Donald Trump fortsätter att väcka både internationell förvåning och oro. Foto: Shawn Thew / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNDonald Trump fortsätter att väcka både internationell förvåning och oro. Foto: Shawn Thew / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump fortsätter att väcka både internationell förvåning och oro.  Foto: Shawn Thew / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Frågan är nu för de baltiska staterna, Polen, Rumänien och Ungern vart de ska vända sig för säkerhetsgarantier. Foto: Valda Kalnina / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNFrågan är nu för de baltiska staterna, Polen, Rumänien och Ungern vart de ska vända sig för säkerhetsgarantier. Foto: Valda Kalnina / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Frågan är nu för de baltiska staterna, Polen, Rumänien och Ungern vart de ska vända sig för säkerhetsgarantier. Foto: Valda Kalnina / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Carl Bergqvist

Trumpfaktorn är ett orosmoln i säkerhetspolitiken

Publicerad

Donald Trump fortsätter att väcka både internationell förvåning och oro. Natos östra medlemsländer kommer att börja oroa sig ordentligt eftersom att USA endast skulle försvara andra Nato-länder om dessa ”har fullföljt sina åtaganden gentemot USA”. Eftersom ”åtaganden” inte preciserades närmare är det svårt att utröna uttalandets exakta innebörd.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Budskapet från Obama-administrationen har varit att Europa måste ta ansvar för sin egen säkerhet i form av att möta målen för försvarsutgifter. Med det menas att USA inte kommer att reducera närvaro eller utgifter för försvar i Europa, men att Europa ska ta sitt ansvar. Även om retoriken påminner om Trumps, är den väsentliga skillnaden att Obama lovat att USA alltid kommer att ställa upp för sina allierade.

 

För både Putin, Erdogan och andra aktörer med starka egna intressen är Trumps populistiska isolationism välkommen. Osäkerheten ger ytterligare möjligheter att agera. Historiskt har också perioden från sommaren innan ett amerikanskt presidentval till några månader in på den nya administrationen utnyttjats av stater med kontroversiella agendor. USA styrs under övergångsperioden med låg legitimitet, vilket t.ex. utnyttjades av Storbritannien, Frankrike och Israel under Suezkriget 1956.

 

Den ytterligare osäkerhet som Trumps uttalande medför är vad det säkerhetspolitiska läget i Europa allra minst behövde. Det är talande för situationen att EU:s nyss förnyade säkerhetsstrategi beskriver att Europa lever i en tid av existentiell kris med både yttre och inre hot, där fred, välfärd och demokrati nu är hotade. Den föregående strategin från 2003 uttalade att Europa aldrig varit så framgångsrikt, så säkert och så fritt. Det blir för var dag allt tydligare att perioden mellan 1989 och 2014 var en parentes i den europeiska historien.

 

LÄS MER: Trump: "Inte sjäövklart att försvara Baltikum"

 

Frågan är nu för de baltiska staterna, Polen, Rumänien och Ungern vart de ska vända sig för säkerhetsgarantier. EU, som har en artikel om kollektivt självförsvar motsvarande Natos, förlorar i ett slag hälften av sin expeditionära militära förmåga när Storbritannien lämnar. Jag bedömer att om Trump vinner valet och håller fast vid sin linje, så kommer vi att få se kraftiga ökningar i försvarsutgifterna i de länder som idag inte når upp till Natos rekommenderade 2 % av BNP. Om splittringen mellan USA/Nato och Turkiet fortsätter och förvärras så att landet tvingas ut ur Nato, kommer det också att innebära problem för Nato att förstärka Rumänien och Ungern, då tillträdet till Svarta Havet styrs av om Turkiet vill hålla Bosporen öppen för trafik i händelse av en kris eller ett krig.

 

Just den europeiska säkerhetsordningen har varit hörnstenen i den svenska säkerhetspolitik som skiftat den så kallade fredsutdelningen som kunde inbringas efter murens fall, från försvarsutgifter till andra utgiftsområden i samhället. När nu världen vänder åt det oroligare hållet är Östersjöområdet särskilt utsatt. Sverige har försökt kompensera de egna tillkortakommandena i försvarsförmåga med förstärkta relationer med USA istället för en kraftig ökning av försvarsanslagen. Försvarsbeslutet från förra året tog inte med Trumpfaktorn i sin analys.

För Sverige blir frågan vad den svenska transatlantiska länken är värd som icke-medlem av Nato och med en försvarsbudget på en procent av BNP om Trump blir ny president.

Carl Bergqvist
Carl Bergqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag