Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Britta Svensson

Vi får vänta och se om ledarstilen fungerar

Vad är väl en dag på Slottet för Stefan Löfven?

Säkert alldeles underbar.

Först förvandlade kungen honom till statsminister.

Sen blev det laxtartar, kalvytterfilé och citrontarte med drottningen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Även om en del redan tidigare har kallat Stefan Löfven, 57, för statsminister så blev han det inte förrän klockan 12.08 i går. Och det var kungen som hade makt att förvandla honom.

Under skifteskonseljen i det fantastiska rum som tidigare var Gustav III:s matsal uttalade Carl XVI Gustaf orden "ett regeringsskifte har skett", och så var det klart. Stefan Löfven är vår nya statsminister.

När han klev in i riksdagens plenisal tio i nio på morgonen såg han inte riktigt ut som en som snart skulle bli det. Inte lång som Reinfeldt, inte grandios som Göran Persson. Stefan Löfven, som fick stå på en låda för att kunna matcha Reinfeldt i en SVT-duell, har varken kroppshydda eller utstrålning som drar till sig blickarna. En kvinnlig riksdagsledamot gick fram och klappade hans arm, en annan kramade honom.

Sen gick han och satte sig ensam och väntade på att klockan skulle slå nio och talmannen ge honom ordet.

Regeringsförklaringen lästes upp lugnt och tydligt, närmast sövande. Lite glöd i stämman fick han först när han kom till meningen "Sveriges nya regering är en feministisk regering".

- Jag skulle kunna tänka mig att ta en fika med honom, han verkar trevlig. Men han är inte så statsmannamässig, tyckte Robert Hannah, 29, nyvald riksdagsledamot för Folkpartiet.

Robert Hannah saknade "retoriska knep" när han hörde Stefan Löfven tala.

- Det var inte så inspirerande.

Eva-Lena Jansson, 51, riksdagsledamot från Örebro, hade en annan syn på det Löfvenska lugnet.

- Han är en av de tryggaste personer jag vet. Han har en lågmäld framtoning men är väldigt gedigen i det han gör.

Hon tyckte att regeringsförklaringen visade Stefan Löfven som "en slipad diamant". Att den var genomarbetad av en duktig person som aldrig slarvar.

- Det saknades ingenting. Han är mycket trygg i sin roll som ledare.

Tryggheten syntes tydligt när Stefan Löfvens dag fortsatte med några hundra meters promenad till Kungliga slottets norra valv, uppför Lejonbacken och in i konseljsalen.

Han ställde upp sig för fotografering med kronprinsessan Victoria på ena sidan och kung Carl Gustaf på den andra, bredbent och med händerna ihop. Den blå blicken var glad. Att Victorias ansiktsuttryck fick väninnorna att utropa "Hon verkar sakna Fredde!" när jag instagrammade bilden är en annan sak.

De romantiska fantasier som kvinnor mellan 20 och 60 år, av alla politiska åsikter, inte kan låta bli att ha om Fredrik Reinfeldt, kommer INTE att flyttas över till Stefan Löfven.

Mannen som man ofta glömmer bort att titta på när andra människor finns i närheten har kanske andra kvaliteter. När han kom ut från Slottet efter lunchen med kungen, drottningen, kronprinsessan och prins Daniel, tog han sig an mediehorden på ett lyssnande och lätt humoristiskt sätt.

Reinfeldt kändes i jämförelse arrogant och maskinmässig. Nu väntar hela Sverige på att se om Löfvens annorlunda ledarstil fungerar.