Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Britta Svensson

Svensk varning för den farliga sommaren

Hur har din sommar varit?

Du har väl inte njutit för mycket av den, när den väl tittade fram?

Du lydde väl alla typiskt svenska varningar för hur farlig den kan vara?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sommaren började eländigt med regn, invasion av mördarsniglar och +12 grader. Midsommardagens morgon satte vi oss i förtvivlan i bilen och körde söderut. 125 mil senare gick det att sitta på en uteservering utan att frysa ihjäl.

Vid hemkomsten inleddes en värmebölja med 23 grader i vattnet och härliga middagar på uteplatsen. Livet lekte. Eller?

Det hade inte varit varmt i mer än två dagar innan en rubrik skrek ut att SMHI hade utfärdat en klass 1-varning för värmebölja.

Nej, det var inget skämt.

"Värmen kan vara livsfarlig", stod det i lokaltidningen i en artikel om att alla barn på en förskola måste vara insmorda med solkräm när de kommer på morgonen. "Vi försöker vara där det är lite skugga".

Reportern förklarade tröstande att på måndag väntades svalare väder och regn som lindring av plågan.

"Sommarvärme ger drunkningar" utropade en rubrik i samma nummer av tidningen. Svenska Livräddningssällskapet manade till allmän försiktighet.

Samma dag hade Svenska Dagbladet rubriken "Varning för halka på varma vägar". Detta alltså efter att det hade varit över 20 grader varmt i två dagar efter två månaders kyla.

"Det är en fara som många underskattar", sa en taxichaufför om den varma asfalten.

Redan här hade en krönikör från utlandet rejält med stoff för en text om de neurotiska svenskarna, som klagade intensivt på kylan men inte klarade sommartemperaturer i några få dagar utan att få total panik för alla faror de innebar. Som frenetiskt satte i gång med att dricka mycket, ta på solhatt, smörja in med solkräm, sätta på flytvästen och stanna i skuggan så fort termometen kröp över 20 grader.

Men dagen därpå fortsatte det med att en mikrobiologisk riskvärderare vid Livsmedelsverket larmade om att man kan bli magsjuk när det är varmt. "Se till att hålla varm mat varm och kall mat kall".

På en annan sida i samma tidning fanns rubriken "Södra Sverige hårdast drabbat av hudcancer".

"Efter lång väntan är det lätt hänt att man solar för mycket på kort tid, något som dock kan få allvarliga konsekvenser", meddelade Dagens Nyheter gravallvarligt efter tre dagars värme.

"Vi rekommenderar max en halvtimmes solande om dagen", sa en professor. "Ta gärna på dig en kortärmad tröja, bermudashorts och en keps med stort brätte".

Svenska Dagbladet samma dag slog in sista spiken i den svenska sommaren med rubriken "Värmeböljor är livsfarliga". I artikeln efterlystes insatser för att skydda värmekänsliga i Sverige.

De som flytt kylan varnades strängt i en annan artikel "Resan innebär risk för smitta".

Alla dessa rubriker berättar något hemskt om oss svenskar, om vår skräck för njutning, vår iver att bestämma vad som är bäst för andra, vårt ängsliga sätt att lyssna på myndigheters påbud och vår morbida vana att vända det som är bra till sin motsats.

Så hur var din sommar? Själv smörjde jag in mig med solfaktor 50, fyllde vattenflaskan, satte på solhatten och for till stranden. Där kastade jag mig i det grunda vattnet innan jag gick upp och satte mig i skuggan.

Jag överlevde sommaren. Den var faktiskt riktigt härlig.