Dag tre i ordningen av hovrättsförhandlingen i Svea Hovrätt där Arbogakvinnan Johanna Möller och hennes expojkvän står åtalade för sammanlagt två mord och ett mordförsök. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Dag tre i ordningen av hovrättsförhandlingen i Svea Hovrätt där Arbogakvinnan Johanna Möller och hennes expojkvän står åtalade för sammanlagt två mord och ett mordförsök. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Catarina Lundbäck

Möller upplever att alla ville styra henne

Publicerad

Johanna Möller låg i poolen med en amerikansk soldat på familjesemester, prioriterade sina olika män framför familjen och gjorde sin pappa så förkrossad att han grät på hotellrummet för att han ansåg att hans dotter inte kunde sköta sig. 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hennes egen dotter krävde att Johanna Möllers pojkvän skulle lämna lägenheten när hon och hennes barn kom på besök och hennes pappa slängde ut hennes pojkvänner på löpande band. Tillslut vräkte han henne från lägenheten för att hon inte gjorde som han sa.

Nu sitter Johanna Möller i hovrätten. Dömd för mord på sin pappa, mordförsök på sin mamma och anstiftan till mord på sin exmake – och hoppas på att frias.

När kvinnor mördar är det oftast deras män eller andra familjemedlemmar som faller offer för kvinnornas våld. Inte sällan ligger år av missbruksproblem och våld bakom morden. En situation kanske går över styr och kvinnan mördar i självförsvar. 

Eller också kan år av misshandel och hot användas som förmildrande omständigheter. Så verkar inte fallet vara här. Det finns inga bevis för allvarliga missbruksproblem eller våld.

Här beskrivs motivet vara ett annat. Pengar.

Men det finns också en annan sida som blir tydligt i hovrätten dessa dagar. Johanna Möller har känt sig kontrollerad av sin familj. Hon beskriver hur mamman rusar in i sängkammaren och har åsikter om mannen i hennes säng, hon beskriver hur hennes son försöker låsa in henne på ett hotellrum för att hon inte ska gå ut och träffa män och i det bandade förhöret i tingsrätten säger Johanna Möllers egen mor att hon tycker att Möller är en dålig mamma. Att hon prioriterar fel.

Hon har säkert rätt.

Johanna Möllers syn på det hela är dock en annan. Hon upplever att alla runt henne ville styra henne, hur hennes familjemedlemmar hade synpunkter på hur hon levde. När det gäller kvinnor som mördat har jag läst och hört om dessa förklaringar förut. Inte bara i svenska fallberättelser. 

I USA förklarades Susan Smiths mord på hennes barn bland annat med att hon genomförde morden för att de hindrade hennes dejtande med olika män. De stod i vägen för henne. Johanna Möllers familj och exmake stod i vägen för henne. I alla fall i hennes värld. De förhindrade henne att leva det liv hon ville.

Sara Lundblad har även hon beskrivit att hennes far stod i vägen för hennes möjligheter att leva sitt liv. Han gillade inte hennes pojkvän och krävde att hon skulle lämna honom för att inte bli arvslös. Det skulle visa sig bli hans död. Det unga paret sköt pappan när han låg i sin säng och gömde sedan kroppen. 

Det skulle dröja innan kvarlevorna hittades. Paret dömdes för mord och motivet ansågs vara pengar. Precis som i Johanna Möllers fall var det inte hela sanningen –  om man bara krafsar lite på ytan var motivet här detsamma som i Johanna Möllers fall. Föräldrarnas synpunkter på deras leverne gjorde att hon valde att ta pappans liv. Hon hoppades säker att hon skulle komma undan, precis som Sara Lundblad. Något som sällan fungerar.

Relaterade ämnen
Catarina Lundbäck
Catarina Lundbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag