Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Britta Svensson

Vad skulle vi ta oss till utan Anders Ygeman?

Ända sen han tillträdde har Anders Ygeman på ett självklart och tydligt sätt tagit hand om sina ansvarsområden, skriver Britta Svensson om Anders Ygeman.
Foto: Pelle T Nilsson

Vad skulle vi göra utan Anders Ygeman?

Sverige skakar i sina grundvalar och det är inrikesministern som står upprätt, uppenbart uttröttad, och talar om för oss vad som gäller.

Vem leder egentligen Sverige?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En polisbil har parkerat framför entrén till Centralstationen i Stockholm. Därinne rör sig tre grupper poliser som granskar dem som passerar. Folk pratar, skrattar, grejar med sina mobiler och äter godis ur påsar. Men det är färre människor där än jag har sett på flera månader.

De flesta av oss går nu febrilt igenom de närmaste veckornas schema i huvudet. Vad behöver vi styra om? Hur försiktiga ska vi vara?

– Våldsbefrämjande islamism utgör fortsatt det högsta hotet mot Sverige. Det finns aktörer som har såväl avsikt som förmåga att genomföra attentat i Sverige.

Det är en annan Anders som säger det, Säpochefen Anders Thornberg. Det tycks vara han och Ygeman som sköter Sverige just nu.

Jag är skakad av Anders Ygemans presskonferens i Rosenbad som nu ligger på regeringens hemsida. Det är fem dagar sen terrordådet i Paris och inrikesministern ser helt utmattad ut. Han snubblar ibland på orden, men han säger det som behöver sägas.

Sverige har för första gången någonsin gått upp till en fyra, högt hot, på den femgradiga skalan när det gäller terrorhot, polisen har inlett en förundersökning och en person är anhållen i sin frånvaro för förberedelse till terrorbrott.

–Vi är fast beslutna att vidta varje åtgärd som krävs för att upprätthålla ordning och säkerhet och trygghet i vårt land, säger Anders Ygeman.

Tänk tanken att Olof Palme i samma situation skulle ha låtit inrikesminister Eric Holmqvist säga detta. Eller Göran Persson lagt bördan på Jörgen Andersson eller Lars-Erik Lövdén.

Det är direkt skrämmande med den eskalering av feghet och undvikande av ansvar som sprider sig bland dem som borde styra Sverige. Samtidigt som rädslan och osäkerheten om vad som händer i Sverige växer.

Ända sen han tillträdde har Anders Ygeman på ett självklart och tydligt sätt tagit hand om sina ansvarsområden. Han sticker ut på ett märkligt sätt bland sina många anonyma kolleger. Jag vet faktiskt inte vad vi i den nu uppkomna situationen skulle ta oss till utan honom.

I det ledarlösa Sverige finns också Anders Thornberg, statlig tjänsteman och en fenomenal Säpo-chef, kanske den bästa vi haft. Bara tanken på att det hade varit Hans Holmér som haft ansvaret i dagens läge får mig att rysa.

Thornberg har i det nu uppkomna läget, som alltid, ett sakligt och rakt sätt att tala som inger förtroende. Innan han blev chef för hela Säpo var han en av dem som var med och såg till att attentatsplanerna mot Jyllandsposten 2010 gick om intet. Medan en mängd politiker och debattörer har påstått att högerextremism är ett större hot, vet han mer än många andra hur livsfarligt hotet är från aktörer som är motiverade av våldsfrämjande islamistisk extremism.

Anders och Anders, två män som just nu säger det som måste sägas. Men var finns landsfadern som tar upp de stora frågorna om trygghet och framtid som många i Sverige har just nu? Det är alldeles tomt på toppen.