Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Britta Svensson

Så ska den nya prinsessan heta

Nu finns en ny prinsessa sen i fredags. Då börjar gissningsleken igen. Det är självklart vad jag tror att det blir den här gången, skriver Britta Svensson. Foto: CHRIS O'NEILL

Det är roligt med nya prinsar och prinsessor.

Då börjar gissningsleken. Vad ska det nya barnet heta? 

Jag hoppas på Elizabeth.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När Estelle föddes var jag säker på att hon skulle döpas till Ulrika Eleonora eller kanske Kristina, för att uppkallas efter en tidigare drottning. Hon är ju tronföljare.

Estelle fanns inte på kartan. Möjligen att Silvia och Ewa skulle bli mellannamn efter mormor och farmor.

Kungens barn gillar att överraska och tänka själva. Stor skillnad mot i England där det var ganska självklart att Williams och Kates son, tronföljaren, skulle heta George. Det gissade jag rätt på. Och att lillasyster skulle få mellannamnen Elizabeth och Diana var väl inte särskilt överraskande.

I Sverige är gissningsleken betydligt roligare.

Estelle hette ju Folke Bernadottes hustru. Namnet har levt vidare på andra håll i släkten. Så här får man kamma igenom släktingarna för att försöka hitta rätt.

Det blev i stället prinsessan Madeleine som plockade upp det svenska drottningnamnet Eleonora och stöpte om det till Leonore, när hon döpte sin äldsta dotter. Kanske inspirerad av att kung Felipe av Spanien döpt sin dotter till Leonor?

Även i andra kungliga hus kan man leta namnförslag.

 

LÄS MER: Silvias lyckogest – träffade barnbarnet med kungen

 

När det gällde prins Nicolas var det väl inte så märkvärdigt med mellannamnen Paul Gustaf. Tror jag gissade på något av dem. Morfar och farfar. Jag prickade in att Victoria och Daniels son skulle ha Carl Olof som mellannamn men missade det oväntat konventionella Oscar.

I Alexander Erik Hubertus Bertils fall var det också enkelt med mellannamnen. Men Alexander? Prins Carl Philip har en syssling som heter Alexander i farmor Sibyllas släkt i Tyskland. Klockrent. Kan det också ha spelat in att prins George har Alexander som andranamn?

Men vem hade trott på Gabriel? Underbart nyskapande för en prins, kombinerat med släktnamnen Carl och Walther. 

Nu finns en ny prinsessa sen i fredags. Då börjar gissningsleken igen. Det är självklart vad jag tror att det blir den här gången.

Det är dags för Elizabeth.

Det är ett fint namn, och det känns inte särskilt upptaget i kungliga kretsar. Ingen har vågat döpa sina döttrar till det eftersom drottning Elizabeth II regerar. Men nog kan en svensk prinsessa som är nummer tio i tronföljen få låna namnet?

Prinsessan Madeleine har ju suttit i tv-soffan hemma i London och slukat "The Crown", en mycket välgjord tv-serie om Elizabeths första tid som drottning.

Klart hon är påverkad.

Det är när jag skriver detta lägst odds på Märtha och Alicia, namn som jag inte alls tror på. Min bästa bubblare är i stället smeknamnet på kungens farmor prinsessan Margareta. Hon kallades Daisy.

Prinsessan Daisy vore också en höjdare.

 

LÄS MER: Här är Chris bild på nya prinsessan

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!