Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Britta Svensson

Nu är det helt uppenbart: Akilov kunde ha stoppats

Foto: POLISEN / TT NYHETSBYRÅN TT NEWS AGENCY
Drottninggatan i Stockholm dagarna efter dådet. Foto: JEFF GILBERT / ALAMY/IBL

Finns det något sätt att stoppa terrorister som Rakhmat Akilov?

Rättegången mot honom har gett en del svar.

Det går att förhindra nya terrordåd.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På den fjärde rättegångsdagen ställde målsägarnas advokater tuffa frågor om Akilovs kunskaper om islam, om han kände ånger för det han gjort, om hans ansvar.

Han framstod som en ganska vankelmodig terrorist, som ofta inte kunde svara, och som inte mindes om han sagt till häktespersonalen att han planerat att döda 40-50 personer.

Snarare än att tänka på att dö som martyr eller komma till paradiset verkade han nu försöka minska skadorna av det han gjort här på jorden, för att rädda sitt eget skinn.

Men snart sitter han på livstid på en anstalt med säkerhetsklass 1. Frågan är: hur förhindrar vi nya terrordåd?

Utredningen av attacken på Drottninggatan och rättegången har hittills gett en del svar.

1. Lyssna på experterna. Säpo hade helt rätt när de sa att terrorhotet mot Sverige "härstammar främst från våldsfrämjande islamism". 

2. Rapportera sakligt om terrordåd. Flera klarade livet på Drottninggatan för att de snabbt förstod att det var en lastbilsattack, som tidigare inträffat i andra länder.

3. Gör det svårare att lyckas. Hade Akilov inte kunnat starta lastbilen, hade attentatet aldrig inträffat. Han kunde inte få tag i medel till en fungerande bomb i svenska affärer.

4. Ha kontroll på flyktingpolitiken. Akilov hade inte asylskäl och skulle lämna Sverige. Hade systemet fungerat bättre hade han varit ute ur landet för länge sedan.

 

LÄS MER: Akilovs förvåning i rätten: ”Har inte IS erkänt?” 

 

5. Skydda klokt. Det var skakande att få veta under rättegången en människa slogs ihjäl och en skadades svårt av trafikhindren i form av betonglejon när de kördes på av Akilov.

6. Övervakningskameror är guld värda. De ledde till att Akilov kunde fångas in, och de byggde under rättegången vattentät bevisning för åklagaren.

7. Var vaksam i det offentliga rummet. Om någon hört och förstått när Rahmat Akilov svor trohetseden till IS på öppen gata före terrordådet kunde han ha stoppats.

8. Värna korrekt folkbokföring. Akilov hade en falsk identitet och en falsk folkbokföringsadress. Han gömde sig genom illegal andrahandsuthyrning och illegal bosättning.

 

LÄS MER: Leif GW Persson tror att Akilov får livstids fängelse 

 

9. Anlita inte svart arbetskraft eller företag som uppenbart sysslar med svarta affärer. Är något för billigt kan det göda en terrorist. Lagstiftning som gör svarta jobb vita är bra på fler sätt än man trott.

10. Var förnuftig. Både de som förnekar problemet och de som överdriver det skrämmer bort förnuftiga människor från att tackla verkligheten.

Rakhmat Akilov kunde ha stoppats. Det står helt klart efter de fyra första rättegångsdagarna. Nu skedde det inte, och det ledde till katastrof för väldigt många människor. 

Nu gäller det att göra tillvaron svårare för den som funderar på att följa efter honom.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!