Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Britta Svensson

Vad driver en människa att mörda?

Tova Moberg, 19, hittades död. Hennes expojkvän har nu häktats misstänkt för mord. Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Vad driver en människa att mörda?

Kunde vi svara på den frågan skulle kanske fler slippa få sina liv släckta för alltid av dödligt våld, och färre anhöriga lida.

Men ju fler mördare jag ser på nära håll, desto svårare blir frågan att besvara.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Varför mördar någon Tova Moberg, 19, en flicka som borde ha hela livet framför sig? Varför ströp någon fyraårige Kevin 1998, ett mordoffer så bortglömt att de som misstänkts för att ha mördat honom nu benämns som offren?

Går det att förstå Arbogakvinnan? Den 42-åriga flerbarnsmamma och mormor som nu står inför rätta i Västmanlands tingsrätt, åtalad för mord på sin make Aki Paasila och sin pappa Göran.

Sen jag som journalist bevakade min första mordrättegång för 25 år sen har jag funderat över vad som driver alla dessa mördare.

De yttre omständigheterna är ofta triviala, som när Tommy Zethraeus sköt ihjäl en dörrvakt för att han inte blev insläppt på krogen Sturecompagniet, och samtidigt dödade tre unga kvinnor som stod i närheten.

Så gott som alla mordutredningar innehåller en nyckelmening långt inne i de omfattande protokollen, något som handlar om kärlekslöshet, övergrepp och andra detaljer om gärningspersonens svåra uppväxt. Något som sällan lyfts fram av grovt kriminella manliga mördare själva. De vill visa sig hårda och farliga.

Den 42-åriga Arbogakvinnan, åtalad för två mord, är annorlunda. Hon tillhandahåller frikostigt olika varianter på att hon inte fick tillräckligt med kärlek från sina föräldrar när hon växte upp. 

Det har hittills inte framkommit något som tyder på att det är sant. Men om det skulle vara det, duger det ändå inte som förklaring till det hon anklagas för. Alla oälskade blir inte mördare. 

Läkaren och författaren Stefan Einhorn har skrivit och talat om sin tuffa uppväxt. Hans pappa Jerzy Einhorn, som var professor, kristdemokratisk politiker och överlevande från Förintelsen, brukade skämta om att i hans liv kom hustrun Nina på första plats, sedan jobbet och därefter ingenting, ingenting, ingenting, jordgubbar, lök och så barnen. 

"Kärleken räckte inte till för alla familjemedlemmar", har Stefan Einhorn sagt om sina föräldrar. En hemsk mening.

En mening jag tänkt på flera gånger när jag sitter i sal 1 i Västmanlands tingsrätt och följer rättegången mot Arbogakvinnan. 

Kvinnans 64-åriga mamma sa i rätten i måndags om dottern att "man tror att hon menar allt hon säger, sen har det visat sig att det har varit tvärtom många gånger".

Då hade jag redan konstaterat samma sak. Arbogakvinnan anklagar andra för missbruk och sexuella övergrepp, när det i själva verket är anklagelser som riktats mot henne själv.

Hon pratar om att andra roffar åt sig och stjäl pengar, medan åklagarna anser att hennes eget starka sug efter pengar är motivet bakom de två mord hon åtalats för.

Om hon mördade sin man, och beställde ett grymt knivmord på sina föräldrar, är det snarare hon som haft för lite kärlek för sina familjemedlemmar. Hennes mamma sa i rätten att morden drabbat fem generationer, från 42-åringens mormor till hennes barnbarn.

Det är svårt att tänka sig något hemskare för små ovetande, oskyldiga barn än att råka födas in i en familj där kärleken inte räcker till. Men för Stefan Einhorn ledde det till att han, förutom läkarkarriären, skrev en mycket framgångsrik bok som heter "Konsten att vara snäll".

När Arbogakvinnans dotter i 25-årsåldern vittnade om sin mammas mordplaner ville hon ha en stödperson med sig inne i rättssalen. Det var hennes mormor, Arbogakvinnans mamma som skadades svårt när hennes man Göran mördades, som satte sig bredvid barnbarnet och stöttade.

Det var en rörande gest av kärlek i allt det onda som utspelar sig i sal 1. En påminnelse om att det inte är mördaren som sitter inne med svaret på hur man hanterar svåra saker, utan den som låter kärleken segra.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!