Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Catarina Lundbäck

Det som hände Tova, 19, kan drabba alla kvinnor

19-åriga Tova Moberg hittades död i maj 2017. Foto: Privat
Ljusmanifestation för 19-åriga i Iggesund den 17 maj. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Det sägs att det kan drabba alla kvinnor.

Jag tror det är sant.

Våldet kryper på stegvis och förrädiskt, mellan kärleksfulla stunder och löften som "i går var sista gången".

Men det fortsätter likförbannat.

Och slutar ofta inte förrän ett mord är utfört.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag tror Tova Mobergs 19-åriga liv hade gått att rädda. Men bara med ett system där kvinnor faktiskt törs berätta – och får stöd när de gjort det. För det är inte lätt när kärleken blir hat och den man älskar börjar slå.

Tova visste att hon skulle dö: I sin dagbok skrev hon om sin rädsla för expojkvännen och hon skriver om det våld och de hot han utsatte henne för. “Jag fixar inte detta, det blir bara värre & värre. Nästa gång dödar han mig”.

Nu står hennes 22-årige expojkvän inför rätta.

I bevisningen mot honom ingår Tovas hemliga bilder på skadorna hon fått av hans misshandel. ”Det ligger i en rosa låda i en låda under min säng”, skrev hon i sin dagbok.

 

LÄS MER: Tovas ex-pojkvän pekar ut detalj som ska fria honom

 

Expojkvännen misstänks ha slagit ihjäl Tova med hammare, bundit fast kroppen i en skottkärra och sänkt henne i sjön utanför sin gård. För att sedan gör allt för att dölja dådet: Täckt över blodpölen på gården med grus, förbjudit sina vänner att komma hem till honom. Morgonen därpå cyklat milen till sina föräldrar för att lägga sig i ett bad. Tidigt som tusan på morgonen dessutom. Något han aldrig gjort förut.

Allt pekar på honom – men han nekar. Män i sådana här fall gör ofta det. Nekar och hoppas att de ska komma undan.

104061600 Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Visst hade förhållandet varit upp och ner genom åren, det erkänner han. Kanske hade det varit bråk också – Tova hade ibland slagit honom, påstår han. Men han lever. Tova Moberg är död.

Tovas vänner har berättat att han våldsam och hennes föräldrar hade anmält honom för misshandel. Men Tova ville inte göra hans liv till ett helvete, ska hon ha sagt, och medverkade inte i polisutredningen som lades på is.

 

LÄS MER: Så styrde pojkvännen Tovas liv med våld och dödshot

 

Man skulle kunna säga att kärlek dödar. Men så enkelt är det är inte. Det är inte kärleken som dödar – det är de här männen som dödar sina flickvänner, fruar, sambor, mödrar till sina barn. Dessa män utger sig för att älska – men hatar. Mördar.

Gång på gång mördas kvinnor av sina män. Drygt tre gånger oftare är det mannen som mördar kvinna än tvärtom, enligt Brottsförebyggande rådet.

Det måste få ett slut. Men hur?

Grov kvinnofridskränkning lyder under allmänt åtal och kvinnor kan få hjälp med både målsägandebiträde och besöksförbud. Men det krävs mer.

En kvinna måste omedelbart kunna få skydd och stöd så att hon vågar anmäla och framför allt hålla fast vid sin anmälan.

Rädslan – och kärleken – tar ibland överhanden och gör att den utsatta kvinnan drar tillbaka sin anmälan. Igen och igen. Därför måste samhället finnas där, innan det händer, med ett tydligt system och stödfunktion för kvinnorna där även mannen omfattas för att förhindra att han hämnas. Eller ännu värre – förmår sin partner att dra tillbaka anmälan under löfte om att ”det inte ska hända igen”.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!