Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Britta Svensson

Polisen varnade för det som hänt i Vårby gård

Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

Hjälp oss, hjälp oss, utbrast rikspolischef Dan Eliasson i somras.

Polisen såg framför sig "offentliga våldshandlingar som riskerar att skada tredje man" i Sveriges 61 utsatta områden.

Nu ser det ut att ha hänt i ett av dem, i Vårby.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi vet ännu inte allt om det som dödade en man i Vårby, och skadade en kvinna.

Men det ligger nära till hands att dra slutsatsen att bakgrunden till händelsen finns i polisens rapport "Utsatta områden", som kom i juni 2017.

Där listas 61 områden där ett stort antal kriminella aktörer har stor inverkan på lokalsamhället. Våldströskeln har sänkts i områdena och hänsynslösheten har antagit nya dimensioner, enligt polisen.

Man lyfter fram att användningen av handgranater ökat markant under de senaste två åren, och att det skett en normalisering.

"Det kan bero på att tillgången på handgranater är god, priset är förhållandevis lågt och att det lett till få fall av lagföring". Polisen skriver att handgranater de senaste åren används mot polisfordon, polislokaler, socialtjänstens lokaler och bostadsbolags kontor.

"Användningen av handgranater följer samma mönster som skjutningarna då de sker utan hänsyn till att tredjeman kan drabbas".

Tredjemannen, det är han som cyklade till Ica Vårby gård med sin sambo för att panta. En stammis som bott i området i decennier och känner alla. En person som ett utsatt område förlitar sig på för att ändå kunna fungera.

 

LÄS MER: Leif GW Persson om explosionen i Vårby gård: "Märkligt" 

 

Han träffade på vad som verkar vara en handgranat och dog av skadorna. Det är outsägligt sorgligt. En katastrof.

Den som lämnade den förmodade handgranaten är nu misstänkt för mord. Vem gör en sådan sak? "Utan hänsyn" verkar vara själva nyckelorden i polisens rapport.

Även i de utsatta områdena går vardagslivet sin gilla gång. Många har bott väldigt länge i sina lägenheter, känner grannar och affärsidkare, och trivs. Men det är inga sagor som polisen beskriver i sin rapport, utan hur kriminella nätverk tar över kontrollen av ett område, på sätt som inte alltid syns utåt.

En sak som händer är att vapen och narkotika göms i offentliga utrymmen för att inte kunna kopplas till en person.

"Den kanske största utmaningen samhällets institutioner står inför nu är att inse omfattningen av problemet", skriver polisen.

 

LÄS MER: Britta Svensson: Går det att rädda Östberga? Jag är tveksam

 

Kan en mans fruktansvärda död en januarisöndag i Vårby gård få någon att inse hur stort problemet är? Jag vet inte. När jag nyligen försökte ge mitt 40-åriga perspektiv på problemet med utsatta områden fick jag massor av mothugg. Man får inte vara så pessimistisk, var budskapet. 

Polisen skriver i sin rapport att antalet kriminella i de 61 utsatta områdena är så många att varken polis, socialtjänst eller skola har resurser att ta sig an problemen. Att hitta den som lämnat en handgranat på marken, och få en fällande dom för mord, kommer att bli svårt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!