Britta Svensson skriver om systemet med straffrabatt efter våldtäktsdomen som kom under tisdagen.Britta Svensson skriver om systemet med straffrabatt efter våldtäktsdomen som kom under tisdagen.

Britta Svensson skriver om systemet med straffrabatt efter våldtäktsdomen som kom under tisdagen.

Här ser man männen posera med ett vapen under livesändningen.Här ser man männen posera med ett vapen under livesändningen.
Här ser man männen posera med ett vapen under livesändningen.
Den dömda 24-åringen.Den dömda 24-åringen.
Den dömda 24-åringen.
18-åringen.18-åringen.
18-åringen.
Britta Svensson

Rabattsystemet är
kränkande för offren

Publicerad

Kvinnan som utsattes för våldtäkten som sändes på Facebook har fått sitt liv förstört.

Men den vidriga livesändningen gav också tingsrätten starka bevis mot de män som nu dömts.

Alla tre får dock rabatt på sina straff, ett system som måste ändras.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Uppsala tingsrätts dom börjar med en beskrivning av en utsatt ung kvinnas festkväll lördagen 21 januari. Hon blir berusad och hamnar på en efterfest som hon inte minns något ifrån.

Hade inte de synnerligen obehagliga unga män som utnyttjade henne fått för sig att filma, och lägga ut det i en sluten, men mycket stor grupp på Facebook, hade det som hände på efterfesten aldrig fått något rättsligt efterspel.

Hon hade inte polisanmält förövarna, eftersom hon inte mindes vad som hänt. Om hon gått till polisen, hade det knappast funnits bevisning för att brott begåtts. De tre unga männen i lägenheten där efterfesten ägde rum, hävdar ju att hon var med på det.

Nu finns vattentät bevisning för att offret befann sig i "en särskilt utsatt situation", som det står i lagen, och var ur stånd att freda sig. En av männen, som tyckte det var kul att livesända en pågående våldtäkt, skaffade fram denna bevisning både mot sig själv och mot sina två kumpaner.

Men för detta har den utsatta kvinnan i Uppsala betalat ett fruktansvärt pris. I domen beskrivs hur hon "mår åt helvete och hela hennes liv är förstört". När hon gick ut efter händelsen blev hon attackerad av människor som sa att hon "golat" på killarna, och dödshotade henne. "En kväll stod det 20-25 personer på parkeringen utanför hennes lägenhet och skrek".

Hon har varit inlagd på sjukhus och tvingats flytta till skyddat boende.

Det är häpnadsväckande uppgifter om vad ett våldtäktsoffer kan utsättas för. Jag hoppas verkligen att polisen utreder hoten.

De tre männen döms av Uppsala tingsrätt med kraftig straffrabatt i alla tre fall. 18-åringen har begått brott med straffvärdet två års fängelse, men får det halverat på grund av sin ålder. Han som var 20 år vid brottet får också så kallad åldersreduktion, tre års fängelse sätts ner till två år och fyra månader.

Den tredje gärningsmannen är dömd för åtta tidigare brott, bland annat misshandel, och hade skyddstillsyn när han filmade och lade ut våldtäkten på Facebook. Han är 24 år och borde få ett kännbart straff, men här hittar tingsrätten en "psykisk funktionsnedsättning" som gör att "han på grund av sitt hälsotillstånd haft viss nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande". Så han får också rabatt på straffet, från åtta månader ner till sex månaders fängelse.

Detta rabatterande måste få ett slut. Vuxna över 18 år, som får rösta och köra bil, ska också ta ansvar för vad de gör mot andra människor. Handlar det om sjuka brottslingar bör de låsas in för vård.

Men ta bort de för offren kränkande straffrabatterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag