Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Britta Svensson

Ska Sverige stå upp för sina värderingar?

Ska vi ha dubbla rättssystem, eller ska vi stå upp för våra svenska värderingar och lagar? Det frågar sig Expressens krönikör Britta Svensson och menar att svaret borde vara enkelt.

Ska Sverige stå upp för sina värderingar, lagar och regler?

Eller ska vi ha dubbla rättssystem?

Frågan ställs gång på gång, och svaret borde vara enkelt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Om alla uppgifter jag tagit del av stämmer, kom den syriska flickan till Sverige som 13-åring i december 2015, gift med sin sju år äldre kusin.

Att bli bortgift som barn är en tragisk verklighet för 15 miljoner flickor världen över varje år. Det är många kvinnor som lever i Sverige i dag som har en sådan erfarenhet i bagaget. Men sen den 1 juli 2014 har vi nya lagar mot tvångsäktenskap och barnäktenskap.

Att det skulle komma barnbrudar i den stora flyktingvågen 2015 verkar ha tagit myndigheterna på sängen. I somras larmade Barnombudsmannen om hundratals utsatta flickor och att mörkertalet ett mycket stort, liksom bristen på kunskap hos socialtjänsten och Migrationsverket.

BO ville ha en "kartläggning" av problemet. Men det som saknas är omedelbara förhållningsregler, som gäller i detta nu. Fallet i Mönsterås visar att det behövs rutiner för att värna flickorna.


När 13-åringen skildes av socialtjänsten från sin man placerades hon hos hans föräldrar, varpå han strax efter hennes 14-årsdag gjorde henne gravid, trots att han då informerats om att barnäktenskap och sex med barn under 15 år är olagligt i Sverige. Han kommer undan åtal för våldtäkt mot barn eftersom han och hans familj påstår sig plötsligt ha kommit på att flickan egentligen är två år äldre än vad som står i hennes födelsebevis.

Och då lades utredningen ner.

Socialtjänsten i Mönsterås beslutade dock att tvångsomhänderta den gravida 14-åringen, ett sätt att få bort henne från mannen och svärföräldrarna. När beslutet meddelades blev det så hotfullt att svärfadern fick avvisas av polis, och den 21-årige mannen anhölls, misstänkt för olaga hot och hot mot grupp.

Polisen ansåg att hotbilden var så allvarlig att personalen på ett 20-tal personer fick evakueras, lokalerna stängas och ett provisoriskt socialkontor upprättas i kommunhuset.

Nu ska socialkontoret byggas om för att bli säkrare.


Den 21-årige mannens ovilja att följa de lagar som finns i Sverige har fått stora konsekvenser för väldigt många människor. Flickans rättigheter, som vi ser dem, tycks han inte vilja acceptera.

Han kanske tycker sig ha fått dubbla budskap? Om Sverige från början tydligt hade stått upp för sina värderingar, lagar och regler hade 21-åringens manöverutrymme blivit betydligt mindre. Och de utsatta socialarbetarna i Mönsterås hade sluppit få sin arbetsmiljö förstörd.

Då hade flickan rimligen direkt placerats på ett hem för ensamkommande ungdomar, eftersom hon inte hade sina föräldrar med sig och äktenskapet inte godkänns i Sverige. Att ensamkommande pojkar tas om hand som fria individer, medan ensamkommande flickor behandlas som äldre mäns ägodelar, är hårresande.

Jämlikheten borde vara självklar i vårt land.