Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Britta Svensson

Skärp lagstiftningen – hårdhandskar mot buset

Britta Svensson vill se nolltolerans mot de som angriper räddningstjänsten.
I Nacka kastade maskerade ungdomar stenar mot en brandbil på nyårsnatten
Foto: Mikael Sjöberg

Det är svårt att förstå angreppen på ambulanspersonal och brandmän.

Det är yrkeskårer de flesta har enorm respekt för.

När det inte är självklart längre behöver de mer skydd.

Men än så länge tycks toleransen mot ungdomsbrottslingar vara långt viktigare i vårt samhälle.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Under nyår var det tydligen en sport att kasta sten och smällare på ambulans och brandkår. I Kristianstad sköts det raketer mot brandbilar och en ambulans. I Skövde sköts smällare mot en brandbil. Vid Henriksdalsringen i Nacka kastade maskerade ungdomar stenar mot en brandbil på nyårsnatten.

Enligt en granskning i Expressen är Kista brandstation mest utsatt i landet.

– Det har helt enkelt blivit vardag med hot och våld, säger en brandman.


Men brandkåren har också gjort stora insatser de senaste dagarna utan att mötas av detta. I Husby i Stockholm började ett flerfamiljshus på Oslogatan att brinna, och nu gapar ett stort sår när den översta våningen på huset är uppbränd. Inga hotfulla incidenter har rapporterats, och i en paus spelade en brandman fotboll med barn i området.

Även i de så kallade utanförskapsområdena möter jag barn och ungdomar som ser upp till och beundrar poliser, brandmän och ambulansförare, precis som unga gör överallt i övriga landet. Det är helt enkelt naturligt när det gäller yrkeskårer som har häftiga bilar, uniformer och stor auktoritet.


Det verkar vara samma auktoritet som skaver hos ungdomar på glid mot eller inne i kriminalitet. Det blir en sport för dem att visa sin makt genom att ringa in ett larm, och angripa dem som kommer för att rädda liv eller släcka bränder. Ibland är syftet att stjäla dyrbar utrustning från bilarna, som brandkårens klipp- och skärverktyg som kan användas för att göra inbrott.


Blotta påfundet att angripa ambulans och brandkår är så vridet att en absolut majoritet av befolkningen tycker att det är vedervärdigt.

Det är yrkesgrupper som har ett tydligt, positivt uppdrag för allas väl. Bränder ska släckas, liv ska räddas.

Det behövs hårdhandskar mot buset som angriper brandkår och ambulans, och skärpande lagstiftning borde vara på plats redan nu. I stället har regeringen efter att ha funderat ett halvår bestämt att saken ska utredas - i ytterligare ett och ett halvt år.

Vad kommer att hända under den tiden?


Den stora risken är att duktiga brandmän och ambulanspersonal säger upp sig och lämnar yrket. Om samhället ska fungera kan de som styr inte bara värna om kriminella ungdomars "behov av att mötas med större tolerans" som Högsta domstolen senast i juli motiverade de kraftiga straffrabatter för unga som finns.

Aggressiva ungdomar med raketer och stenar kan hota viktiga samhällsfunktioner, förstöra offentliga rum för många människor och erodera ett helt bostadsområdes rykte.

Det är inte tolerans utan nolltolerans mot den typen av brott som är vägen till ett samhälle för alla.