Britta Svensson

Hur mår Anders Borgs offer i dag?

Publicerad

På Facebook kallar han det själv för "en blackout". Lagboken har andra ord för sådana handlingar.

Det gör inte mindre ont att utsättas för sexuella trakasserier och övergrepp för att förövaren är en känd person.

Hur mår Anders Borgs offer i dag?

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Förre finansministern Anders Borg har under en skärgårdsfest enligt Aftonbladet och Dagens Opinion blottat sitt könsorgan, tafsat på andra manliga festdeltagare, och dessutom använt ett grovt sexuellt språk, uppträtt hotfullt och kallat kvinnor för "hora".

På Facebook kallar han det själv för "en blackout". Lagboken har andra ord för sådana handlingar.

 

LÄS ÄVEN: Kammaråklagaren: Anders Borg kan ha begått brott 

 

Reaktionerna i sociala medier från moderatkollegor, tidigare ministrar och andra kända personer andas förståelse och medkänsla. För förövaren. Det är häpnadsväckande.

Själv undrar jag: 

Vem är Anders Borg egentligen? Hur kan en av våra mest beundrade politiker bete sig på detta viset? Och hur kan han ha mäktiga vänner som nu håller honom om ryggen?

Hans "ursäkt" på Facebook andas förnekelse och vilja att skylla ifrån sig. Han skriver att han "drabbades" av en blackout. Han dricker inte mer än de flesta. En hård press han "varit under" "måste ha tagit ut sin rätt".

Sammanfattningsvis: jag är inte ansvarig.

Han vet inte själv vad han har gjort utan "har fått höra i efterhand". Han begick inte övergrepp mot andra människor utan "betedde mig mycket olämpligt". Han ber inte förbehållslöst om ursäkt, utan bara till dem "som tog illa vid sig".

Det finns tunga varningsklockor som ringer både när det gäller händelsen i sig och hans sätt att beskriva den efteråt. Han säger sig nu vilja "ta hjälp och stöd" och det är säkert viktigt. Men det viktigaste är att det som hänt utreds av polis.

 

LÄS ÄVEN: Exministern om festen: "Drabbades av en blackout" 

 

För varför skulle mannen som nyligen var vår finansminister plötsligt inte vara ansvarig för sina handlingar? Varför låter han sin Facebooksida svämma över av skrockande kommentarer om att "vi gör alla lite galna saker när det blir för mycket alkohol".

Man kan ju fråga sig vad som hänt om en afghansk flyktingpojke betett sig som Borg. Eller vilken tonårspojke som helst på en musikfestival.

I det här fallet skickar kvinnliga politiker hjärtan till den misstänkte sextrakasseraren. Moderatpolitikern Tomas Tobé skriver att "alla kan göra fel" ? Borde han inte i stället uppmana dem som blev utsatta för Anders Borg att polisanmäla?

Någon annan kommenterar på Borgs Facebook: "har väl hänt alla någon gång". Och det ligger något i det, förstås.

 

LÄS ÄVEN: Reaktionerna: ""Inte visat gott omdöme" 

 

Så klart har jag, som många andra, blivit tafsad på, sexuellt trakasserad och utsatt för blottare. Jag vet inte om jag i efterhand var mest arg på förövaren, på dem som stod bredvid och flinade, eller på polisen som skrattade när jag anmälde.

Det finns offer i den här historien och som vanligt är de osynliga. Stödet för förövaren är massivt. Det är riktigt obehagligt att se.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag