Britta Svensson

Välgjort men lite tandlöst av SVT

Publicerad

De i min mening viktigaste kungliga insatserna 2015 saknades.

SVT:s "Året med kungafamiljen" var välgjort men lite tandlöst.

Kungafamiljen har högre profil i samhällsfrågor än vad som visades.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det kändes stort när Hédi Fried, 91, i början av förra året berättade för mig att hon skulle återvända till Auschwitz, platsen där hon och hennes syster Livia överlevde och deras föräldrar gasades ihjäl, på Förintelsens minnesdag tillsammans med kronprinsessan Victoria.

Några veckor senare var de på plats för att högtidlighålla att det var 70 år sen Auschwitz befriades. Det var omtänksamt av Victoria att ta med Hédi Fried och Emerich Roth, också överlevande från Förintelsen, i regeringsplanet. Vad pratade de om under resan?

Det hade varit så intressant om Sara Bull, 35, producenten och reportern som lyckats få en unikt fungerande professionell relation till de kungliga ställt den frågan. Men i hennes "Året med kungafamiljen" var resan inte med.

Inte heller kungens och drottningens besök i Trollhättan och Kronans skola för att stödja de elever och lärare som drabbades av den fruktansvärda mordattacken med rasistiska förtecken.

Helheten i programmet var lättsam. Det fick bli den nyblivna prinsessan Sofia som stod för allvaret när hon tog med tv-teamet till sitt arbete med utsatta barn i Sydafrika. Säkert givande för dem som inte redan sett TV3:s timslånga dokumentär om samma arbete.

Vi är ju en hel del som liksom programmets härliga Johanna Hägglund från Västervik är "besatta" av allt de kungliga gör. Vi har järnkoll och samlar på de smulor som vi inte redan sett flera gånger, som bröllop, dop, Nobelfest och Skavlanintervju.

För mig blev behållningen kungen som sportfiskare. Jag hade faktiskt ingen aning om att Gustaf VI Adolf hade en stuga i Lappland och att nuvarande kungen åker dit och fiskar. Det var fina bilder och ett bra samtal med en avspänd kung.

Det är fint att se hur de kungliga fungerar som en familj. Sara Bull och hennes team lyckas fånga ögonblicken när lilla Leonore sträcker sina armar mot mormor Silvia, Daniel och Victoria lägger armarna om varandra och pussar på Estelle från var sitt håll.

Prins Daniel, killen från Ockelbo som svindlande nog är pappa till vår framtida drottning, framstår som familjens ankare av trygghet och klokhet. Det "Året med kungafamiljen" visade med all önskvärd tydlighet är hur de ingifta lyfter familjen.

Även den av många hånade Chris, liksom Daniel fin i sin papparoll.

Kungafamiljen har under året besökt Migrationsverket, flyktingförläggningar och hem för ensamkommande barn. Det blev prinsessan Sofia som satte ord på de kungligas inställning till de flyktingar som kommer till Sverige.

– Vi ska se till att de känner sig välkomna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag