Tova Moberg, 19, hittades död. Hennes expojkvän har nu häktats misstänkt för mord. Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Tova Moberg, 19, hittades död. Hennes expojkvän har nu häktats misstänkt för mord. Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Britta Svensson

Vad driver en människa att mörda?

Publicerad

Vad driver en människa att mörda?

Kunde vi svara på den frågan skulle kanske fler slippa få sina liv släckta för alltid av dödligt våld, och färre anhöriga lida.

Men ju fler mördare jag ser på nära håll, desto svårare blir frågan att besvara.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Varför mördar någon Tova Moberg, 19, en flicka som borde ha hela livet framför sig? Varför ströp någon fyraårige Kevin 1998, ett mordoffer så bortglömt att de som misstänkts för att ha mördat honom nu benämns som offren?

Går det att förstå Arbogakvinnan? Den 42-åriga flerbarnsmamma och mormor som nu står inför rätta i Västmanlands tingsrätt, åtalad för mord på sin make Aki Paasila och sin pappa Göran.

Sen jag som journalist bevakade min första mordrättegång för 25 år sen har jag funderat över vad som driver alla dessa mördare.

De yttre omständigheterna är ofta triviala, som när Tommy Zethraeus sköt ihjäl en dörrvakt för att han inte blev insläppt på krogen Sturecompagniet, och samtidigt dödade tre unga kvinnor som stod i närheten.

Så gott som alla mordutredningar innehåller en nyckelmening långt inne i de omfattande protokollen, något som handlar om kärlekslöshet, övergrepp och andra detaljer om gärningspersonens svåra uppväxt. Något som sällan lyfts fram av grovt kriminella manliga mördare själva. De vill visa sig hårda och farliga.

Den 42-åriga Arbogakvinnan, åtalad för två mord, är annorlunda. Hon tillhandahåller frikostigt olika varianter på att hon inte fick tillräckligt med kärlek från sina föräldrar när hon växte upp. 

Det har hittills inte framkommit något som tyder på att det är sant. Men om det skulle vara det, duger det ändå inte som förklaring till det hon anklagas för. Alla oälskade blir inte mördare. 

Läkaren och författaren Stefan Einhorn har skrivit och talat om sin tuffa uppväxt. Hans pappa Jerzy Einhorn, som var professor, kristdemokratisk politiker och överlevande från Förintelsen, brukade skämta om att i hans liv kom hustrun Nina på första plats, sedan jobbet och därefter ingenting, ingenting, ingenting, jordgubbar, lök och så barnen. 

"Kärleken räckte inte till för alla familjemedlemmar", har Stefan Einhorn sagt om sina föräldrar. En hemsk mening.

En mening jag tänkt på flera gånger när jag sitter i sal 1 i Västmanlands tingsrätt och följer rättegången mot Arbogakvinnan. 

Kvinnans 64-åriga mamma sa i rätten i måndags om dottern att "man tror att hon menar allt hon säger, sen har det visat sig att det har varit tvärtom många gånger".

Då hade jag redan konstaterat samma sak. Arbogakvinnan anklagar andra för missbruk och sexuella övergrepp, när det i själva verket är anklagelser som riktats mot henne själv.

Hon pratar om att andra roffar åt sig och stjäl pengar, medan åklagarna anser att hennes eget starka sug efter pengar är motivet bakom de två mord hon åtalats för.

Om hon mördade sin man, och beställde ett grymt knivmord på sina föräldrar, är det snarare hon som haft för lite kärlek för sina familjemedlemmar. Hennes mamma sa i rätten att morden drabbat fem generationer, från 42-åringens mormor till hennes barnbarn.

Det är svårt att tänka sig något hemskare för små ovetande, oskyldiga barn än att råka födas in i en familj där kärleken inte räcker till. Men för Stefan Einhorn ledde det till att han, förutom läkarkarriären, skrev en mycket framgångsrik bok som heter "Konsten att vara snäll".

När Arbogakvinnans dotter i 25-årsåldern vittnade om sin mammas mordplaner ville hon ha en stödperson med sig inne i rättssalen. Det var hennes mormor, Arbogakvinnans mamma som skadades svårt när hennes man Göran mördades, som satte sig bredvid barnbarnet och stöttade.

Det var en rörande gest av kärlek i allt det onda som utspelar sig i sal 1. En påminnelse om att det inte är mördaren som sitter inne med svaret på hur man hanterar svåra saker, utan den som låter kärleken segra.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag