Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Britta Svensson

Nu kan Trump få vatten på sin kvarn

Här kastar ungdomar sten mot polisen under nattens upplopp i Rinkeby.
Larmet kom till polisens kännedom strax efter 20.00 på måndagskvällen.
Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Nu kan Donald Trump få vatten på sin kvarn.

Att håna honom för att inget hade hänt i Sverige var kanske obetänksamt.

Om DN-fotografen som blev misshandlad av 15 personer i Rinkeby varit amerikan hade Sverigebilden krackelerat ytterligare.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag tror inte att det är någon större idé att öda mer tid på vilken bild president Trump har av Sverige, eller hur han uttrycker den. Det tv-inslag från Fox News som han själv säger att han tittat på innehåller ett otäckt filmklipp från Rinkeby där en person fysiskt attackerar en tv-fotograf från Australien.

Om någon hade filmat när DN-fotografen misshandlades i Rinkeby måndag kväll av ett 15-tal personer hade det förmodligen sett ännu värre ut. Fotografen fick uppsöka sjukhus, hans kamera stals och när han ringde polisen svarade de att de inte hade någon att skicka.

När jag i somras följde polisens arbete i Husby, Tensta och Rinkeby hade minst 30 händelser med stenkastning och attacker på polis dokumenterats de senaste fyra månaderna.

– Vi blir utsatta även när vi bara är i området. Men i första hand är det när vi ingriper. Syftet är att påverka polisen att bli passiv, sa Järvapolisens chef Niclas Andersson när jag intervjuade honom i ett industriområde i Solna, i en av polisområdets fyra provisoriska lokaler.

Polishuset i Rinkeby, som han med stor frustration berättade för mig då var uppskjutet till 2018, har just blivit framflyttat till 2019.

Polisen har en stor del av lösningen på problemen i Rinkeby, där de är störst, och i resten av Järvaområdet. Polishuset bör byggas, antalet poliser utökas kraftigt, och de bör synas i vardagen på ett helt annat sätt för att få bort den öppna knarkhandel som är grunden till problemen.

För som filmaren Ami Horowitz säger i inslaget som Trump såg, så handlar det om ett fint, grönskande bostadsområde. Jag tar själv tunnelbanan hem från vänner en lördagskväll från Järvaområdet utan att vare sig vara rädd eller råka ut för någonting.

Men jag håller koll på de missbrukare jag ser i ögonvrån, liksom jag gör sena kvällar på Södermalm. Det är inte hudfärg, religion eller ursprung som utmärker hotfulla eller skrämmande personer, utan kriminalitet, utanförskap och drogmissbruk.

Det vet varenda människa som själv bor eller rör sig i de här områdena. I en bisats, som få säkert brytt sig om, i rapporteringen från måndagskvällen och natten i Rinkeby står att flera lokala busslinjer ställdes in på grund av det våldsamma upploppet. Många vanliga Rinkebybor drabbas, hårt arbetande anställda inom vården, lokaltrafiken och andra områden med skift- och nattarbete när de är på väg till eller ifrån jobbet.

Enligt en undersökning i Dagens Nyheter i förra veckan har nu 50 procent av invånarna i Rinkeby jobb, jämfört med 30 procent för 20 år sen. Människor som Trump aldrig kommer att se eller bry sig om, men som vi andra i Sverige bör värna om, i stället för fixera oss vid sårad stolthet över att vi inte längre ses som världens bästa land.