Billy Fagerström dömdes på torsdagen till livstids fängelse för mordet på Tova Moberg. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Billy Fagerström dömdes på torsdagen till livstids fängelse för mordet på Tova Moberg. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Catarina Lundbäck

Du hade makten över Tova – men får det tufft i fängelset

Publicerad

I relationen med Tova Moberg var det Billy Fagerström som hade övertaget.

Inne i fängelset är det han som får det tufft.

Hans brott har inte hög status innanför murarna.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Han var fysiskt större och starkare och Tova var livrädd.

Hon skrev hur han hotade henne till livet, misshandlade henne och skrämde henne. På ett usb-minne fanns bilder på hennes skador. Ifall något skulle hända.

Billy Fagerström skulle visa sig livsfarlig för Tova Moberg. Han var stor och våldsam och i domen påpekas att han vägde “i princip dubbelt så mycket” som henne.

Hudiksvalls tingsrätt skriver att Tova Moberg inte hade några möjligheter att fly och skaffa hjälp.

 

LÄS MER: Billy Fagerström döms till livstids fängelse för mordet på Tova Moberg 

 

Detsamma kan tänkas komma att gälla Billy Fagerström inne i fängelset.

Där inne är han inte längre herre på täppan, utan blir tvungen att ständigt se sig över axeln.

Det finns brott och det finns brott. Och i fängelset har olika brott olika status. Våld mot kvinnor hör inte till de mest populära gärningarna.

Riskerna inne i fängelset för brottslingar som gett sig på kvinnor är dokumenterade: Titta till exempel på Hagamannen, som misshandlats, eller Lisa Holms mördare Nerijus Bilevicius, som fått hett vatten kastat i sitt ansikte.

Tova Moberg var i början av sitt liv när Billy Fagerström satte stopp för det.Foto: Privat

Tova Moberg var i början av sitt liv när Billy Fagerström satte stopp för det med 20 hammarslag. I domen står att läsa hur slagen riktades mot Tovas huvud och hur hon sedan ”blödde ur” på marken, medan Billy Fagerström samlade ihop redskapen han behövde för att sänka hennes kropp i sjön.

 

CATARINA LUNDBÄCK: Låt Tova Mobergs död vara en påminnelse om att lyfta blicken 

 

Nu är Billy Fagerström dömd till livstid för mord trots sina idoga försöka att komma undan. Genom att neka och skylla på en mystisk man. 

När du kommer ut igen – om du kommer ut igen – är du en gammal gubbe som missat större delen av livet.

När jag läser domen är det inte mer än rätt.

Relaterade ämnen
Catarina Lundbäck
Catarina Lundbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag