19-åriga Tova Moberg hittades död i maj 2017. Foto: Privat19-åriga Tova Moberg hittades död i maj 2017. Foto: Privat
19-åriga Tova Moberg hittades död i maj 2017. Foto: Privat
Ljusmanifestation för 19-åriga i Iggesund den 17 maj. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENLjusmanifestation för 19-åriga i Iggesund den 17 maj. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Ljusmanifestation för 19-åriga i Iggesund den 17 maj. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Catarina Lundbäck

Det som hände Tova, 19, kan drabba alla kvinnor

Publicerad

Det sägs att det kan drabba alla kvinnor.

Jag tror det är sant.

Våldet kryper på stegvis och förrädiskt, mellan kärleksfulla stunder och löften som "i går var sista gången".

Men det fortsätter likförbannat.

Och slutar ofta inte förrän ett mord är utfört.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag tror Tova Mobergs 19-åriga liv hade gått att rädda. Men bara med ett system där kvinnor faktiskt törs berätta – och får stöd när de gjort det. För det är inte lätt när kärleken blir hat och den man älskar börjar slå.

Tova visste att hon skulle dö: I sin dagbok skrev hon om sin rädsla för expojkvännen och hon skriver om det våld och de hot han utsatte henne för. “Jag fixar inte detta, det blir bara värre & värre. Nästa gång dödar han mig”.

Nu står hennes 22-årige expojkvän inför rätta.

I bevisningen mot honom ingår Tovas hemliga bilder på skadorna hon fått av hans misshandel. ”Det ligger i en rosa låda i en låda under min säng”, skrev hon i sin dagbok.

 

LÄS MER: Tovas ex-pojkvän pekar ut detalj som ska fria honom

 

Expojkvännen misstänks ha slagit ihjäl Tova med hammare, bundit fast kroppen i en skottkärra och sänkt henne i sjön utanför sin gård. För att sedan gör allt för att dölja dådet: Täckt över blodpölen på gården med grus, förbjudit sina vänner att komma hem till honom. Morgonen därpå cyklat milen till sina föräldrar för att lägga sig i ett bad. Tidigt som tusan på morgonen dessutom. Något han aldrig gjort förut.

Allt pekar på honom – men han nekar. Män i sådana här fall gör ofta det. Nekar och hoppas att de ska komma undan.

104061600Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Visst hade förhållandet varit upp och ner genom åren, det erkänner han. Kanske hade det varit bråk också – Tova hade ibland slagit honom, påstår han. Men han lever. Tova Moberg är död.

Tovas vänner har berättat att han våldsam och hennes föräldrar hade anmält honom för misshandel. Men Tova ville inte göra hans liv till ett helvete, ska hon ha sagt, och medverkade inte i polisutredningen som lades på is.

 

LÄS MER: Så styrde pojkvännen Tovas liv med våld och dödshot

 

Man skulle kunna säga att kärlek dödar. Men så enkelt är det är inte. Det är inte kärleken som dödar – det är de här männen som dödar sina flickvänner, fruar, sambor, mödrar till sina barn. Dessa män utger sig för att älska – men hatar. Mördar.

Gång på gång mördas kvinnor av sina män. Drygt tre gånger oftare är det mannen som mördar kvinna än tvärtom, enligt Brottsförebyggande rådet.

Det måste få ett slut. Men hur?

Grov kvinnofridskränkning lyder under allmänt åtal och kvinnor kan få hjälp med både målsägandebiträde och besöksförbud. Men det krävs mer.

En kvinna måste omedelbart kunna få skydd och stöd så att hon vågar anmäla och framför allt hålla fast vid sin anmälan.

Rädslan – och kärleken – tar ibland överhanden och gör att den utsatta kvinnan drar tillbaka sin anmälan. Igen och igen. Därför måste samhället finnas där, innan det händer, med ett tydligt system och stödfunktion för kvinnorna där även mannen omfattas för att förhindra att han hämnas. Eller ännu värre – förmår sin partner att dra tillbaka anmälan under löfte om att ”det inte ska hända igen”.

Relaterade ämnen
Catarina Lundbäck
Catarina Lundbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag