Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Catarina Lundbäck

Johanna Möller krossade sin familj i ett slag

Johanna Möller står åtalad för två mord och ett mordförsök.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Johanna Möller sticker ut. Hon är inte den man tänker sig ska mörda sina föräldrar, det skriver Expressens krimkrönikör Catarina Lundbäck.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

2017 dödade en man sin mamma och pappa i Sollentuna. I motsats till Johanna Möller betraktades han redan innan morden som galen och hade kontaktförbud mot sin mor efter att han misshandlat henne. Han hade börjat bete sig allt underligare och var övertygad om att hans mamma försökte förgifta honom. I belastningsregistret hade han redan 41 punkter.

Tio år tidigare dömdes en 18-årig man för ett brutalt mord på sina föräldrar i Hedemora. Han hade haft problem hela uppväxten och hamnat i ett kriminellt gäng som han ansåg vara hans “nya familj”. Under mordkvällen rökte han hasch, tog Rohypnol och amfetamin. När föräldrarna sen somnat gick han ut i garaget, hämtade en yxa och flera knivar och attackerade föräldrarna i sängen.

Johanna Möller liknar inte någon av dessa två exempel. Hon är småbarnsmamma, har jobb och egen bostad. Hon har inga kända missbruksproblem, ingen psykisk sjukdom eller trasig barndom i bagaget. Hennes föräldrar har inte slagit henne eller förstört hennes tidiga år med missbruk. Istället har de gjort allt för att hjälpa sin dotter, köpt lägenhet till henne, hjälpt henne att ta hand om barnen, betalat hennes räkningar och tagit med henne på exotiska långresor, det berättar Johanna Möllers mammas målsägandebiträde Susanna Cleves i hovrätten i dag.


LÄS MER: Så kan Möllers liv bli bland Sveriges farligaste kvinnor 


Trots det bestämde sig Johanna Möller för att föräldrarna måste dö.

Jag har träffat många anhöriga till mordoffer och för dem är två frågor viktiga att få svar på. Vem och varför? Man vill veta vem “monstret” är, veta vem fienden är. I mordfall där barn mördar sina föräldrar är det annorlunda. Monstret är deras egen son eller dotter, syster eller bror.

Johanna Möller är både syster och dotter. Genom rättegången ska hon dessutom visa sig vara en kallhamrad och beräknande mördare som dödat för pengar.

Hennes mamma och pappa hade precis blivit pensionärer. De såg fram emot att resa runt i den nyinköpta husbilen som stod parkerad på gården, nybäddad och redo för avfärd, berättade mamman i tingsrätten. Men det blev aldrig så. Det såg Johanna Möller till.

Johanna Möller kliver ur en bil när hon anländer till hovrätten på tisdagsmorgonen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Jag tror att Johanna Möller trodde att hon skulle komma undan med mordet, ärva pengar och lantställe. Det tror hon kanske fortfarande, men så kommer det inte att bli. 

Och livet kommer aldrig att bli detsamma för henne och hennes familj igen. Och jag tror att Johanna Möllers mamma någonstans innerst inne visste vem hennes dotter var, för i ambulansen på väg till sjukhuset efter attacken nämner hon sin dotters namn. Hon trodde att det är hon som låg bakom mordet och mordförsöket.

Om man gått igenom ett trauma är två saker mycket viktiga, avslutar Susanna Cleve sin plädering i hovrätten i dag, stöttning från familjen och ett tryggt hem. Johanna Möller berövade sin mamma och syster bägge. I ett slag krossade hon sin familj. Johanna Möller däremot säger själv att hon är bra på att stänga av sina känslor och lätt kan gå vidare. Det kan mycket väl stämma. Hon ser helt känslokall ut där hon sitter och tittar ner i sina handskriva papper. Hon tittar egentligen bara upp en enda gång och det är när målsägandebiträdet säger att Johanna Möller inte uttryckt empati eller visat någon som helst omtanke om sin mamma efter mordförsöket. Hon har bara uttryckt hat och sagt att hon önskat att hennes mamma skulle ha dött i stället. Då spänner Johanna Möller ögonen i Susanna Cleve och skakar lätt på huvudet.