Omar Basim dömdes till 16 års fängelse. Foto: PolisenOmar Basim dömdes till 16 års fängelse. Foto: Polisen
Omar Basim dömdes till 16 års fängelse. Foto: Polisen
Sonja Sabas Costich dödades på en hotelltoalett. På onsdagen fick hennes pojkvän och mördare sitt straff.Sonja Sabas Costich dödades på en hotelltoalett. På onsdagen fick hennes pojkvän och mördare sitt straff.
Sonja Sabas Costich dödades på en hotelltoalett. På onsdagen fick hennes pojkvän och mördare sitt straff.
Catarina Lundbäck

62 varningar – men ingen stoppade Sonjas mördare

Publicerad

I belastningsregistret: 62 varningar för en tickande bomb.

Mellan fängelsestraffen fick Omar Basim röra sig fritt på våra gator.

Flickvännen Sonja Sabas Costich var livrädd.

Sedan mördade han henne på en hotelltoalett.

Hur kunde det få hända?

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Han hade redan tidigare dömts för att ha misshandlat Sonja och slagit sönder hennes lägenhet – och hennes anhöriga vittnar om att hon hon var livrädd. Trots det hävdes kontaktförbudet mot honom.

Deras förhållande beskrivs som stormigt. Han hade åkt in och ut ur fängelse och olika vårdinrättningar sedan tonåren då han omhändertogs enligt LVU. Som 18-åring dömdes han till sitt första fängelsestraff och sedan dess har det rullat på: Grovt rån, stöld, våldsbrott, narkotikabrott – och nu mord. I mina ögon en mycket väntad utgång som någon borde ha sett komma.

Under sina 17 vändor i fängelse rapporterades han dessutom 23 gånger för misskötsamhet. Främst gällde det våld och hot mot tjänsteman samt positiva drogtester. För det fick han i majoriteten av fallen en varning – en varning som uppenbarligen, så här i efterhand, inte ledde någonstans.

Omar Basim har aldrig haft ett riktigt jobb och bodde fortfarande hemma hos mamma mellan anstaltsvistelserna. Själv ansåg han inte att han hade några problem med relationer och avböjde erbjudande om programverksamhet och missbruksvård.

Men Sonjas verklighet var en annan. Hon var livrädd för honom. Hennes anhöriga vittnar om att hon inte vågade göra slut trots att han dömts för att ha misshandlat henne och slagit sönder hennes lägenhet. 

Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå) dödas 13 kvinnor per år av en man som hon har eller har haft en nära relation med.

Samma siffra för män är fyra och då är bägge parter i de flesta fall missbrukare. Enligt Brå sker 80 procent av morden på kvinnor i deras, eller parets gemensamma, hem.

Och det är inte första gången samhället brister i att skydda en hotad kvinna och lämnar henne ensam med en galning efter sig. Lotta Rudholm slogs ihjäl av sin före detta pojkvän, kroppsbyggaren Martin Jonsson, en sommarnatt 2016 – kort efter att man hävt anhållandet mot honom för grov kvinnofridskränkning. Lotta hade själv fotat sina skador och bilderna dem till vänner “ifall något skulle hända”. Hon hade tvingats flytta runt mellan olika adresser för att komma undan Martin Jonsson. Hon gjorde allt för att överleva. Och ändå gick det som det gick för ingen tog hoten på allvar.

Ett annat exempel: Victoria Örnberg. Den man hon träffade – Timothy Kombrecht – visade sig vara mördare. Deras relation slutade med att han knivhögg henne till döds och brände lägenheten. Han dömdes också för mord. 

Men då var det ju redan för sent. Även där fanns varningstecken synliga i form av dokumenterade, våldsamma utbrott så allvarliga hans egen mamma fruktade för sitt liv och ringde polisen.

Samhället måste sätta stopp för dessa livsfarliga män i tid. Det kan inte ligga på de livrädda, hotade kvinnorna. Trots lagändringen år 2000 – när det blev lättare att åtala för grov kvinnofridskränkning – faller männen genom nätet. Det kan bero på flera saker. Inte sällan på att kvinnorna väljer att dra tillbaka sin anmälan eller att inte medverka i utredningen. Trots att grov kvinnofridskränkning faller under allmänt åtal läggs förundersökningarna ofta ner om kvinnor inte medverkar. Det är fel – ett så allvarligt brott måste kunna utredas ändå.

Sonjas mördare Omar Basim döms alltså till 16 års fängelse. Om drygt tio år är han sannolikt ute igen och kan fortsätta att begå brott. Jag hoppas att tiderna då är annorlunda och möjligheterna att hålla farliga män borta från gatan större.

Att de ska gå att stoppa redan innan de mördar.

Catarina Lundbäck
Catarina Lundbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag