Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Britta Svensson

Peter Lundgren är SD:s egen Donald Trump

Peter Lundgren, SD:s toppnamn i EU-valet.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Kristina Winberg, utsparkad från SD:s EU-lista.Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Nu har SD fått sin egen Donald Trump.

En politiker som tafsar på kvinnor utan att det får några konsekvenser.

Det blir tufft att svälja till och med för SD:s väljare.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Siffran 4 finns inte längre i Sverigedemokraternas värld. På deras hemsida listas kandidaterna 1-3 i EU-valet, följda av de som finns på plats 5-29.

Den osynliga kandidaten nummer 4 är Kristina Winberg, som suttit en mandatperiod i Europaparlamentet, men som nu är utsuddad och utesluten från partiet.

Winberg blev enligt egen utsago vittne till hur en manlig partikamrat tafsade på en kvinna.

– Jag såg att han tog upp sina händer under hennes tröja och drog i hennes behå och hon stretade emot.

Den som pekas ut är en golden boy i partiet

Den utsatta är en kvinnlig SD-politiker. Den som pekas ut är SD:s toppkandidat i EU-valet Peter Lundgren, en golden boy i partiet efter sitt framgångsrika arbete i Europaparlamentets transportutskott.

Nu sitter han säkert, enligt partiledaren Jimmie Åkesson.

Den som i stället ”givit prov på klandervärt och omdömeslöst uppförande” är enligt SD i stället Kristina Winberg som slog larm om det som hänt.

Det är upp-och-ner-vända världen. Helt omöjligt att begripa för en utomstående.

– Det var inte syftet att förstöra för partiet utan det handlade om ett övergrepp som jag tyckte var oacceptabelt, säger Winberg till Expressens David Baas.

Men nu attackeras hon våldsamt av sitt eget parti, som skriver att ”hon konspirerat för att smutskasta partikamrater med hjälp av media”.

Så sent som i lördags valkampanjade Kristina Winberg i Jönköping och debatterade mot Liberalernas Said Abdu.

Kristina Winberg är en tuff debattör. I EU-valet 2014 kallades hon ”en liten mopsande hund” av Aftonbladets Peter Kadhammar. Han skrev om hennes debatt mot FP:s Marit Paulsen, och konstaterade: ”det var mopsen som vann”.

Själv såg jag samma sak när Winberg debatterade mot Soraya Post från Feministiskt initiativ. Kristina Winberg var tuff och stridslysten och vann debatten.

Inför årets EU-val petades hon förnedrande nog ner från en andra- till en fjärdeplats på listan, den plats som nu på ett närmast stalinistiskt sätt suddats ut ur historien. Medan Peter Lundgren lyfts fram har hon skuffats undan.

Peter Lundgren berättar själv att han uppfört sig på ett sätt som inte skulle accepteras i något annat parti

SD skriver i sitt pressmeddelande att ”Bakgrunden till Winbergs agerande tros vara missnöje med placeringen på listan”. De tycks missa att detta, om det skulle vara sant, inte spelar någon roll.

Peter Lundgren berättar själv att han uppfört sig på ett sätt som inte skulle accepteras i något annat parti, oavsett vem det är som berättar om det.

”Jag tog henne nog på brösten”, ”Jag vet att jag la handen på hennes bröst”, erkänner han för Expressens David Baas.

Och han står kvar som första namn på Sverigedemokraternas valsedel.

I Trumps USA finns en president som tar på kvinnor mellan benen.

I SD:s Sverige finns en framstående politiker som tar kvinnor på brösten. På valdagen på söndag finns en risk att fler än Jimmie Åkesson fattar markerar att de inte vill bo i ett sådant land.