Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Britta Svensson

Sveriges gloria har hamnat på sned

Runt 25 miljoner människor världen över har engagerat sig i #metoo.

I inget annat land har det fått så stort genomslag som i Sverige.

Efter alla skakande vittnesmål har glorian hamnat på sned i världens mest jämställda land.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Efter att New York Times skrev om Hollywood-producenten Harvey Weinstein har fler män anklagats för övergrepp i den amerikanska filmbranschen.

I Sverige tog #metoo fart när Lulu Carter anklagade tv-profilen Martin Timell för sexuella trakasserier och Cissi Wallin berättade att hon anmält journalisten Fredrik Virtanen för en våldtäkt. Fredrik Virtanen är inte dömd och polisutredningen lades ned.

Flera avslöjanden som rörde mediebranschen följde. Expressen har även skrivit om sexuella trakasserier inom polisen, krogvärlden och politiken.

Medan detta pågick samlades hundratals svenska kvinnliga skådespelare i slutna forum för att dela med sig av sina erfarenheter. Det handlade, liksom när det gällde Harvey Weinstein, om sexuella övergrepp som hade direkt koppling till möjligheterna att utöva sitt yrke.

Regissörer som kräver sex i utbyte mot en roll. Manliga motspelare som försöker förstöra för den kvinnliga kollega som inte ställer upp på sex. Övergrepp från manliga lärare som hotar att stoppa en knappt påbörjad karriär. 

Tusentals slöt upp vid #Metoo-manifestationen på Sergels torg i Stockholm i oktober. Foto: ALEX LJUNGDAHL

I onsdags slog uppropet från 456 skådespelerskor i Svenska Dagbladet ner som en bomb. Berättelserna om övergrepp var grova, chockerande. Fler namn tillkom, och när uppropet fortsatte var det 576 undertecknare.

Nu går 653 kvinnliga sångare i opera- och konsertvärlden ut och berättar om vedervärdiga övergrepp, bland annat på en 13-årig flicka i barnkören på Göteborgsoperan.

Hur kan detta hända över 1 200 välutbildade kvinnor i ett av världens mest jämställda länder? #Metoo har tyvärr visat att lagstiftning om jämställdhet och mot sexuella trakasserier inte spelar så stor roll när kulturmännen ska ta för sig av vad de ser som sexuella byten.

Enligt CNN har 25 miljoner människor i 85 länder använt sig av hashtaggen #metoo runt 80 miljoner gånger. 

På tio dagar riktades anklagelser om sexuella trakasserier mot fyra brittiska ministrar. Frankrikes första jämställdhetsminister Marlene Schiappa, som vill lagstifta mot sexuella trakasserier i det offentliga rummet, fick höra att det skulle strida mot "fransk kultur". 

I USA har protester rests mot lagstiftning som gör det svårt att anmäla sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

Manifestationen på Sergels torg i Stockholm. Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Men om man ser till antalet användningar av hashtaggen i sociala medier relaterat till folkmängden, är #metoo störst i Sverige. I landet där vi redan har bra lagstiftning.

Vi kan knappast skryta med den inför andra länder. För vi använder den ju inte. Utsatta tror inte att den hjälper, och arbetsgivarna verkar gladare ju färre som anmäler. 

Sveriges gloria har hamnat på sned.

Nu måste vi rätta till den. När det gäller kulturvärlden bör det arbetet ledas av kulturminister Alice Bah Kuhnke, och rikta sig till alla verksamheter som får skattemedel.

Vi skattebetalare ska inte göda våldtäktsmän och trakasserare med en enda krona.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!