Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Britta Svensson

Peter Madsen och kvinnorna som står i kö – jag fattar inte

Hur sjutton kan någon vilja träffa Peter Madsen i fängelset? Men kvinnor som förälskar sig i grova brottslingar är ett välkänt psykologiskt fenomen.Foto: DEADLINE PRESS

Kvinnor är inte riktigt kloka.

Jag vet, man ska inte generalisera.

Men hur sjutton kan någon vilja träffa Peter Madsen i fängelset?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Författaren Kerstin Ekman skriver om #metoo i Dagens Nyheter: ”Vi kvinnor har alltid vetat att om vi blir utsatta faller skammen och skulden på oss själva”. Hon berättar att hon själv tigit och satt en scarf över blåmärkena på halsen. Försvarat sig med en pinnkam.

Nu: ”Vi finner oss inte längre”. Jag vill tro att det är sant. Att #metoo verkligen ändrat på någonting. Men hur förklarar man då alla de kvinnor som besöker mördaren Peter Madsen i fängelset?

Det var det mest mardrömslika övergrepp man kan tänka sig, Peter Madsens mord på Kim Wall. Hon hade ingen chans att komma undan. Vi som finns kvar måste tänka ”aldrig mer”, och med allt vi förmår sätta stopp för män som Peter Madsen.

Sänka honom till havets botten på livstid i ett danskt fängelse.

I stället svärmar kvinnor runt hans fängelsecell så till den grad att danska politiker talar om behov av nya lagar. Som kan hålla beundrarinnor borta från livstidsdömda bestialiska mördare.

Jag tänker att dessa kvinnor måste vara de mest korkade varelserna på vår planet. Att gulla med Peter Madsen är att förminska hans fruktansvärda brott, att förråda de kvinnor som blivit utsatta av honom.

Det började med en gång, med att en kvinnlig vakt, i 40-årsåldern och tvåbarnsmor, inledde en relation med Peter Madsen när han satt häktad på Västra fängelset i Köpenhamn.

I augusti spreds ett Facebookinlägg där Madsen sökte brevvänner. Äkta eller ej, så offentliggjordes i alla fall hans fångnummer och adress till Storströmfängelset i Danmark. Svaren rasade in. Tidningen BT kunde avslöja att han haft obevakade besök från fyra olika kvinnor.

Rubrikerna handlade om sexträffar i fängelset.

– Vår kriminalvård ska inte vara en äktenskapsförmedling för psykopater, sa Danske Folkepartis Peter Kofod Poulsen till BT.

Också Socialdemokraterna i Danmark reagerade:

– Det är ett hån mot Kim Walls minne och hennes efterlevande att en person som har begått ett så oförlåtligt brott kan få besök av kvinnor på det sättet. Det handlar också om rättskänslan, sa Socialdemokraternas kriminalpolitiska talesperson Trine Bramsen.

Kvinnor som förälskar sig i grova brottslingar är ett välkänt psykologiskt fenomen. Ofta är de medelålders och väletablerade, som den gifta, 48-åriga lokföraren Sofie, som nyligen trädde fram i BT och berättade att hon besökt Madsen ett 20-tal gånger. 

 

LÄS MER: ”Sofie”, 48, umgås med Peter Madsen i fängelset 

 

Men jag minns också ansiktsuttrycken på tonårsflickorna som flockades när det var rättegång i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt mot de unga killar som stod åtalade för mord på 16-årige Riccardo Campogiani för tio år sen. De pep förtjust varje gång någon av de åtalade kastade en nonchalant blick mot dem på åhörarläktaren.

”Såg ni, han LOG mot mig!”, utropade en flicka lyckligt.

Samma ansiktsuttryck hade den flicka som hängde på rättegången angående polismorden i Malexander, för att fånga blicken hos en av de medåtalade till de tre mördarna. Hon såg fin och ordentlig ut, med barnsliga hårspännen i det blonda håret, bubblande stolt över att vara flickvän till denna i hennes ögon betydelsefulla person.

Lockelsen hos den karismatiska, manipulativa, gränslösa manliga våldsbrottslingen.

Jag fattar den inte.

Kerstin Ekman skriver att män som begår övergrepp ”har enastående näsa för svaghet”. Att det stora arbetet för kvinnor återstår: att bli kavat. ”Hitta på ett annat ord än kavat, ett som tjänar dig. Stolt, arg, självständig?”. Bara man inte använder sig av ”den ljuva underkastelsen, det tacksamma beroendet”.

Vi kvinnor sitter på en del av makten att begränsa våldsamma mäns handlingsfrihet. Vi bör använda oss av den.

Destruktivt råd

Fotomodellen Anja Rubik stormar mot en handbok till skolelever i Polen där flickor uppmanas att ”visa respekt” för män som antastar dem. ”Visa honom att du är smickrad av hans intresse … Respektera hans känslor och var snäll”. Jag har ofta sett kvinnor använda sig av den taktiken, och vet hur destruktiv den är.

 

Rektorns ansvar

På en gymnasieskola i Skåne utnämndes en avgångselev till ”Årets fuckgirl” på studentbalen. Ibland får man läsa en nyhet flera gånger för att fatta att den är sann. Nu åtalas den 19-årige skolkamrat som läste upp den kränkande motiveringen för förtal. Själv tycker jag att det är rektorn som ska i fängelse.

 

Hemskt bråk

Varför springa benen av sig efter Glenn Hysén? Visst är han en go gubbe, men det finns gränser. Bråket mellan exfrun Helena Hysén och nya flickvännen Camilla Lendott är hemskt. Hur kan vuxna människor säga sådana saker till varandra? Tips: bli bästa väninnor i stället och lämna kvar Glenn på Liseberg.