Britta Svensson

Pensionssystemet är raketforskning

Publicerad

Ett samtalsämne har dominerat sommaren.

Nej, inte Anders Ygemans öde. Inte ens vädret.

Det har handlat om pensioner.

Det finns ett amerikanskt uttryck som handlar om att en sak inte är så komplicerad trots allt: "It's not rocket science".

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det betyder att det inte är raketforskning att veta vikten av IT-säkerhet när det gäller känsliga uppgifter. Inte heller behövs det ingenjörsexamen för att förstå att sommaren i Sverige kan vara regnig, blåsig och kall.

Att förstå sig på det svenska pensionssystemet är däremot något helt annat. Det ÄR raketforskning. Jag tar hellre över NASA än säger till någon hur den ska hantera sin pension.

Det ansvaret vill man inte ta på sig. Katastrofala felbeslut hotar. När en vän frågade mig om hon skulle ta ut sin tjänstepension på fem, tio, femton, tjugo år eller livsvarigt, tog det mig en nanosekund att begripa att jag absolut inte skulle svara.

Vartenda svar hade kunnat bli fel.

Ett vanligt förekommande "gott råd" de senaste åren har varit att man ska ta ut all sin tjänstepension på fem år. På ett rosémingel i sommar framfördes det som en universell sanning.

Samtidigt såg jag på den som talade ett slags vilsenhet i blicken, som om han egentligen inte hade en aning. 

Jag har sett flera arbetskamrater slita ont de sista åren före 65, blomma upp som pensionärer och dö innan de fyllt 70. För dem hade det förmodligen varit ett gott råd att ta ut allt så fort som möjligt.

Men knappast för den som plötsligt finner sig vara 105 år och framgångsrik bloggare. Alla beslut om pensionen grundar sig på en okänd enhet, nämligen hur många år man har kvar att leva. Att inte veta om pensionen ska räcka fem eller 40 år är den tuffaste delen av raketforskningen.

Pensionssystemet är för krångligt. Upplägget med allmän pension, premiepension, tjänstepension och individuellt sparande är för komplicerat för människor att hantera.

Alla beslut som handlar om "eget val", till exempel att placera premiepensionen i fonder, välja risknivå på tjänstepensionen eller undvika att bli lurad av alla som vill ge "goda råd" om eget sparande är alldeles för svåra för oss vanliga människor.

Hur mycket man än läser på kan det bli fel.

Och det finns ingen hjälp att få någonstans. "Rådgivare" som ringer upp och vill tala om hur du ska göra är bara ute efter att tjäna pengar själva. Bankernas "rådgivning" går ut på att sälja deras egna, dyra produkter. Det finns ingen annan utväg än att ta reda på fakta och fatta alla beslut själv.

Men det är för krångligt. Om man lyckas få reda på något är det dessutom så obehagligt att man vill förtränga det.

Som att allt arbete man lagt ner i över 20 år på att välja rätt fonder till sin premiepension är helt bortkastat. De som aldrig gjort något är vinnarna.

Som att man förlorat pengar på att ta del av arbetsgivarens "löneförmån" att få sin tjänstepension hanterad av "finansiella rådgivare".

Som att det 82 procent av de tillfrågade i en enkät i Expressen vill, nämligen gå i pension före 65, kostar så mycket att det är ekonomiskt vansinne.

Som att årskull 1938 fick 86 procent av slutlönen i pension, och att den som är född 1994 kommer att få 40 procent.

Att skrika att allt är politikernas fel och att vi "egentligen" borde få mer i pension, tjänar inget till. Det politikerna möjligen missat är att inte ha förklarat sanningen för oss.

Nämligen att du kommer att leva längre än du tror, behöver jobba längre än du vill, och tvingas sänka din standard som pensionär.

Det krävs en rad obehagliga beslut för att inte stå där som fattigpensionär. Som att jobba efter 65, eller leva billigare och sätta av pengar till pensionen.

Men man kan inte jobba hur länge som helst, och det är väldigt svårt att spara ihop till en guldkant under 40 år som pensionär

Jag tror jag börjar röka så jag slipper problemet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag