde att ta pappans liv. Hon hoppades säker att hon skulle komma undan, precis som Sara Lundblad. Något som sällan fungerar.