Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Catarina Lundbäck

Allt kunde ha avgjorts i dag – jag är besviken

Catarina Lundbäck är Expressens krimkrönikör.
Foto: THOMAS ENGSTRÖM
Peter Madsens version kan inte uteslutas helt, sa rättsläkarna under rättegångens tredje dag.
Foto: / IBL/POLFOTO

Den här dagen var kanske rättegångens viktigaste.

Jag är besviken.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Förhöret med rättsläkaren hade kunnat avgöra fallet, men blev ett antiklimax. Allt talar för att minst en av Kim Walls skador åsamkades henne när hon fortfarande levde. Men lite eller inget gick att slå fast helt säkert. Jag hade hoppats på mer.

Efter onsdagen, som var åklagarens dag, kände jag mig säker när jag lämnade rättssalen. Jakob Buch-Jepsen hade byggt en tydlig kedja av indicier som alla pekade mot en störd man med avvikande sexuella preferenser som inte skulle backa för att begå ett mord.

Som stöd hade åklagaren Madsens våldsfilmer i kombination och instruktionstexter om hur man torterar kvinnor. I kombination med bilder på hur styckningen gått till kändes åklagarens kort starkt. Försvaret kämpade i motvind.


LÄS MER: Rättsläkaren: Madsens version är osannolik – men inte omöjlig 


Men efter i dag känns utgången osäker. Det är upp till rätten vad som väger tyngst: Filmerna, texterna och det faktum att han styckat Kim Wall och skadat henne innan hon dog.

Eller den lilla möjlighet att det är som Peter Madsen säger: Att Kim Wall dött av en kolmonoxidförgiftning. Rättsläkaren är tydlig med att det inte är sannolikt: Till exempel saknas brännskador i mun och hals, som i så fall vore fallet. Men helt motbevisat är inte Madsens påstående.

Den förklaring som enligt rättsläkaren ligger närmast till hands är att Kim Wall dog av strypning eller knivskador i halsen. En variant som för tankarna till våldet som skildrades i de animerade filmer Peter Madsen hade på sin hårddisk.

Fall där dödsorsaken inte går att slå fast är knepiga. Det har hänt flera gånger att misstänkta mord landat i att någon dömts för brott mot griftefriden. Ett brott som i Sverige kan ge max två års fängelse, i Danmark max sex månader.


LÄS MER: Pojkvännen om Kim Wall: Hon var rädd för ubåten 


Bara i år har två åtminstone domar av det slaget fallit Sverige.

# Den mot Jocke Pettersson, som misstänktes för mord när hans ex-flickvän Madelene, 29, hittades död inuti ett betongblock med en snara runt halsen. Dödsorsaken gick inte att fastställa och i mars dömdes Pettersson till fängelse i ett och ett halvt år för brott mot griftefriden.

# Den mot den 55-årige man i Spånga som styckat sin fru och sagt sig ha bränt kvarlevorna på en grill. Hans version var att hustrun dött i en olyckshändelse, varpå han greps av panik. Åklagaren lyckades inte motbevisa honom och straffet blev två års fängelse. Brott mot griftefriden.

Kanske är det dags att uppgradera straffskalan när det gäller den rubriceringen. Som Solna tingsrätt skriver i domen mot 55-åringen: ”Straffvärdet är så högt att straffskalan för denna typ av agerande inte framstår som rimlig, då straffet är begränsat till två års fängelse.”

Motsvarigheten i Danmark är alltså ett halvår.

Chanserna är fortfarande stora att Peter Madsen fälls för mord, men jag är mindre säker än jag var i går.