Svenskarnas parti besökte torget i Åmål. Ingen såg. Foto: Jens L'Estrade
Svenskarnas parti besökte torget i Åmål. Ingen såg. Foto: Jens L'Estrade
Britta Svensson

Tystnad kan vara lika effektivt som skrik

Publicerad

Finns det andra sätt att protestera mot nazister än att slåss med poliser?

I Åmål var det tyst.

I Karlskoga blev Svenskarnas parti utskrattade.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ska man döma av min mejlkorg finns det många som har helt andra idéer om hur man bekämpar nazism än de svartklädda demonstranter som slogs med polisen i Malmö.

Så här skriver någon från Limhamn, platsen för den våldsamma sammandrabbningen i lördags: "Limhamns Torg kanske var Limhamns centrum förr i tiden. Men i dag är det helt folktomt. Man ser aldrig något folk på Limhamns torg. Nazisterna hade kunnat stå där på torget och skrikit sig hesa, ingen hade ändå hört dem".

Han drar parallellen till när Jimmie Åkesson besökte Dorotea. Min kollega Lars Lindströms rapport från Sverigedemokraternas möte där med rubriken "Åkesson talade på tom parkeringsplats" har delats över 35 000 gånger på Facebook. Tystnad kan kanske vara lika effektiv som skrik?


"Varför inte låta dessa
fåtal SP-anhängare stå där ensamma i blåsten och tala sig trötta?", mejlar en man. Åmål gick på den linjen.

Torget var folktomt i förmiddags när partiledaren Stefan Jacobsson talade, berättar Expressens fotograf Jens L'Estrade som var på plats. Två demonstranter dök upp, den ene buade, den andre höll upp ett plakat med texten "Låt Dalsland förbli fint - vägra hatet - vägra nazismen".

Genom att stanna hemma kan man också visa Svenskarnas parti vilket intresse det finns för deras politik.


I Karlskoga senare på kvällen var det skratt som var vapnet. Det är en variant av antinazism som Karlskoga har specialiserat sig på. När Svenskarnas parti delade ut flygblad i maj var det flera som mötte deras argumentation med skratt. I går var det dags igen.

När Stefan Jacobsson talade på Alfred Nobels Torg stod en handfull personer och lyssnade. Ytterligare ett hundratal stod bakom kravallstaketen med ryggarna emot. När Jacobsson talade om att han inte blir japan om han flyttar till Japan bröt skrattsalvor ut.

Inga kyrkklockor överröstade talet, däremot fontänen på torget. Tyvärr hördes det genom porlandet att Jacobsson talade om "den horribla öppna-era-hjärtan-politiken".

- Hej då. Kom aldrig mer tillbaka, ropade en åhörare när Jacobsson med anhang hoppade in i sin bil och åkte därifrån.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag