Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Catarina Lundbäck

62 varningar – men ingen stoppade Sonjas mördare

Omar Basim dömdes till 16 års fängelse. Foto: Polisen
Sonja Sabas Costich dödades på en hotelltoalett. På onsdagen fick hennes pojkvän och mördare sitt straff.

I belastningsregistret: 62 varningar för en tickande bomb.

Mellan fängelsestraffen fick Omar Basim röra sig fritt på våra gator.

Flickvännen Sonja Sabas Costich var livrädd.

Sedan mördade han henne på en hotelltoalett.

Hur kunde det få hända?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Han hade redan tidigare dömts för att ha misshandlat Sonja och slagit sönder hennes lägenhet – och hennes anhöriga vittnar om att hon hon var livrädd. Trots det hävdes kontaktförbudet mot honom.

Deras förhållande beskrivs som stormigt. Han hade åkt in och ut ur fängelse och olika vårdinrättningar sedan tonåren då han omhändertogs enligt LVU. Som 18-åring dömdes han till sitt första fängelsestraff och sedan dess har det rullat på: Grovt rån, stöld, våldsbrott, narkotikabrott – och nu mord. I mina ögon en mycket väntad utgång som någon borde ha sett komma.

Under sina 17 vändor i fängelse rapporterades han dessutom 23 gånger för misskötsamhet. Främst gällde det våld och hot mot tjänsteman samt positiva drogtester. För det fick han i majoriteten av fallen en varning – en varning som uppenbarligen, så här i efterhand, inte ledde någonstans.

Omar Basim har aldrig haft ett riktigt jobb och bodde fortfarande hemma hos mamma mellan anstaltsvistelserna. Själv ansåg han inte att han hade några problem med relationer och avböjde erbjudande om programverksamhet och missbruksvård.

Men Sonjas verklighet var en annan. Hon var livrädd för honom. Hennes anhöriga vittnar om att hon inte vågade göra slut trots att han dömts för att ha misshandlat henne och slagit sönder hennes lägenhet. 

Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå) dödas 13 kvinnor per år av en man som hon har eller har haft en nära relation med.

Samma siffra för män är fyra och då är bägge parter i de flesta fall missbrukare. Enligt Brå sker 80 procent av morden på kvinnor i deras, eller parets gemensamma, hem.

Och det är inte första gången samhället brister i att skydda en hotad kvinna och lämnar henne ensam med en galning efter sig. Lotta Rudholm slogs ihjäl av sin före detta pojkvän, kroppsbyggaren Martin Jonsson, en sommarnatt 2016 – kort efter att man hävt anhållandet mot honom för grov kvinnofridskränkning. Lotta hade själv fotat sina skador och bilderna dem till vänner “ifall något skulle hända”. Hon hade tvingats flytta runt mellan olika adresser för att komma undan Martin Jonsson. Hon gjorde allt för att överleva. Och ändå gick det som det gick för ingen tog hoten på allvar.

Ett annat exempel: Victoria Örnberg. Den man hon träffade – Timothy Kombrecht – visade sig vara mördare. Deras relation slutade med att han knivhögg henne till döds och brände lägenheten. Han dömdes också för mord. 

Men då var det ju redan för sent. Även där fanns varningstecken synliga i form av dokumenterade, våldsamma utbrott så allvarliga hans egen mamma fruktade för sitt liv och ringde polisen.

Samhället måste sätta stopp för dessa livsfarliga män i tid. Det kan inte ligga på de livrädda, hotade kvinnorna. Trots lagändringen år 2000 – när det blev lättare att åtala för grov kvinnofridskränkning – faller männen genom nätet. Det kan bero på flera saker. Inte sällan på att kvinnorna väljer att dra tillbaka sin anmälan eller att inte medverka i utredningen. Trots att grov kvinnofridskränkning faller under allmänt åtal läggs förundersökningarna ofta ner om kvinnor inte medverkar. Det är fel – ett så allvarligt brott måste kunna utredas ändå.

Sonjas mördare Omar Basim döms alltså till 16 års fängelse. Om drygt tio år är han sannolikt ute igen och kan fortsätta att begå brott. Jag hoppas att tiderna då är annorlunda och möjligheterna att hålla farliga män borta från gatan större.

Att de ska gå att stoppa redan innan de mördar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!