Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Britta Svensson

Svensson: Spendrup som är problemet

blåsväder. Svenskt näringslivs ordförande Jens Spendrup har hamnat i blåsväder efter ett uttalade om kvinnors kompetens.
Foto: Cornelia Nordström

Varför är Jens Spendrup ordförande för Svenskt näringsliv?

Han har dålig koll på sin omvärld, uttrycker sig nedvärderande om sina egna medlemmar och sprider ilska och olust.

Han kan väl inte ha kvoterats in?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Efter att ha letts av två 40-talister med gammaldags patriarkal utstrålning, Sören Gyll och Michael Treschow, fick Svenskt näringsliv 2007 en kvinnlig ordförande, chipsdrottningen Signhild Arnegård Hansen. Hon följdes av jämnårige 60-talisten Kenneth Bengtsson från Ica.

Förra året tog Jens Spendrup, född 1944, över.

Visst ska vi alla jobba till 75, och man ska inte diskriminera folk efter ålder. Men det kan väl knappast ha varit aktuellt att utse en 70-årig kvinnlig föredetting att efterträda två 15 år yngre slitvargar?

Men en man som Jens Spendrup kan alltid räkna med att kvoteras in i de sammanhang där han får lust att delta. I det här fallet borde Svenskt näringslivs medlemmar stått emot frestelsen. Ekoredaktionen och Monica Saarinen visste vad de gjorde när de satte honom i intervjustolen. Den sittande fågeln sa alla de förväntade dumheterna med högdragen, väl modulerad stämma.

Nu har valrörelsen fått sin korkade kapitalist.


När Jens Spendrup var 25 år fick han jobb i sin pappas företag. Han blev vd när pappan dog. Kontrasten är slående mot till exempel hans vice ordförande Anna-Lena Bohm som slet hårt i olika företag innan hon tog över som vd för callcenterföretaget UniGuide.

Spendrup sa nedlåtande om henne och andra "att det är bra med fler kvinnor. Historiskt så har inte kvinnorna ägnat sig så mycket åt företagande". Jag tänkte på tv-serien "Fröken Frimans krig", om vilket enormt motstånd kvinnor mötte när de ville starta eget för 100 år sedan. Varför inte i stället framhålla den?

Svenskt näringslivs ord-förande behöver inte vara feminist. Men han eller hon måste förstå och kunna resonera kring de feministiska frågeställningar som är aktuella. Annars rycker kvotering till bolagsstyrelser allt närmare.

Och varför inte? På frågan om anledningen till att det ser ut som det gör i dag beror på att det inte finns fler kompetenta kvinnor svarade Jens Spendrup "ja".

Sanningen verkar snarare vara att det är inkvoterade inkompetenta män som är problemet. I alla fall i Svenskt näringsliv.

gudrun schyman: "en okunskap som är generande"

"Men Jens Spendrup, ditt praktfiasko. Trött på att makthavare inte har bättre koll på feminism än att de avfärdar den med "jag är humanist/moderat". SKÄMMES. Ni har ett ansvar att ha bättre koll än så. Er position KRÄVER det. Reinfeldt och Spendrup, läs varsin bok why don't you."

Rättviseförmedlingens Lina Thomsgård på Twitter


"Han vet inte vad feminism är, men vet bestämt att han inte är det med den enkla förklaringen att han inte gillar ord som slutar på ism... Feminism är enligt SAOL: Rörelse för kvinnors jämställdhet med män."

Camilla Wagner i blogg på Veckans Affärer


"Han är en illustration till varför det behövs regler inom näringslivet för hur man rekryterar människor. Det är inte bra med en sådan inkompetens på en sådan befattning. Det är en okunskap som är generande för hela näringslivet".

Gudrun Schyman, Fi:s riksdagskandidat, till Expressen


"Praktiskt och ångestbefriande att vara så säker på sin egen duglighet när man i praktiken har ärvt sin karriär."

SSU:s före detta ordförande Jytte Guteland på Twitter

TURERNA OM SPENDRUP

Jens Spendrups uttalande om kvinnors kompetens i "Ekots" lördagsintervju ledde till en rejäl kritikstorm.
 

• INTERVJUN
I "Ekots" lördagsintervju sa Jens Spendrup, 69, att han gläder sig åt att fler kvinnor kommer fram i ledande positioner, men att anledningen till att det är så få kvinnor på toppositioner är att det helt enkelt inte finns tillräckligt många kompetenta namn.
Och han ansåg att vård- och omsorg är en lämplig bransch för kvinnor att slå sig fram i.
• SVARET TILL EXPRESSEN
Expressen ringde Jens Spendrup före lunch i går för att låta honom utveckla.
- Hej, jag är ute på stan och ringer dig, svarade han.
• PRESSCHEFENS SVAR
I stället skickade han fram presschefen Peter Isling, som menade att Spendrup blivit missförstådd och upprepade chefens åsikter om att kvinnorna kommer på bred front och att de visar att de kan starta företag i vårdbranschen.
• SVARET TILL SvD
I går kväll publicerade Svenska Dagbladet en intervju med Spendrup där han fick förtydliga sig: "Jag ångrar ju mitt uttalande på så sätt att jag inte har uttryckt mig tillräckligt klart. För mig är det främmande att säga att kvinnor saknar kompetens och det är inte vad jag säger om man lyssnar på intervjun."


TOMMY SCHÖNSTEDT