Foto: LISA MATTISSON
 Foto: LISA MATTISSON
Catarina Lundbäck

Detta är värre än larmen från andra branscher

Publicerad

#medvilkenrätt är värre än övergrepp i film- eller mediebranschen.

Då menar jag inte för offren – det är lika hemskt att utsättas för övergrepp vilken bransch man än verkar i.

Jag menar moraliskt.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kvinnor som ständigt måste vara på sin vakt för att undkomma sexuella övergrepp och trakasserier. Kvinnor som inte kan promenera i det fria eller sova med olåst dörr. Inte gå ensam på dass nattetid.

Det handlar om 1840-talets Kanada, skildrat i tv-serien Alias Grace.

Men jag slås av likheterna med det förtryck vi kvinnor lever under än i dag.

När den kvinnliga huvudpersonen hamnar på mentalsjukhus följer sexuella övergrepp och våldtäkt som ett brev på posten. Var och varannan man som får chansen förgriper sig på henne.

Och det är givetvis hennes fel – aldrig mannens.

Det har gått nästan 200 år, men #metoo-kampanjen visar att skillnaden inte är så stor som vi velat tro. I dag måste vi kvinnor fortfarande vara försiktiga för att inte råka ut för männens förtryck. Och om något händer – då är det fortfarande vårat fel.

Inte mannens.

Kvinnor som vågar berätta kallas bråkstakar och lögnare.

Nu visar det sig att det finns män inom juridiken som är precis lika vidriga som de sexförbrytare de försvarar. Att de som ska stå upp för oss när vi råkat illa ut kan vara en av förövarna.

I mina ögon är det här vidrigare än det som avslöjats i film-, tv- och mediebranscherna.

Då menar jag moraliskt.

Dubbelmoralen hos de män inom juristkåren som begår övergrepp är förfärlig.

 

LÄS MER: Jurister i upprop mot sexuella trakasserier

 

Gubbsjuka äckel som tagit sig friheter – samtidigt som de verkat för att upprätthålla våra juridiska rättigheter.

Hur ska vi kunna lita på rättsväsendet nu? Hur ska man som trakasserad och utsatt kvinna våga tro på en möjlighet till upprättelse – när risken finns att hamna i klorna på en av dessa män?

Rättsväsendet – och Sverige – är inne i en djup förtroendekris där det är dags för männen att ta sitt ansvar.

Ni män kan inte bortförklara er med att säga att ni inte är en av “dem”. Det funkar inte längre. Alldeles för många av era gelikar är för stora svin och ni är de enda som rår på dessa män – för förtryckande män lyssnar bara på andra män. Inte på kvinnor.

Kvinnor är i deras ögon så pass lågt stående varelser att vi ensamma kan göra föga för att uppnå förändring.

Men det måste gå undan. För många flickor och kvinnor offras just nu i männens väg. Jag vill att de små tjejer som växer upp i dag ska slippa en värld som knappt kommit vidare sedan 1840. Och jag hoppas att pojkarna ska stå starka mot det vidriga viruset som äter sig in i den manliga populationen någon gång i samband med puberteten.

Men.

Sexuella trakasserier och övergrepp handlar egentligen inte om sex.

Det handlar om makt.

Ett skevt maktutövande som går ut på att förtrycka andra för att själv behålla platsen på toppen.

Och det handlar om män som inte respekterar kvinnor.

Vi har inte sett slutet på #metoo ännu. Det kommer att fortsätta avslöjas bransch för bransch och Sverige kommer att falla från jämställdhetspiedestalen – ett fall som blir högt och hårt. Vi kommer att bli kända inte för att vara världens mest jämställda land – utan för att ha världens värsta dubbelmoral.

 

LÄS MER: Flera sexbrottslingar inom juristbranschen

 

Våra försök att vara politiskt korrekta är skrattretande.

Vi snackar om pappadagar och lika lön för lika arbete.

Men bakom våra kvinnliga ryggar gör vissa män allt för att fortsätta förtrycket – på precis samma sätt som män gjort i alla tider.

Relaterade ämnen
Catarina Lundbäck
Catarina Lundbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag