Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Catarina Lundbäck

Åklagaren lyckas bevisa Madsens sexuella motiv

"Jag försöker räkna lögnerna sedan han plockades upp ur vattnet", skriver Catarina Lundbäck om rättgången mot Peter Madsen.
Foto: / DEADLINE PRESS

Peter Madsens trovärdighet är nere på noll. Det verkar han själv inte ha förstått.

Med en oskyldig mans attityd levererar han förklaringar – men min bedömning är att åklagaren i dag lyckades bevisa att Peter Madsen drevs av sexuella motiv när han styckade Kim Wall.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Åklagaren Jakob Buch-Jepsen går metodiskt fram och viker inte av en tum. Det är en kamp som pågår – med åklagaren vid rodret.

På skärmen dyker texten upp: Vi varnas för starka bilder.

Åklagarens triumfkort för att bevisa sexualmord och lustbetonad styckning är Madsens filmer.

Materialet vi får se är tecknat. Och tyst – tekniken strular – men starkt nog ändå. 

Vetskapen att Peter Madsen tittat på det här innan han och Kim Wall åkte ned mot havets djup räcker långt.

Peter Madsen hävdar att det ”bara” är en tecknad film, som intresserar honom för att han ”identifierar sig med kvinnan”. Som enligt honom är det ”svaga könet.” Själv måste jag titta bort efter ett par minuter.


LÄS MER: Madsens upprörda protest mot filmen 


Den första filmen föreställer en tecknad kvinna som dansar. Först med kläder, sedan utan. En man skär halsen av henne. Nästa film visar nakna kvinnor som spetsas på pålar. Tecknade, de också. 

Bilderna är fruktansvärda men de tjänar sitt syfte. Jag förstår var åklagaren vill komma.

När det är dags för filmen som visar en verklig kvinna torteras är det bara rätten som får titta. Peter Madsen säger att han inte heller vill se.

Skitsnack.

När åklagaren frågar om Madsen blev sexuellt upphetsad av filmerna svarar han torrt att de intresserar honom, men emotionellt snarare än erotiskt. Att han sökte på ”halshugga flicka” i anslutning till Kim Walls död är en slump, påstår han. Sedan konfronteras han med de sju instruktionstexter om hur man torterar kvinnor. Då vill han inte svara.


LÄS MER: Leif GW om Peter Madsens ändring: ”Verkar må sämre” 


Enda gången Peter Madsen inte slingrar sig som en mask på en krok är när han får prata fritt om sitt raktprojekt eller sina många kvinnliga kontakter. Sitt vidlyftiga sexliv.

Han kan ljuga hur mycket han vill i rätten, några andra krav på honom finns inte.

Jag försöker räkna lögnerna sedan han plockades upp ur vattnet.

Den första kom omedelbart: Den om att Kim Wall inte var med på ubåten när den sjönk. När den motbevisades kom nästa: Att hon råkat ut för en olycka, fått en tung lucka i huvudet.

När huvudet hittades var Madsen motbevisad på nytt. Nytt försök: Hon hade kvävts till döds av ett undertryck i ubåten. Kolmonoxidförgiftning. Det hävdar han fortfarande.


LÄS MER: Så ser rättsalen ut där Madsen är åtalad 


I morgon är det dags att höra rättsläkarna. Efter det kanske Madsen måste hitta på ytterligare en ny förklaring. Men: Att han ljuger påverkar egentligen inte något annat än hans trovärdighet, som ju är minst sagt kantstött sedan tidigare. Lögnerna i sig påverkar inte utgången.

Rätten ska endast ta ställning till de bevis som finns, den indiciekedja som åklagaren bygger upp.

En fastställd dödsorsak saknas fortfarande.