Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Britta Svensson

Vi får inte glömma de 155 brottsoffren

Brottsoffren får inte glömmas bort, skriver Britta Svensson. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Rakhmat Akilov. Foto: POLISEN
Chris Bevington miste livet i attacken. Foto: PRIVAT / FOC / HANDOUT / EPA / TT NYHETSBYRÅN
Lena Wahlberg miste livet i attacken. Foto: PRIVAT
Marie Kide miste livet i attacken. Foto: PRIVAT
Maïlys Dereymaeker miste livet i attacken. Foto: PRIVAT
1 / 7

Det är värre än man trott.

Vidden av de skador Rakhmat Akilov utsatte människor för syns i all sin fasa i polisens utredning.

De 155 brottsoffren och deras anhöriga får inte glömmas bort.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det har varit märkligt tyst om omständigheterna kring terrorbrottet i Stockholm 7 april de senaste månaderna. Polis och åklagare har jobbat hårt i det tysta. Inte så mycket har kommit fram till oss utomstående som inte varit känt tidigare.

Nu finns allting där, i sin fasaväckande tydlighet, i polisens utredning på tusentals sidor.

Ett vittne såg lastbilen köra på Lena Wahlberg och Marie Kide, som båda avled av sina skador. "De gick i riktning mot Åhléns och jag uppfattade att de aldrig såg lastbilen innan de blev träffade. Lastbilen körde rakt in i deras ryggar".

En läkare som befinner sig i närheten kommer snabbt fram och försöker hjälpa till. Hon säger i förhör:

"Dom två kvinnorna som avled, jag antar att dom blev totalt överraskade eftersom det ju bara tog några sekunder".

 

LÄS MER: Akilov åtalas för terrorattacken 

 

Lastbilen kör vidare i hög hastighet. Polisen sammanfattar ett vittnes berättelse att hon upplevde att "det var som om lastbilen körde på 'kartongbitar', att inget var av värde och att han bara körde."

"Då lastbilen körde vidare syntes bara ett stort dammoln. Det var kaos, folk skrek och sprang. Det kändes som hela Stockholm var i krig, rykten om bombhot, skottlossningar".

Flera som klarar sig undan genom att springa in i butiker eller trycka sig mot husväggar märker att föraren siktar på dem. Han är ute för att skada.

En person berättar: "Jag tänker, men gud vad är det där för lastbil, för den åkte ju liksom inte rakt, den åkte slalom".

Polisen har hört över 100 vittnen som befann sig på Drottninggatan vid terrordådet. En stor del av dem är målsägare i den kommande rättegången och ska också höras där.

Av rättegångens totalt 30 planerade dagar mellan 13 februari och 9 maj ska hela 19 upptas av förhör med målsägarna, de som Rakhmat Akilov har skadat, försökt döda, utsatt för livsfara eller fara för svår kroppsskada, och anhöriga till de dödade.

Det är fruktansvärda berättelser som vi kommer att få lyssna på i Stockholms tingsrätts säkerhetssal.

Ebba Åkerlund miste livet i attacken. Foto: / PRIVAT

En av dem som ska höras är Magdalena Graaf, som var på Drottninggatan med två av sina barn. Hon skrev på sin blogg 7 april att "det vi upplevde i dag kommer sätta djupa spår".

Tre dagar senare lägger hon till: "Fruktansvärda tankar och minnesbilder. Ljudet. Skuld. Varför skrek jag inte och varnade dem framför mig … Jag hann inte. Det gick så fruktansvärt fort. Så fruktansvärt fort".

Det är en berättelse som återkommer gång på gång. Hur snabbt allting gick. Och hur fasansfulla scener som utspelades framför ögonen på människor som hade tänkt sig att ha en trevlig fredag eftermiddag på Sveriges främsta shoppinggata.

På näthinnan hos många har fastnat en bild av en krossad barnvagn. Polisutredningen berättar att en farmor var på väg hem med två små barnbarn efter att ha hämtat dem på förskolan. Rakhmat Akilov i sin lastbil skadade svårt den äldre kvinnan och ett av barnen. Men alla tre klarade livet.

Längre ner på gatan dödar Akilov två personer, Mailys Dereymaeker och Chris Bevington. Ett vittne ser hur Chris Bevington lyckas kasta undan sin son, som klarar sig. Berättelserna om hur kringstående vuxna försöker hjälpa de drabbade barnen på Drottninggatan är hjärtskärande.

Ett vittne "såg ett blodigt stycke längre fram, vilket visade sig vara en hund".

Det saknas uppgifter eller övervakningsfilmer som kan berätta var 11-åriga Ebba Åkerlund befann sig när hon kördes på. Men hon dödades också av Akilov.

 

LÄS MER: Akilovs terrornätverk bestod av 13 män  

 

Vid Åhléns kör Rakhmat Akilov in lastbilen i fasaden. Då kör han på en ung kvinna som "har tillfogats skador i huvudet och på höger ben, fot och arm. Skadorna har varit livshotande och det föreligger en stor risk för bestående men".

Sammanlagt skadar han tio personer

Enligt åklagarens stämningsansökan har Akilov försökt döda 130 personer. 38 av dem har inte kunnat identifieras, men de har bland annat synts på övervakningsbilder. 92 står med namn i åklagarens stämningsansökan. Åklagaren räknar upp ytterligare 20 personer under åtalspunkten framkallande av fara för annan. 

Med de fem döda blir det sammanlagt 155 människor som Rakhmat Akilov utsatte för brott.

Tills det absolut värsta bland polisens tusentals sidor utredning hör de anhörigas berättelser om hur det var att få veta att en älskad familjemedlem hade dött i terrordådet.

En anhörig säger att det var den värsta känsla hon någonsin har upplevt i hela sitt liv: "att någon inte kommer hem, som ska vara hemma … det var så vidrigt att bara gå och lägga sig i sängen den natten, när någon inte är hemma och inte kommer hem".

En annan anhörig säger: "Jag har slutat att torka mina tårar, de får bara rinna, det är ingen idé, det bara rinner hela tiden".

Rakhmat Akilov var inte någon stackare som inte visste vad han gjorde, han planerade sitt dåd noga. Under rättegången kommer bevisning läggas fram som visar att han rekognoscerade på Drottninggatan två gånger i mars, och att det var ett medvetet terrorbrott, för Islamiska statens (IS) räkning, genom att "köra över otrogna".

Det åklagaren också vill bevisa är att "gärningen på Drottninggatan den 7 april 2017 framkallat en bestående fruktan för urskillningslösa skadegörande handlingar riktade mot människor på allmänna platser".

Det är fruktansvärda ord. Många vittnen som hörts av polisen berättar om sin rädsla efter dådet, att de undviker vissa platser och inte kan leva som förut. Många får psykiatrisk hjälp. Terroristen lyckades injaga fruktan.

"Det går ju inte att förklara hur man är, liksom man funkar ju inte. Det är ju precis, man får ju något trauma, det är sådan traumatisk upplevelse, man funkar ju inte riktigt som man skall", säger en anhörig till polisen.

Gärningsmannen ville säkert göra intryck i sin förvridna värld, men han får mig bara att känna tomhet. Det är hans 155 offer som fyller mina tankar, och alla de har omkring sig som också drabbats.

Jag vill inte att det ska vara tyst kring dem, jag vill inte att de ska glömmas bort.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!