Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Britta Svensson

Talmannen har gått genom rutan in i folksjälen

Talmanskorridoren är en elegant del av riksdagshuset där de gamla detaljerna är bevarade.
Andreas Norlén Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Det finns en grupp som är nöjda med att vi inte får en ny regering.

Talmannen Andreas Norléns fans.

De jublar över att nu få fortsätta följa sin idol under fler dramatiska talmansrundor.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var nära under måndagen, men riksdagens talman Andreas Norlén nådde inte ända fram. Klart irriterad, och kanske lite uttröttad, sa han på sin 13:e presskonferens:

– Jag tror att svenska folket börjar tröttna på flera turer. Men jag kan inte med gott samvete neka en viss förlängning. Det blir en ny talmansrunda på onsdag.

Efter att under förmiddagen träffat alla partiledarna, i turordning från störst till minst, kunde han konstatera att Vänsterpartiet satt sig på tvären, och att Stefan Löfven inte kunde släppas fram som statsminister.

– Jag har redan gett väldigt mycket tid för att den här processen skulle bli klar. Jag är mycket kritisk till att så uppenbarligen inte har skett, sa Norlén på sitt väluppfostrat irriterade sätt.

 ”Norlens agerande kritiseras – varför låter han det dröja?” var rubriken på Torbjörn Nilssons artikel i Expressen i oktober, där skribenten svarade själv: ”Egentligen är det bara Norléns eventuellt bristande engagemang och kreativitet som utgör hinder”.

I hissen upp till pressrummet efter Norléns 13:e presskonferens småskrattade några journalister om den alldeles färske talmannens oförmåga att tämja de viljestarka partiledarna.

– Jag är lite fyrkantig, lite jurist, har Norlén själv sagt på en av sina presskonferenser.

Men detta hans ordentliga sätt, lite påminnande om en snäll gosse i mellanstadiet, är också förklaringen till det starka intryck han gjort i folkdjupet. 

Han har beskrivits, alltid kärleksfullt, omväxlande som nörd, sagofigur och dubbelgångare till Galenskaparnas Claes Eriksson. Han har inte minst fått genomslag bland yngre människor, de som inte i första hand tänker på en intressant människa de ser på tv som juris doktor, moderat riksdagsledamot eller ordförande för konstitutionsutskottet.

Unga och en del gamla gillar Andreas Norlén precis som det lite udda, nördiga väsen han är. Han har gått genom rutan rakt in i folksjälen.

Jag tror hans hemlighet är att han aldrig, trots att han så fort han får tillfälle läser på och undervisar om hur den svenska demokratin fungerar, blir pompös.

I stället yttrar han sig med lätt självironi om sig själv, säger att han är ”talman, inte trollkarl”, och att han ”lyckades äta en stor mängd kakor under dagen” när han bjöd in partiledarna till de första talmansrundorna.

Nu kan han inte röra sig utomhus utan att folk kommer fram och vill ta en selfie, eller för den delen i riksdagshuset, där besökare får syn på honom och förtjusta springer fram för att fråga om vägen.

”Där är ju talmannen, han vet nog!”

Själv hade jag bara träffat Andreas Norlén en gång innan han blev talman, och han gjorde ett outplånligt intryck. Jag visste precis vem det var som blev vald 24 september. Det var ju den där moderaten, som såg lite lustig ut, men som oväntat sa väldigt bra saker i en paneldiskussion om mäns våld mot kvinnor.

Hur han lyckats som talman får analyseras mer noggrant i framtiden, men när alla rundor med partiledarna är över kan det mycket väl bli så att det är Andreas Norlén som framstår som den mest statsmannamässige av deltagarna.

Hans tredelade kostymer är propra, slipsarna snygga. På sitt Twitterkonto med det inte så värdiga namnet @andreasostgote länkar han glatt till Metro som placerat honom på plats 12 på listan Årets ljushuvud.

”För att ha lärt oss allt om den demokratiska processen. Och tålamod”.