Britta Svensson

Sverige i botten när det gäller respekt för äldre

Respekten för äldre måste förbättras i Sverige, skriver Britta Svensson.

Varför har människor över 60 inget värde?

Sverige ligger i botten i världen när det gäller att respektera äldre.

Det kommer att behöva ändras radikalt i framtiden.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Enligt World Values Survey är Sverige fjärde sämsta landet i världen på att respektera äldre. Bara lite mer än 20 procent av svenskarna ser på medmänniskor som är över 70 år med respekt.

Det är uselt. Vi tillhör bottenskiktet, fyra från slutet i världen. Och vi vet ju alla att det är en sann beskrivning av verkligheten.

Barbro Westerholm, 85, riksdagsledamot för Liberalerna, sa så här till Expressens Filippa Rogvall angående ny partiledare efter Jan Björklund:

– Jag vill gärna se att efterträdaren företräder frågor om ålderism, den fördomsfulla syn som finns på omkring två miljoner svenskar som är över 65 år.

Hon är väldigt ensam bland politiker att lyfta frågan, vilket är konstigt med tanke på att människor över 65 snart utgör 30 procent av väljarna.

Om tio år kommer det att finnas 300 000 fler svenskar än nu som är över 65 år

Enligt FN:s världshälsoorganisation WHO finns ”ageism” överallt, är den mest socialt normaliserade fördomen, och motarbetas inte aktivt på samma sätt som rasism eller sexism.

Det gör det både socialt och politiskt gångbart att exkludera människor på grundval av ålder – och kanske till och med få applåder för det.

Det är bråttom med att få ett slut på det. På ett seminarium i veckan hos Trygghetsrådet presenterades framtidens arbetsliv. Det var slående hur tungt den demografiska utvecklingen vägde i analysen.

Det finns nästan 100 000 människor i Sverige som är över 90 år gamla. Respekt!
Foto: Privat

I slutet på 90-talet fick 58-åringar i Sverige generösa erbjudanden om avgångsvederlag från sina arbetsgivare. Jag, som är född 1955, har rätt att arbeta till 69. Förlängningen av arbetslivet har gått oerhört snabbt, samtidigt som livslängden ökar.

Om tio år kommer det att finnas 300 000 fler svenskar än nu som är över 65 år. Det vore nationalekonomiskt haveri att exkludera oss. I stället behövs ett helt nytt tänk kring den äldre tredjedelen av befolkningen.

Ett av tio framtidsyrken som Trygghetsrådet listar är ”oldfluencer”, en influencer i sociala medier som riktar sig till folk över 60. När äldres digitala utanförskap minskar finns det enorma möjligheter att förbättra tillvaron genom appar och sociala medier.

– Jag tycker det är jättespännande med oldfluencers. Vi behöver bli bättre på att ta tillvara erfarenhet och kompetens som den äldre generationen har, säger Anne-Marie Andric, 47, som snart tillträder som HR-chef på Husqvarna Division, och som var med i Trygghetsrådets expertpanel.

Det anstår inte ett land som Sverige att diskriminera äldre

Mångfald i arbetslivet handlar också om att olika åldrar och generationer ska få plats.

– Vi kan inte vara kreativa och innovativa om alla ser likadana ut, säger Anne-Marie Andric.

Nu tycker hon sig se en ”viss svängning” i attityderna. Hon tycker också att det handlar om Sveriges självbild.

– Det anstår sig inte i ett land som Sverige att diskriminera äldre. Det är både en anständighetsfråga och samhällsfråga att inkludera alla åldrar.

Själv gillar jag de ”oldfluencers” jag följer, även om det är i gammaldags papperstidningar än så länge.

Jag njuter när Per Wästberg, 85, skriver att ”Tanken på lugnt pensionärsliv fyller mig med vämjelse”. Liksom när DN gör födelsedagsintervju med tapetseraren Bengt Pettersson, 90, som arbetar 8.30-16 fem dagar i veckan. 

Det är absolut inte idyll jag är ute efter. Birgitta von Otter fyller 80 och säger att ”det tråkigaste med åldrandet är den långsamma separationen från livet”.

Vi måste börja fatta att det inte är roligt när det skojas om ålder. Man skojar inte om att någon på arbetsplatsen är kvinna, mörkhyad eller kommer från ett annat land. Det är inte det minsta lustigt att en person har fyllt 60. Snarare är det något att hylla.

Du vill ju också komma dit så småningom, eller hur?

Oldfluencers

Vem blir gamlingarnas Bianca Ingrosso? Den som ligger bäst till just nu är kanske Svante Nybyggars, som har 41 000 följare på sitt Instagram-konto @TheUrbanHippieSwe. Det handlar om kläder för den mogne mannen. Mycket sevärt.

Breda jeans

I en intervju med Café ger Svante, 67, ett stensäkert modetips till jämnåriga män: ”Många är ängsliga och klär sig i tajta jeans av gammal vana. I synnerhet missklär det medelålders och äldre män. I bredare jeans, och även andra byxor, ser man helt enkelt mer maskulin ut”.

DNA-coach

Ett annat av Trygghetsrådets fantasieggande framtidsyrken är DNA-coach. Genom DNA-analys tar coachen fram individanpassad kost, träning och mediciner som kan förbygga sjukdomar, kontrollera hälsan och förlänga livet på kunden.