Britta Svensson

Sveriges gloria har hamnat på sned

Publicerad

Runt 25 miljoner människor världen över har engagerat sig i #metoo.

I inget annat land har det fått så stort genomslag som i Sverige.

Efter alla skakande vittnesmål har glorian hamnat på sned i världens mest jämställda land.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Efter att New York Times skrev om Hollywood-producenten Harvey Weinstein har fler män anklagats för övergrepp i den amerikanska filmbranschen.

I Sverige tog #metoo fart när Lulu Carter anklagade tv-profilen Martin Timell för sexuella trakasserier och Cissi Wallin berättade att hon anmält journalisten Fredrik Virtanen för en våldtäkt. Fredrik Virtanen är inte dömd och polisutredningen lades ned.

Flera avslöjanden som rörde mediebranschen följde. Expressen har även skrivit om sexuella trakasserier inom polisen, krogvärlden och politiken.

Medan detta pågick samlades hundratals svenska kvinnliga skådespelare i slutna forum för att dela med sig av sina erfarenheter. Det handlade, liksom när det gällde Harvey Weinstein, om sexuella övergrepp som hade direkt koppling till möjligheterna att utöva sitt yrke.

Regissörer som kräver sex i utbyte mot en roll. Manliga motspelare som försöker förstöra för den kvinnliga kollega som inte ställer upp på sex. Övergrepp från manliga lärare som hotar att stoppa en knappt påbörjad karriär. 

Tusentals slöt upp vid #Metoo-manifestationen på Sergels torg i Stockholm i oktober.Foto: ALEX LJUNGDAHL

I onsdags slog uppropet från 456 skådespelerskor i Svenska Dagbladet ner som en bomb. Berättelserna om övergrepp var grova, chockerande. Fler namn tillkom, och när uppropet fortsatte var det 576 undertecknare.

Nu går 653 kvinnliga sångare i opera- och konsertvärlden ut och berättar om vedervärdiga övergrepp, bland annat på en 13-årig flicka i barnkören på Göteborgsoperan.

Hur kan detta hända över 1 200 välutbildade kvinnor i ett av världens mest jämställda länder? #Metoo har tyvärr visat att lagstiftning om jämställdhet och mot sexuella trakasserier inte spelar så stor roll när kulturmännen ska ta för sig av vad de ser som sexuella byten.

Enligt CNN har 25 miljoner människor i 85 länder använt sig av hashtaggen #metoo runt 80 miljoner gånger. 

På tio dagar riktades anklagelser om sexuella trakasserier mot fyra brittiska ministrar. Frankrikes första jämställdhetsminister Marlene Schiappa, som vill lagstifta mot sexuella trakasserier i det offentliga rummet, fick höra att det skulle strida mot "fransk kultur". 

I USA har protester rests mot lagstiftning som gör det svårt att anmäla sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

Manifestationen på Sergels torg i Stockholm.Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Men om man ser till antalet användningar av hashtaggen i sociala medier relaterat till folkmängden, är #metoo störst i Sverige. I landet där vi redan har bra lagstiftning.

Vi kan knappast skryta med den inför andra länder. För vi använder den ju inte. Utsatta tror inte att den hjälper, och arbetsgivarna verkar gladare ju färre som anmäler. 

Sveriges gloria har hamnat på sned.

Nu måste vi rätta till den. När det gäller kulturvärlden bör det arbetet ledas av kulturminister Alice Bah Kuhnke, och rikta sig till alla verksamheter som får skattemedel.

Vi skattebetalare ska inte göda våldtäktsmän och trakasserare med en enda krona.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag