Foto: ALEX LJUNGDAHL
 Foto: ALEX LJUNGDAHL
Catarina Lundbäck

Mamman Johanna Möllers goda förvridna intentioner

Publicerad

Mamman Johanna Möller vill hem till sin familj.

Och allt började nog med drivkraften att värna om barnen, hennes närmaste.

Ge dem det goda livet.

Men den här mammans intentioner förvreds till den grad att hon gick över lik.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hon är inte den ensamma, arga mannen som till slut mördar i raseri.

Hon är inte särskilt lik andra kvinnliga mördare heller.

Hon kommer från en familj som haft det väl ställt, har drivit ett framgångsrikt företag och skaffat flera barn.

Mördaren som sitter framför mig är ju mamma också, precis som jag. Men vad fick henne att gå så långt över alla gränser att hon hamnade här, i hovrätten, som livstidsdömd?

Inget missbruk i bagaget. Ingen trasig barndom såvitt känt.

Johanna Möller beskriver sig själv som en omtänksam och kärleksfull mor som gör allt för sina barn. Så skulle jag beskriva mig själv också.

 

LÄS MER: Johanna Möllers barnbesök stoppas 

 

Hon är välutbildad och har drivit ett framgångsrikt företag. När hon säger att hon gjort allt för sina barn så tror jag henne.

Men hon har haft något annat inom sig. En gränslöshet som spårade ur och gick över gränslöshetens egna gränser. Vid något ögonblick måste hon ha fattat beslutet som krossade hela den familj hon värnar så högt.

Kanske var det när hon tecknade livförsäkringen på sin make Aki Paasila.

Kanske var det i bilen på väg ut till sommarstället, där de skulle tillbringa helgen.

Resan som Aki aldrig återvände från.

Vid något ögonblick måste Johanna Möller ha fattat beslutet som krossade hela den familj hon värnar så högt. På bild: Aki Paasila.Foto: PRIVAT / PRIVAT

Den gången kom hon först undan. Fick hon blodad tand? Ingen kom på henne och livet fortsatte som vanligt. Var det därför hon bestämde sig att ha ihjäl sina föräldrar?

De som enligt henne inte accepterade hennes leverne och ville att hon skulle göra slut med sin pojkvän. I stället förmådde hon honom att smyga in föräldrarnas stuga för att hugga ihjäl dem.

Hon verkar tro att hon kommit undan nu också. Hon kommer fixa detta. Skriva några brev till, försöka påverka några fler människor. Hela hennes uppenbarelse andas självsäkerhet.

Varje gång hon uttalade sig i tingsrätten var det med en till synes stark övertygelse: Det var inte jag. Jag har inte dödat någon. Inte velat någon illa. Jag är oskyldig. En god mor som vill väl. Fråga vem som helst, har hon sagt.

Nyligen skrev hon ett brev där hon krävde att få veta hur hennes mor mår – hon är ”mycket orolig”. Hennes mor har vänt henne ryggen. Så klart. Johanna Möller har ju önskat henne död och skadat henne för livet.

Möller hoppas fortfarande återvända hem.

Men nej, det blir många år på Hinseberg.

Det kan alla som lever utanför hennes bubbla se.

Relaterade ämnen
Catarina Lundbäck
Catarina Lundbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag