Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Britta Svensson

Varför ger Sahlin sig in i den här affären?

Den här affären är oerhört märklig.

Varför ger Mona Sahlin bort hela sin lön till en av sina anställda?

Och om hon inte gör det, varför påstår hon det?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism har Mona Sahlin ett av Sveriges just nu viktigaste jobb. Hon har skött det bra.

Jag har sett henne mycket tufft ta debatten med en imam som påstod att kampen mot våldsbejakande islamistisk extremism är förföljelse av muslimer. Hon har satt press på kommuner som vägrar införa handlingsplaner mot extremism. Hon har varit synlig och orädd tagit tag i sina frågor på ett handlingskraftigt sätt.

Hon har en 90-procentig statlig tjänst med 81 360 kronor i lön. Det blir inte mycket kvar av de pengarna om hon betalar sin biträdande sekreterare 60 000 kronor i månaden av egna pengar, plus sociala avgifter.

Att Mona Sahlin är hotad av högerextremister och människor som hatar muslimer är känt sedan länge. Nu när hon har till jobb att dessutom motarbeta våldsbejakande islamister kan jag tänka mig att hoten eskalerat. Att hon behöver ständigt personskydd är inget jag betvivlar.

Hon ingår inte i den centrala statsledningen och har därför inte skydd av Säpo, utan av livvakter från Stockholmspolisen. Kanske är det inte tillräckligt? Men det låter oerhört märkligt att personskydd är något hon betalar så stora summor för privat.

 

LÄS MER: Sahlin betalade efter Expressens frågor

 

När Expressens Leif Brännström i oktober 1995 ställde den första frågan till Mona Sahlin om de privata utgifter som hon betalade med riksdagens kontokort, det som senare kom att kallas "Toblerone-affären", svarade hon med en lögn. Hon påstod att hon "använt fel betalkort".

Ett år senare var hon självkritisk i sin bok "Med mina ord". Det var "direkt fel", skrev hon om sitt eget påstående om kortet. Hon var fullt medveten om att hon använt jobbkortet. Hon erkänner "att jag svarat nonchalant, undanglidande och med olika vinklingar. Men att kalla det för LÖGNER är fel".

Ingen annan hade kunnat sköta arbetet som nationell samordnare lika bra som Mona Sahlin. Hon har ett grundmurat engagemang mot högerextremism som hon fått betala ett mycket högt pris för. Jag har flera gånger bevittnat det stora förtroende som hon har bland folk i utanförskapsområden. Det har hjälpt henne att komma nära frågan om hur man bäst bekämpar den våldsbejakande islamismen.

Hon har gjort en storstilad comeback efter misslyckandet som partiledare och har själv sagt att hennes nuvarande uppdrag är det viktigaste hon haft i hela sitt liv.

Så varför, Mona Sahlin? Varför ger du dig i den positionen in i denna mycket märkliga ekonomiska transaktion, fastslagen på din myndighets brevpapper? Varför svarar du Expressens Michael Syrén så underligt? Varför ändrar du dina uppgifter?

Ditt uppdrag är viktigt för hela Sveriges framtid. Inget kan tillåtas äventyra det.