Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Catarina Lundbäck

Det är skitsnack – din historia räddar dig inte

Rakhmat Akilov har fyra egna barn.

Nu försöker han få det att låta som att han inte ville skada barn.

Att han ansåg dem oskyldiga till de vuxnas politik.

Skitsnack – ingen kommer känna för dig oavsett vilken snyfthistoria du drar.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ett av Rakhmat Akilovs dödsoffer är Ebba Åkerlund. En 11-årig flicka som tagit bussen för att möta sin mamma, och som inte hade en chans när den stora, tunga lastbilen kom farande. Nu säger sig Akilov ha önskat att inte ”så många barn” skulle vara där.

Men då väljer man inte en fredagseftermiddag på en av Sveriges mest folktäta gator. Och man väljer inte en lastbil. Det faller på sin egen orimlighet.

Det här är en vädjan till folks medlidande och ett försök att få straffet tidsbestämt. Men nej – ingen kommer att känna för en terrorist och straffet blir livstid. Kommer du någonsin ut levande igen är du en gammal, gammal man.


Rakhmat Akilov vid gripandet i Märsta 7 april 2017.
Foto: POLISEN

Så klart greppar Akilov efter varje halmstrå. Han har inte längre något att förlora. Allt har gått åt skogen. Planen var säkerligen, som Akilov sagt i förhör, att dö i attacken. Att bli martyr och erkännas av IS. Nu sitter han i en cell. Bevakad dygnet runt, minut för minut. 


LÄS MER: Terrorlarmet om Akilov som polisen missade


Jag hoppas att tiden han har att vänta i fängelset blir lång och plågsam. Att hans anhörigas ansikten ska hemsöka honom om nätterna – för han har förstört deras liv också. Jag hoppas han tids nog ska ångra sig så djupt att det blir svårt att andas. 

Det ger inte Ebba Åkerlunds föräldrar dottern tillbaka, det gör inte de skadade barnen friska, hjälper inte de barn som förlorat sina föräldrar eller lugnar de som tvingades se förödelsen. Men han ska aldrig heller någonsin få glömma.

Bilder inifrån Åhléns efter lastbilsattacken.
Foto: POLISEN

I den kommande rättegången är det dags för Rakhmat Akilov att ta sitt ansvar. Sluta försöka påstå att han inte menade att döda barn. Vore det sant hade han valt en annan dag, en annan plats, en annan tid och ett annat vapen.

Han visste precis vad han gjorde. Och nu finns ingen annan utväg än att ta straffet. Måtte det bli långt och svårt.

Förutsättningarna finns: Utredningen har varit gedigen och lyckosam. Polisen har säkrat en mängd bevis mot Rakhmat Akilov. I lastbilen hittades, förutom en hemmagjord bomb, en rånarluva med urklippta hål för ögonen, en kniv och en tändare. Hemma hos honom fanns ett minneskort med avrättningsfilmer och i en chattkonversation har han skrivit att han vill ”köra över otrogna.”